Νέα επικοινωνία Α.Τσίπρα & Ζ.Κ.Γιούνκερ - Στις Βρυξέλλες σήμερα η Ελληνική αντιπροσωπεία

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα μεταφέρουν στους συνομιλητές τους νέες προτάσεις δημοσιονομικού και διοικητικού τύπου με στόχο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό. 

Οι αντιπροτάσεις που η ελληνική πλευρά βάζει σήμερα στο τραπέζι, κινούνται στην κατεύθυνση γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, στις θέσεις της για τρεις συντελεστές ΦΠΑ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Κομβικό ρόλο στην πορεία των ραγδαίων εξελίξεων, έπαιξε και η νέα επικοινωνία που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Όπως συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ώστε εκπρόσωποί τους να είναι παρόντες στην συνάντηση. Προς το παρόν από το Ταμείο, που έχει αποσύρει την αποστολή του από τις Βρυξέλλες, δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα επιστρέψει εκπρόσωπός του στην έδρα της ΕΕ.

 Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις του πρωθυπουργού κράτησαν μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού προσδοκία της κυβέρνησης  είναι τις αμέσως επόμενες ώρες να υπάρξει ένας κατά το δυνατόν… θετικός συγκερασμός με τις απαιτήσεις των δανειστών που θα οδηγήσει ακόμα και στον προθάλαμο της συμφωνίας.

Η πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
• Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
• Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
• Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση διανύει τα πιο κρίσιμα εικοσιτετράωρα, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα ακολουθήσει ενα ΕuroWorking group και βέβαια η συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο καθίσταται αυτομάτως…σταθμός.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr