Live: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις πριν το κρίσιμο Eurogroup

Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, καταθέτοντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι «εξωτερικά σοκ» μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ. 

 

Υπέρ ενός συμβιβασμού που θα σέβεται και τις δύο πλευρές τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, ζητώντας άμεσα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης είτε η αποδοχή της συμφωνίας που θα προταθεί είτε το μεγάλο «όχι». 

Όλες οι εξελίξεις από το Eirinika.gr:

00:22
Κ. Καραγκούνης: Ρήξη με τους δανειστές σημαίνει ασύντακτη χρεοκοπία

00:21
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί capital control, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

 

23:58
«Η πρόταση που έκανε ο κ. Τσίπρας αφήνει την κοινωνία να αναπνεύσει;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Παράλληλα, τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει συνεννόηση.

23:54
Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νέο σχέδιο στο τραπέζι.
Σχολιάζοντας την πρόταση των δανειστών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι αυτό το κείμενο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, ενώ έκανε λόγο για παιχνίδι διαρροών και εντυπώσεων που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακολουθήσει.

23:53
Βάιντμαν: Το Grexit θα προκαλούσε μετάδοση της κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να μεταδώσει τον κίνδυνο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξε ο διοικητής της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τζενς Βάιντμαν.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Γερμανός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η επιβίωση του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι το Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. «Θα μπορούσε επίσης, να μεταλλάξει τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, εκτίμησε ότι «εάν καταρρεύσουν οι συζητήσεις, τότε ο ρόλος της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση θα μείνει μετέωρος». «Εάν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο καταρρεύσουν, η ΕΚΤ δεν θα έχει πολλές επιλογές» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ευθύνη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, εξήγησε ότι εάν η Αθήνα δεν αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, τότε οι συνέπειες θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν.
Πηγή: Reuters

23:43
Καμία πρόταση δεν είχε διατυπώσει το ΔΝΤ προς την Ε.Ε. ή την ελληνική κυβέρνηση υπέρ της επιτακτικής μείωσης του ελληνικού χρέους την περίοδο πριν από το πρώτο μνημόνιο, ανέφερε μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λαμία, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 

23:22 Μπαρόζο: Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα μίας ανεύθυνης κυβέρνησης
Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα μίας ανεύθυνης κυβέρνησης, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ευρωπαίος πολιτικός υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρεται εντελώς ανεύθυνα, γεγονός για το οποίο «πληρώνουν» οι Έλληνες πολίτες.
Παράλληλα, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει να υβρίζει τους Ευρωπαίους εταίρους.
Πηγή: CNN

23:20
Συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Κόρινθο. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Η πρόσκληση για τις συγκεντρώσεις έγινε μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με το σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας. Γκρεμίζουμε τη λιτότητα».

 

22:50
Ευκλ. Τσακαλώτος: Οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι να συναινέσουν
Οι εταίροι της Ελλάδας δεν μοιάζουν έτοιμοι να συναινέσουν σε ένα συμβιβασμό, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Liberation».
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές, παρουσιάστηκε μια σειρά προτάσεων για τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά στην πραγματικότητα, οι συνομιλητές μας δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι για έναν συμβιβασμό.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συντάξεων, τονίζοντας ότι «οι συνομιλητές μας επιμένουν κάθε φορά στις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σε μια χώρα όπου έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά εδώ και πέντε χρόνια, και όπου τα δύο τρίτα των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας επιθυμεί μια συμφωνία με ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα εντός του ευρώ» συνέχισε, ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε θεμελιωδώς υπέρ της Ευρώπης». «Εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από την 30ή Ιουνίου, το Grexit δεν θα αποτελεί πλέον μια μόνιμη απειλή» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

22:24

Γέλεν: Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων εξέφρασε η διοικήτρια της Federal Reserve, Tζάνετ Γέλεν.
Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξε πως «δυστυχώς, Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων».
«Ελπίζω Ελλάδα και δανειστές να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, ώστε να υπάρξει συμφωνία» εξήγησε παράλληλα, η κ. Γέλεν.
Ερωτηθείσα για την έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η διοικήτρια της Federal Reserve εμφανίστηκε καθησυχαστική. «Η απευθείας έκθεση είναι πολύ περιορισμένη» τόνισε χαρακτηριστικά.

21:58
Στ. Θεοδωράκης: Δεν με ενδιαφέρουν οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτές της κοινωνία
«Μέσα στον πανικό των μνημονίων έγιναν λάθη τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, με ενδιαφέρουν οι κόκκινες γραμμές της κοινωνίας».
Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, συνέστησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει με τον κ. Γιούνκερ, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο της Ελλάδας. «Ο κ. Γιούνκερ μου αποκάλυψε ότι μπορεί να εξασφαλίσει στην Ελλάδα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Κι αυτά δεν είναι μνημονιακά λεφτά, είναι ένας τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 3%», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολουθεί άλλη επικοινωνιακή τακτική στην Ελλάδα και άλλη στο εξωτερικό.

21:43
Γ. Τσιρώνης: Η Ε.Ε. να εγκαταλείψει τη λογική των μνημονίων

Να εγκαταλείψει τη λογική των μνημονίων και να υιοθετήσει μια αναπτυξιακή λογική κάλεσε την Ευρώπη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, στο περιθώριο συνάντησής του με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα στην Κρήτη. Απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε σαφές σε όλους τους Ευρωπαίους ότι αυτό που ζητούν οι δανειστές δεν είναι απλά άδικο είναι και ανέφικτο, αλλά παράλληλα δεν οδηγεί πουθενά την οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας βουλευτής κανενός κόμματος που θα μπορούσε να δεχτεί ένα τέτοιο σχέδιο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά το πώς θα φύγομε από την λογική των μνημονίων και θα πάμε σε μια αναπτυξιακή λογική.
«Εάν δεν θέλει να το συζητήσει θα έχει και την απόλυτη ευθύνη των πράξεων της», είπε χαρακτηριστικά.

21:25
«Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση», επεσήμανε ο διευθυντής της καγκελαρίαςΠέτερ Αλτμάιερ, μετά την ενημέρωση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε δε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

21:17
Σχέδια για Grexit και χρεοκοπία εξετάζει η Ιρλανδία
Η Ιρλανδία εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου της χρεοκοπίας και του Grexit αποκαλύπτει κορυφαίος αξιωματούχος του Δουβλίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ειδικότερα, ο ανώτερος αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, τονίζει, η Ιρλανδία καταρτίζει ειδικό έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως ένα τέτοιο σενάριο ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι η Ιρλανδία έχει εκτιμήσει πως ο άμεσος αντίκτυπος ενός Grexit στην ιρλανδική οικονομία θα είναι περιορισμένος.

20:58
Επιβεβαιώνει η Κομισιόν επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού.
Την επικοινωνία επιβεβαίωσε στη «Ναυτεμπορική» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τα ξαναπούν σύντομα, πιθανότατα την Παρασκευή, μετά την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσημη επαφή και μάλιστα στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα την Κυριακή το απόγευμα.

20:48
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί μία λύση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Όπως επεσήμανε ο κ. Έρνεστ, η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της φέρουν τελικά την ευθύνη για την επίλυση των δημοσιονομικών ζητημάτων της Αθήνας.

20:39
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας 
20:39
«Και με την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, σαν αυτή των 47 σελίδων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και με το επίσης πιθανό σταμάτημα των διαπραγματεύσεων σε λογική ρήξης με τους δανειστές και διπλού νομίσματος για τη χώρα, πάλι ο λαός και η νεολαία θα πληρώσουν τα σπασμένα», επεσήμανε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, σε εκδήλωση για την νέα έκδοση των Θέσεων του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών.

20:29

Δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μία συμφωνία με τους δανειστές απαιτεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες.
Ειδικότερα, για το Eurogroup εκτιμά ότι θα τεθούν οι βάσεις για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «είναι ηθική μας υποχρέωση να φτάσουμε σε μία συμφωνία πολύ, πολύ γρήγορα».
Τη δήλωση του υπουργού μεταδίδει το Reuters.

19:48
Επιστολή στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου προς τον Αλ. Τσίπρα
Να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα, τη στήριξή του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης.
Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, οι Κωνσταντίνος Μίχαλος (ΚΕΕΕ), Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ), Βασίλης Κορκίδης (ΕΣΕΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και Αθανάσιος Σαββάκης (ΣΕΒΕΕ) καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει τη ρήξη και να προχωρήσει στο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους δανειστές.
«Η ώρα της ευθύνης έχει φτάσει. Η Ελλάδα της εργασίας, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας, θέλει περισσότερη Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά. Σε αυτήν την προσπάθεια, είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή.
Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, το μείζον είναι να μην θυσιαστεί η σπουδαία εθνική κατάκτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να τερματιστεί αυτή η «ισορροπία τρόμου» που έχει παγώσει την οικονομία και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης.

 

19:24
Δεν υπάρχει η προετοιμασία για να φτάσουμε σε απόφαση στο Eurogroup, φέρεται να είπε ο Σόιμπλε
Δεν υπάρχει η προετοιμασία προκειμένου να φθάσουμε σε απόφαση, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στο επερχόμενο Eurogroup, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς Μίχελμπαχ.
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής της χώρας του.
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, κατά την ίδια συνεδρίαση, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στους βουλευτές της Επιτροπής ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου.

19:06
Κατά 1,1 δις.ευρώ αύξησε το όριο του ΕLA το δ.σ. της ΕΚΤ, από τα 83 δις.ευρώ στα 84,1 δις.ευρώ

 

18:27
Λιου: Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μία γρήγορη συμφωνία
Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου, καταθέτοντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι «εξωτερικά σοκ» μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.
«Με την παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών όπως την γνωρίζουμε σήμερα, τα εξωτερικά σοκ έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Λιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου «οι διαπραγματεύσεις και ο δρόμος προς μια συμφωνία είναι σύνθετοι και γεμάτοι με προκλήσεις».

18:14
Επικριτική κατά της κυβέρνησης εμφανίζεται σε άρθρο της η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή τη διαπραγματευτική τακτική των τελευταίων πέντε μηνών, εκτιμώντας ότι χάθηκε η μετεκλογική δυναμική. Τώρα μια άμεση συμφωνία έχει γίνει αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα, όπως σημειώνει, καθώς μια ρήξη θα είναι καταστροφική.
Όπως εκτιμά η κ. Διαμαντοπούλου, πάντως, σωστά ο Πρωθυπουργός θέτει το θέμα του χρέους ως προϋπόθεση για μια συμφωνία με τους εταίρους.

18:13
Τσακαλώτος: Θα αποδεχθούμε μόνο μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία
Η Ελλάδα μπορεί να αποδεχθεί μόνο μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδεχθεί μόνο μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε νέες μειώσεις στις συντάξεις» επανέλαβε, τονίζοντας πως «δεν θα υπογράψουμε μία συμφωνία, η οποία γνωρίζουμε ότι θα αποτύχει».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να αποπληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί μία οριακή σύγκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία παραμένουν «ανοιχτά».

18:09
«Αδυνατεί» να διακόψει το sell off το Χ.Α.

Με ένα ντεμαράζ πωλήσεων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε ακόμη χαμηλότερα, καταγράφοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρές απώλειες, οι οποίες σήμερα του «στέρησαν» ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,15% στις 680,88 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 712,83 μονάδες και η χαμηλότερη στις 672,23. Το κλείσιμο στις 680 μονάδες είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012.  Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 26,21% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 79,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 4,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά προσπαθούσε να «υπερασπιστεί» το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, από τις 14:30 περίπου και έπειτα ο γενικός δείκτης έχασε το επίπεδο, για να σταματήσει στα όρια των 680 μονάδων, μετά από επιτάχυνση των πωλήσεων από τις 16:00 μέχρι τη λήξη.

17:56
Η Γερμανία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Αθήνα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ.

17:50
Συνέντευξη του Βέλγου πολιτικού επιστήμονα και οικονομολόγου Ερικ Τουσέν
, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους, δημοσιεύεται στην βελγική εφημερίδα Le Soir, υπό τον τίτλο «Το πρόγραμμά βοήθειας για την Ελλάδα ήταν παράνομο και παράτυπο».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα και σύμφωνα με τον Βέλγο εμπειρογνώμονα, η έκθεση της Επιτροπής αυτής στοχεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία φέρεται να είχε ασκήσει πίεση στην ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να επιδεινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος.

17:46
Σαπέν: Εξαιρετικά βαριές συνέπειες από μία αποτυχία των διαπραγματεύσεων
Προειδοποίηση ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είχε «εξαιρετικά βαριές συνέπειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο» απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν μία ημέρα πριν διεξαχθεί το Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ερωτήσεων προς τους υπουργούς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Σαπέν είπε ότι «κανένας από εμάς (...) δεν θα μπορούσε να δεχθεί μια αποτυχία (των διαπραγματεύσεων), που θα ήταν σοβαρότατη για την Ελλάδα, αλλά επίσης πολύ βαριά για το ευρωπαϊκό σχέδιο».

17:43

Σταϊνμάιερ: Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται
Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο αυριανό Eurogroup.
Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται, δεδομένης μάλιστα και της απροθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, δίχως σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Reuters

 

17:32
Για αντιγραφή πρακτικών του «σκοτεινού παρελθόντος» κάνει λόγο το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και κατηγορεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι επιδίδονται σε παιχνίδι εξεύρεσης «εσωτερικών εχθρών» και «διεθνών συνωμοσιών», ενώ εξαπολύει εκ νέου «πυρά» κατά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σχολιάζοντας την επιστροφή της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος από την Πρόεδρο της Βουλής ως «απαράδεκτης», το Ποτάμι εκτιμά ότι πρόκειται για ενέργεια χωρίς προηγούμενο, ενώ κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» της κ. Κωνσταντοπούλου στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

 

17:25
Έκκληση Πιτέλα για ευελιξία των δανειστών και συνολική λύση

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν για την εξεύρεση συνολικής συμβιβαστικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, ικανής να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης και τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.
Η έκκληση γίνετια εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικης Κεντρικής Τράπεζας σήμερα στην Φρανκφούρτη και αύριο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
«Πρέπει να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να βρούμε αυτήν τη συμφωνία εντός των προσεχών ημερών» αναφερει σε ανακοίνωσή του ο Πιτέλα επισημαίνοντας οτι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρύθμισης που πρέπει να εφαρμοστούν».
«Καλούμε επίσης όλους τους διεθνείς πιστωτές, και ιδίως από το ΔΝΤ, να επιδείξουν ευελιξία στις απαιτήσεις τους», τονίζει ο Πιτέλα ζητώντας τους παράλληλα να τηρήσουν τις δέσμευσεις που ανέλαβαν το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποιο, οπως αναφερει, δεν ειναι βιώσιμο.

16:56
Βαλς: Να βρεθεί άμεσα λύση για την Ελλάδα
Την ανάγκη να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να βρεθεί άμεσα λύση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μάνουελ Βαλς.
«Τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να βρεθεί λύση» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Η Γαλλία πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των Ελλήνων και στους κανόνες της Ευρώπης» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Βαλς κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, καθώς ο εναλλακτικός δρόμος θα αποδειχθεί επίπονος.
Πηγή: Reuters

16:53
Τις επόμενες ώρες και μέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

 

15:59 Βερολίνο: Βάση της διαπραγμάτευσης η κοινή θέση των θεσμών
Σημαντική χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα με τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβουργο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στην Αθήνα ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε διμερής συνάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να συμβάλει στην διευθέτηση της κρίσης.

Επισήμανε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε στενή επαφή και ανταλλαγή απόψεων με άλλους ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει αν οι δύο Καγκελάριοι είχαν συνομιλήσει πριν από την συνάντηση του κ. Φάιμαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι πιο σημαντική είναι η αυριανή μέρα, με την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε ότι βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η κοινή θέση των τριών Θεσμών, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις πρέπει να οδηγούν στο επιθυμητό διαρθρωτικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ δίδεται με την προϋπόθεση της πρότασης και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την άλλη πλευρά.

15:40 «Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία.

15:34

15:31 Με σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα» προγραμματίζεται μέσω facebook συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απόψε στις 19.30. Συγκεντρώσεις αναμένονται επίσης στη Θεσσαλονίκη και άλλες 25 πόλεις.

15:15 Βερολίνο: Θέλουμε την Ελλάδα εντός ευρώ
Την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Βερολίνο θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επεσήμανε πως στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να αποφασίσουν πάνω σε έγγραφα την Πέμπτη», πρόσθεσε.

14:57 Δεν «βλέπει» συμφωνία στο Eurogroup o Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τρέφει λίγες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα αύριο Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή που μίλησε στους δημοσιογράφους ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
«Τίποτα δεν είναι έτοιμο για να καταλήξουμε σε μια απόφαση αύριο» φέρεται να είπε ο Σόιμπλε.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.

 

14:24 Μοσκοβισί: Κάθε άλλο παρά «τρελές» οι απαιτήσεις των θεσμών

Κάθε άλλο παρά «τρελές» είναι οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι δύσκολη, αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει και ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα,. «Αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο», πρόσθεσε.

14:23 Διασφαλισμένες οι καταθέσεις διαβεβαιώνει ο Δ. Μάρδας

Διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί capital control, «δεν είμαστε ίδια περίπτωση με την Κύπρο» σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί capital control, δεν είμαστε ίδια περίπτωση με την Κύπρο» είπε ο κ.Μάρδας σημειώνοντας ότι βάσει κοινοτικής οδηγίας προστατεύονται τα ποσά μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ.

Μιλώντας στον Αlpha 989 εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές εντάσσοντας την οξύτητα στην εθιμοτυπία των διαπραγματεύσεων.

«Θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε λύση, κάποια πράγματα που γίνονται προβλέπονται μέσα στην εθιμοτυπία των διαπραγματεύσεων, θα επέλθει ηρεμία στον χρόνο που χρειάζεται και το θέμα θα λήξει» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα έσοδα ο κ.Μάρδας είπε στο σταθμό μας «αυτόν τον μήνα πηγαίνουμε πολύ καλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας»  και συμπλήρωσε «μισθοί-συντάξεις, καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα και αυτόν τον μήνα».

 

 

14:12  Αντίθετοι σε μία διαγραφή ελληνικού χρέους παραμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι η πιθανότητα συμφωνίας έως την Πέμπτη είναι «πολύ μικρή».

«Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο Ντέισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι η επιλογή της διαγραφής μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

13:52 Φάιμαν: Θα υποστηρίξω οτιδήποτε οδηγεί σε έναν συμβιβασμό, που θα σέβεται και τις δύο πλευρές. Έχει νόημα να μην περικοπούν οι πολύ μικρές συντάξεις - Όμως πρέπει να προτείνει κανείς κάτι στο πλαισιο των διαπραγματεύσεων για να δείξει ότι είναι σε θέση να έχει έσοδα - Πήρα πληροφορίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση κάνει τέτοιες προτάσεις.

13:51 Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή να διαπραγματευτεί για να φέρει μια βιώσιμη οικονομικά συμφωνία - Θα κρίνει η κυβέρνηση την οποία κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί 

 

13:36 O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αύριο Πέμπτη στις 17.30 θα δεχθεί σε ακρόαση τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.
 

13:34 Ρόμπεϊ: Ένα Grexit θα ήταν πλήγμα διαρκείας

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν ένα πλήγμα διαρκείας για την Ελλάδα, αλλά και για το πιο φιλόδοξο πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ.

Ο φαν Ρόμπεϊ δήλωσε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες πως, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό θα έχει επίσης γεωπολιτικές επιπτώσεις στην τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα θα θεωρούσε αδύναμη την Ευρώπη.

«Όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως από τη στιγμή που βγαίνεις, δεν θα έλεγα ότι είναι για πάντα ... όμως είναι για πολύ, πολύ καιρό» πρόσθεσε. «Η απόφαση αυτή ... για αποχώρηση αφορά κατά κάποιον τρόπο γενιές και γενιές».

Το μεγαλύτερο θύμα ενός τέτοιου αποτελέσματος θα ήταν ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε, όμως η Ευρωζώνη θα ζημιωνόταν επίσης επειδή θα δημιουργούνταν ανησυχίες μήπως εμφανισθεί στο μέλλον μια άλλη κρίση κάπου στην Ευρωζώνη.

Ο φαν Ρόμπεϊ κάλεσε όλες τις πλευρές να λάβουν υπόψη τις πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός τέτοιου βήματος και όχι μόνο τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ε
 

13:31 Βρετανία: Ετοιμαζόμαστε εντατικότερα για ενδεχόμενο Grexit

Η Μεγάλη Βρετανία εντείνει την προετοιμασία της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Πρόσθεσε δε ότι το διεθνές οικονομικό ρίσκο από μια ελληνική χρεοκοπία θα ήταν μεγάλο.

 

13:23 Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου - Αντ. Σαμαρά την Πέμπτη
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αύριο  Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 και ώρα 17.30, θα δεχθεί σε ακρόαση τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

 

13:15 Σφοδρά πυρά Κωνσταντοπούλου κατά Γιούνκερ

Συνέχεια στην αντιπαράθεση της Αθήνας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους.

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, αν και ήταν ο «εγκέφαλος», ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στη δημιουργία του «σκανδαλώδους πλαισίου» το οποίο αξιοποίησαν πολυεθνικές εταιρείες με έδρα και την Ελλάδα προκειμένου να φοροδιαφεύγουν.

Από το καθεστώς αυτό ζημιώθηκε και το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα απώλεια δισ. ευρώ από διαφυγόντα έσοδα, υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού με πρόφαση ότι το κάνει για το καλό του.

 

13:02 Το αυριανό Eurogroup θα αποφασίσει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters. Στη συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να συζητήσουν πολύ για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
 

13:02 Για την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να διαχειριστεί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο. 
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η χώρα του είναι απολύτως προετοιμασμένη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς έχει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους περιορισμούς στις αγορές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση.

12:59 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα.

 

12: 56 Η Ευρώπη θα είναι πιο ισχυρή αν στηρίξει εκείνους που χρήζουν αλληλεγγύης, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

12: 50 

12:27 «Μετά το Eurogroup της Πέμπτης ίσως το επόμενο Σαββατοκύριακο να έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Πλέον η κυβέρνηση πρέπει να μας πει ανοιχτά τι θα κάνει σε περίπτωση που στις 30 Ιουνίου δεν πληρώσει το ΔΝΤ και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της κίνησης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

12:26 Καταρτίζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τους «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, λαμβάνονται «όλα τα μέτρα» για την προστασία της χώρας. Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, αλλά έχουν ενταθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αθέτηση του χρέους.

 

12:24 

12:05 Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

11:58 

11:42 «Να αφήσουν τα share και like στο facebook και να στρωθούν στη δουλειά», καλεί τους υπουργούς της κυβέρνησης το Ποτάμι. «Πέντε μήνες μετά τις εκλογές οι υπουργοί της κυβέρνησης τού Αλέξη Τσίπρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ζητούν από τον ελληνικό λαό να αναλάβει αυτός τη διαπραγμάτευση. Κάτι έχουν καταλάβει λάθος. Οι υπουργοί δεν είναι για να βολεύουν συγγενείς και κομματικούς φίλους. Είναι για να δίνουν λύσεις», σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

11:15 Την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Σάντρο Γκόζι, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί στο ραδιόφωνο. Δεν θέλουμε μια «Ένωση που χάνει κομμάτια της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

11:09 


Παρακολουθήστε ζωντανά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους της Βουλής. 

11:00
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, εκλήφθησαν από πολλούς και όχι τυχαία ως προσπάθεια του Μαξίμου να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο, το οποίο θα «χρησιμοποιήσει» ως εφεδρεία, σε περίπτωση που η «δύσκολη» συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή απορριφθεί από τους «σκληρούς» του ΣΥΡΙΖΑ και συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

10:36 «Επιδιώκουμε να πληρώνουμε στον χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έχουμε» ανέφερε σήμερα το πρωί στο «Mega» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

10:05 «Η μάχη είναι για μια ελάχιστα επώδυνη συμφωνία γιατί τη ρήξη είναι ανίκανοι να τη διαχειριστούν ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλος, μιλώντας στον Alpha 989.

10: 04  Ο Υπουργος Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Υπουργείο νωρίτερα δήλωσε στους δημοσιογράφους:  ''Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκλείεται να λέει ψέμματα, ποτέ δεν λέει ψέμματα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, απλά δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο''.

 

08:43

06: 48

00:55 Οι δανειστές συνεχώς αλλάζουν θέσεις και δεν συμφωνούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να έχει φθάσει σε οριακό σημείο, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε την Τρίτη στην Πάτρα η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.
Αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει τις θέσεις της κοστολογημένες και περιμένει απαντήσεις.
 
00:23
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ή δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε την πρόταση που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Πρωθυπουργό «βαθιά υφεσιακή».

Δείτε εδώ το χθεσινό live του Εirinika

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr