Το δόγμα απάθειας του Καραμανλή & του Αλογοσκούφη στα SOS του ΔΝΤ: Από το βιβλίο - φωτιά του Μιχάλη Ιγνατίου

Όπως αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου με τίτλο «Τρόικα: Ο δρόμος προς την καταστροφή», τα μηνύματα για τον εκτροχιασμό της οικονομίας της χώρας είχαν φτάσει εγκαίρως. 

Αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή προτιμούσε να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να σπαταλά τον βίο της δεύτερης θητείας της μέρα μέρα, εβδομάδα εβδομάδα. Χωρίς να αντιδρά, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις, αγνοώντας τις συστάσεις για λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να τραβήξουν την ελληνική οικονομία από το χείλος του γκρεμού. Ηταν η εποχή του δόγματος Αλογοσκούφη, που προέβαλλε παντού το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη απέναντι στην κρίση που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ με τη Lehman Brothers.

Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει «άλλοθι» για το πώς χειρίστηκε την οικονομική κρίση, από το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν» μέχρι την πανηγυρική είσοδο στο Μνημόνιο και την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό ΔΝΤ - Ευρωζώνης, στο βιβλίο του ο Μ. Ιγνατίου αποκαλύπτει τη δραματική πορεία που είχε προηγηθεί. Εκεί που ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή έχει άλλοθι για την απόλυτη εγκατάλειψη της χώρας σε έναν κατηφορικό δρόμο προς την καταστροφή.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου

Για την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο: προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, με εξαγγελίες για... μείωση μισθών, επεδίωκε την ήττα της. Γιατί ήδη γνώριζε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας είχε ενεργοποιηθεί. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα ακόμη ένα αποκαλυπτικό απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Ιγνατίου, το οποίο παρουσιάζεται αύριο στην Παλαιά Βουλή στις 12 το μεσημέρι, από τους Αθ. Ελλις, Θ. Κουκάκη και Ν. Μελέτη.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή απέτυχαν να πείσουν τα στελέχη του ΔΝΤ που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα.

Στις 6 Αυγούστου 2009 είναι η σειρά του ΔΝΤ να προειδοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους. Σε ανάλυση που συνόδευε την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου και η οποία είχε συνταχθεί από τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Μπομπ Τράα και Μαριαλούζ Μορένο Μπάντια αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξημένες δυσκολίες δανεισμού, λόγω των ελλειμμάτων που παρήγαγαν οι ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές.

«Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν και οι δαπάνες πρέπει να κοπούν. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να συζητήσει με τους πολίτες ποια είναι η σωστή ισορροπία για την Ελλάδα μεταξύ αυτών των δύο», ανέφερε η έκθεση και υπογράμμιζε πως «αν τελικά δεν λαμβάνονταν μέτρα και η χώρα περίμενε άλλα πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της πιέσεων, το σύνολο των μέτρων που θα απαιτούνταν για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός θα ξεπερνούσαν το 2015 το 9,9% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβάλει τα διορθωτικά βήματα», ανέφεραν οι Τράα, Βελκουλέσκου και Μπάντια. Η προειδοποίηση δεν είναι τυχαία. Τα στελέχη του ΔΝΤ γνωρίζουν πως οι συνθήκες δανεισμού για την άσωτη Ελλάδα θα δυσκολέψουν. Οχι μόνον διότι εμφανίζει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά διότι οι αγορές μετά τη Lehman Brothers έχουν γίνει πολύ εχθρικές.


Ντέλια Βελκουλέσκου

Τα πρώτα μέτρα έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις

Από τον Ιανουάριο του 2009, η ανησυχία στο ΔΝΤ για την Ελλάδα είχε μεγιστοποιηθεί, με τους αρμοδίους να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, αφού το ενδεχόμενο εκτροπής ήταν πλέον περισσότερο από ορατό. Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη αυξανόταν, με αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής να πάρει την απόφαση και να λάβει κάποια πρώτα διαρθρωτικά μέτρα.

Στις 18 Μαρτίου 2009, ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προστασία του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.


Με έκθεση - βόμβα που συνέταξαν, μεταξύ άλλων, οι Ντέλια Βελκουλέσκου και Μπομπ Τράα προειδοποιούσαν για τους επερχόμενους κινδύνους που διέτρεχε η ελληνική οικονομία.

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση δεν ήταν παρά να παγώσει τις αυξήσεις των μισθών και των επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν αποδοχές μεγαλύτερες των 1.700 ευρώ καθώς επίσης και όσων αμείβονταν με ειδικό μισθολόγιο, όπως για παράδειγμα οι δικαστικοί και οι γιατροί. Το ίδιο έγινε και για τις συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.100 ευρώ. Παράλληλα, επιβλήθηκε και έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2008.

Ομως, ο πρότερος μη έντιμος βίος της κυβέρνησης δεν έπεισε τα στελέχη του Ταμείου για τις κυβερνητικές προθέσεις. Ετσι, προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τον Ιούνιο του 2009, προχώρησαν σε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, και ενημέρωσαν ότι υπό τα τότε δεδομένα η έκθεσή τους προς το ΔΣ δεν θα ήταν θετική. Ζήτησαν την υιοθέτηση άμεσων μέτρων, έστω και την ύστατη ώρα για την αποτροπή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Όλη η συνέχεια εδώ - Εthnos.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr