Oρόσημο η 18η Ιουνίου: Τελεσίγραφο της Λαγκάρντ - Σύγκληση Γερμανικού Κοινοβουλίου από Μέρκελ & Eurogroup ταυτόχρονα
Την ίδια μέρα που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup και που πολλοί πιστεύουν είναι η τελευταία ευκαρία για λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συγκαλεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου το γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την Ελλάδα. Την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, δήλωσε πως "Όταν θέλουμε, μπορούμε, αλλά η βούληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις μεταξύ μας συνομιλίες", ανέφερε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα".
Τελεσίγραφο του ΔΝΤ - Λαγκάρντ: Η 18η Ιουνίου, ορόσημο για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακιών του, αφήνοντας όμως μία αίσθηση επιστροφής με την φράση "το Ταμείο ποτέ δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Για το ΔΝΤ η μόνη πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι η πρόταση των τριών Θεσμών και η αποχώρησή του από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων γίνεται για να ασκηθεί επιπρόσθετη πίεση στην Αθήνα να αποδεχθεί να αποδεχθεί το τελεσίγραφο που έχει στα χέρια της. Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πολύ νωρίτερα από την ερχόμενη Τρίτη. Υπάρχει μία προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, δηλαδή "να επιδείξει η ελληνική πλευρά διάθεση να διαπραγμευτεί" και η Αθήνα αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών σε φορολογία και ασφαλιστικό, όπως αυτές οι αλλαγές καταγράφονται ξεκάθαρα στην πρόταση των τριών Θεσμών που έδωσε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα.
Στις Βρυξέλλες θα μεταβούν επειγόντως αύριο το πρωί απεσταλμένοι του Α.Τσίπρα, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή των Βαρουφάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Παππά, Σταθάκη και Λαφαζάνη.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση εφ' όλης της ύλης, ξεκαθαρίζοντας ότι:
1) Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, διαψεύδοντας το δημοσιίευμα του Bloomberg (παρακάτω)
2) Διέψευσε ότι καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του Brussels Group
3) Κατ'εστησε σαφές ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει αιδέξοδο.
Το Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν, δίνει τις εξής διευκρινήσεις:
«1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.
3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».
4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.
5. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.
6. Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].
7. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα...».
Bloomberg: Το τελεσίγραφο 24 ωρών
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διπλωματικές αβρότητες εξαφανίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε δύο ευρωπαϊκές πηγές, στην Ελλάδα επιδόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών προκειμένου να καταθέσει ισχυρές προτάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι πλευρές των δανειστών ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit.
Αξιόπιστη ελληνική πρόταση, με ισοδύναμα, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία ως προς τις περικοπές του ΕΚΑΣ και του ΦΠΑ στο ρεύμα, απαιτεί η Κομισιόν από την κυβέρνηση μεχρι σήμερα το απόγευμα.
Όπως τονίζει ανώτερη πηγή της ΕΕ στο protothema.gr «περιμένουμε τις ελληνικές αντιπροτάσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα στις 18:00». «Η ίδια η κυβέρνηση εξάλλου δεσμεύτηκε να πράξει κάτι τέτοιο δια του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν κατά τη χθεσινή διμερή τους συνάντηση» όπως αναφέρεται.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η υπομονή και ανοχή των θεσμών είναι σε οριακό σημείο και πως "θα πρέπει όλα να κινηθούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που η Ελλάδα έχε αποδεχθεί". "Περιμενουμε, όμως δεν θα περιμενουμε για πάντα" αναφέρει αρμόδια πηγή της ΕΕ υπογραμμίζοντας πως "η φυγή του ΔΝΤ επικυρώνει απλά το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει".
Δεν έρχεται Αθήνα το Brussels Group
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι καταφθάνει το Brussels Group στην Αθήνα ως αποκλειστική πληροφορία και λίγη ώρα μετά αυτό διαψεύστηκε από την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «προϊόν επιστημονικής φαντασίας». Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων είναι το επίσημο κρατικό πρακτορείο και δεν θα δημοσίευε μια τέτοια πληροφορία αν δεν είχε διασταυρωθεί.
Σημειώνεται, τέλος, ότι προϊόν επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι καταφθάνουν απόψε τα μέλη της "ομάδας Βρυξελλών" (Brussels Group), με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr