Κοντά σε μία «προσωρινή» συμφωνία - Παραμένει η ανάγκη για πολιτική παρέμβαση
Κοντά σε μια συμφωνία η οποία θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του καλοκαιριού βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Δημήτρη Χατζηνικόλα, η Αθήνα.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα είναι η «ενιαία» συμφωνία που επιθυμούσε η κυβέρνηση, αφού θα αφήνει «ανοιχτή» ακόμη και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Το «καλό» σενάριο για την κυβέρνηση είναι στην τρέχουσα συμφωνία να υπάρχει μία πρόβλεψη για το χρέος (κάτι που σε αυτήν την φάση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο) και να δίνεται μια αναπτυξιακή προοπτική (αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο).
Επί της ουσίας η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με μία «προσωρινή» συμφωνία θα λύσουν έστω και πρόσκαιρα το ασφυκτικό πρόβλημα των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και η πλευρά των δανειστών θα αποφύγει ένα «επώδυνο» (όχι για όλους εντός της Ε.Ε.) grexit. Και οι δύο πλευρές πάντως ομονοούν στο ότι οι διαφορές στα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν, δεν μπορούν να γεφυρωθούν τις επόμενες ημέρες και απαιτείται πολιτική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο.
Η Κομισιόν για την Ελλάδα
Γι αυτό και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας kαγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο.
Μάλιστα ο κ. Γιούνγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους.
Στην αντίθετη περίπτωση, ακόμη κι αν επιδιωχθεί η λύση της «πακετοποίησης» των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και η πληρωμή τους σε μία στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο από πλευράς δανειστών το οποίο σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός της εγκυμονεί δύο κινδύνους: να εμπεριέχει όλο το «πακέτο» των «σκληρών» διεκδικήσεων εταίρων και δανειστών και εξ αυτού να ενεργοποιήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ με... "ανεπίσημο" θέμα την Ελλάδα. Στο αποψινό δείπνο εργασίας συμμετέχουν ακόμη οι επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης (European Roundtable of Industrialists, ERT), καθώς κεντρικό θέμα θα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και η θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη σημερινή Sueddeutsche Zeitung δήλωσε ότι θα ξαφνιαζόταν αν το ελληνικό θέμα δεν αποτελούσε απόψε αντικείμενο συζήτησης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αποψινή συνάντηση πραγματοποιείται όμως και υπό το φως της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Αγγ. Μέρκελ, του Φρ. Ολάντ και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία, όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση των τριών στη Ρίγα».
Στις δηλώσεις τους, πάντως, πριν από το δείπνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκαναν την παραμικρή νύξη ή αναφορά για την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr