Smile: Γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα με αριθμό κυκλοφορίας στη Λέρο

Η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων με ζώα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λέρου δεδομένης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους της.

Έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού καταρτίστηκε ο «κανονισμός αγοραίων επιβατηγών ζώων», ο οποίος αναλύει διεξοδικά τον τρόπο που θα πρέπει να εκδίδεται η άδεια κυκλοφορίας τους, η άδεια ικανότητας ημιόνου και τους κανόνες κυκλοφορίας και μεταχείρισης των ζώων.

Πιο συγκεκριμένα κάθε επιβατηγό ζώο το οποίο μισθώνεται για τη μεταφορά των επιβατών, χρήζει άδεια κυκλοφορίας, η οποία χορηγείται από υπάλληλο του Δήμου Λέρου. Η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται στο όνομα του κατόχου του ζώου και αναγράφει τον αριθμό μητρώου του ζώου, το έτος και το μήνα γέννησης του ζώου καθώς και το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμό φορολογικού μητρώου του κατόχου και του κυρίου του. Στην άδεια επικολλάται φωτογραφία του κατόχου.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κυκλοφορίας αγοραίου επιβατηγού ζώου αποτελούν σωρευτικά οι εξής. Αρχικά το ζώο πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 3ο έτος της ηλικίας του, έπειτα πρέπει να είναι κατάλληλο από άποψη υγείας για τη χρήση που προορίζεται, τόσο για το ίδιο όσο και για τους επιβάτες. Ακόμη ο κάτοχος του ζώου και φορέας της άδειας κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτει τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Ωστόσο τα κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος για να του χορηγηθεί η άδεια ικανότητας ημιονηγού, είναι να έχει συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας του και να είναι σωματικά και ψυχικά σε θέση να ασκήσει την εν λόγω δραστηριότητα. Επίσης στην οπλή κάθε ζώου που αδειοδοτείται σημαδεύεται ο αριθμός κυκλοφορίας του. Κάθε ζώο που αδειοδοτείται υποβάλλεται το αργότερο ανά εξάμηνο σε κτηνιατρική επιθεώρηση, προκειμένου να ελεγχθεί η ικανότητα και καταλληλότητά του για την χρήση, για την οποία είναι προορισμένο.

Επιπλέον όσα επιβατηγά ζώα είναι προς πώληση πρέπει να ακολουθούν προκαθορισμένες διαδρομές τόσο κατά την περιήγησή τους με επιβάτες, όσο και κατά την μεταφορά τους προς και από τους στάβλους τους. Οι διαδρομές αυτές προσδιορίζονται με ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κάθε ημιονηγός έχει την ευθύνη έως 6 ζώων κατ’ ανώτατο όριο στο σταθμό εργασίας του και μέχρι 3 ζώων κατ’ ανώτατο όριο σε κάθε διαδρομή μεταφοράς επιβατών, συμπεριλαμβανομένου και του ζώου, στο οποίο ενδεχομένως επιβαίνει ο ίδιος. Ενώ η διακίνηση των ζώων χωρίς τη συνοδεία ημιονηγού απαγορεύεται.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr