Βαρουφάκης στην Αυγή: Δεν θα καταθέσουμε συμφωνία που θα απέχει από τις αρχές μας, οπότε θα ψηφιστεί
«Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ στην Αυγή.
Το σχέδιο του για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, προτείνει την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.
Η λύση, λοιπόν, θα ήταν «ένα δάνειο 30ετίας με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα, η αγορά αυτών των ομολόγων από την Ελλάδα και η απόσυρσή τους. Έτσι το χρέος στην ΕΚΤ μετατίθεται στο μέλλον (καθώς περνά στον ESM) με χαμηλό επιτόκιο και με το Ελληνικό Δημόσιο να εισέρχεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα καταστήσει τους ιδιώτες έτοιμους να αγοράσουν νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, επιστρέφοντας τη χώρα στις χρηματαγορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντά και σε σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας: «Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες», ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντά στις επικρίσεις Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι έχει δίκιο «αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές» και διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ.
Ερωτηθείς για τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης τον χαρακτήρισε ως έναν φόρο αποκρουστικό, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργηθεί. «Όσο δεν γίνεται αυτό, νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και βρεθούν ισοδύναμοι φόροι από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr