Πυρετώδης αναζήτηση της νομικής φόρμουλας για το πάγωμα σχέσεων Ελλάδας – ΕΕ
Το νομικό ενδεχόμενο να συμφωνηθεί μια λύση "pause" για την Ελλάδα στο Ευρωσύστημα εξετάζεται σε περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η κατάληξη σε μία συμφωνία με πιο οριστικό πλαίσιο.
Πληροφορίες από τα νομικά κλιμάκια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες διαχέουν τις τελευταίες ώρες την πληροφορία ότι έχει γίνει μία προσπάθεια να διερευνηθεί ένα καθεστώς
Του Γ.Αγγελή στο Capital.gr
στο οποίο η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ, αλλά το καθεστώς αυτό θα είναι σε "αργία" μέχρι να εξευρεθούν λύσεις που να διευκρινίζουν οριστικά το καθεστώς σχέσεων της χώρας με την Ευρωζώνη.
Το καθεστώς αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να διατηρήσει την σχέση της με τις ελληνικές τράπεζες (ELA) ανεξάρτητα από την κατάσταση χρεοστασίου του ελληνικού δημοσίου. Ανάλογες θα ήταν οι συνέπειες για τη σχέση του ESM με το ελληνικό δημόσιο όσον αφορά την απαίτηση ή όχι του υλοποιημένου δανείου.
Επίσης, ένα τέτοιο καθεστώς θα επέτρεπε όπως αναφέρουν από το τμήμα των νομικών της Κομισιόν να απομακρυνθεί προς το παρόν το ενδεχόμενο του Grexit, "παγώνει" νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες και κυρίως δίνει χρόνο... Βέβαια, όλη αυτή η ιδέα κινείται στη γκρίζα περιοχή της ευρωπαϊκής νομιμότητας και για το λόγο αυτό πριν δοθεί ως ενδεχόμενη λύση θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασίες. Ήδη από την πλευρά υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΚΤ εκφράζεται ισχυρή επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εκδοχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα, αλλά χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες για την διαμόρφωση ενός νομικού status το οποίο ούτε υφίσταται ούτε προβλέπεται να δημιουργηθεί. Η βάση για την "ιδέα” αυτή στηρίζεται στο άρθρο 352 της Συνθήκης, αλλά προς το παρόν υπάρχουν τεράστια νομικά και άλλα προβλήματα για να τεθεί ολοκληρωμένα στην έγκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η λύση αυτή όπως έγραψε το Κεφάλαιο το Σάββατο εξετάζεται εδώ και ημέρες καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μεταβατικά την κατάσταση με την Ελλάδα αλλά συναντά προς το παρόν όπως προαναφέρθηκε μεγάλες νομικές δυσκολίες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr