Newsweek για την Ελλάδα: Τι πάει στραβά σε αυτόν τον τόπο;

«Τι πήγε στραβά σε αυτόν τον τόπο;» διερωτάται το αμερικανικό περιοδικό "Newsweek" στο τελευταίο τεύχος του που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και τις δραματικές ώρες που περνά η χώρα μας με κλειστές τις τράπεζες και τις ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ.

Το αμερικανικό εβδομαδιαίο περιοδικό κάνει μία ιστορική αναδρομή παραπέμποντας στην Αρχαία Ελλάδα.

Στο εξώφυλλο του "Newsweek" απεικονίζεται η αρχαία Αθήνα με ένα παράταιρο ATM, το οποίο έχει σταματήσει να δίνει χρήματα και μάλιστα έχει μπροστά μία κόκκινη κορδέλα, που προειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους ότι έχει στερέψει.

«Δάνεισέ μας μια δραχμή» λένε πολίτες εκείνης της εποχής σε όλους όσοι φέρονται να έχουν ακόμα επάνω τους χρήματα. Ενας παρατηρητής μπροστά από το ΑΤΜ, δε, αναρωτιέται τι πάει στραβά με αυτόν τον τόπο!

Στην πάλη μεταξύ μοντερνισμού και μύθου, όπως φαίνεται, στην Ελλάδα επικράτησε ο μύθος, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Το να χτιστεί η καινούργια Ελλάδα θα είναι κάτι εντελώς δύσκολο και μακροχρόνιο συμφωνούν όλοι σε αυτό» υπογραμμίζει ο Le Bor. Οι τοπικές εξουσίες είναι αυτές που καθόριζαν πάντα την κατάσταση, γι' αυτό δυσκολεύεται η χώρα να αναπτυχθεί και να ξεκολλήσει από το παρελθόν της.

«Αιώνες καταδυνάστευσης από ξένες δυνάμεις έχουν αφήσει μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει δεσμός μεταξύ πολιτών και κράτους και γι' αυτό ο κόσμος αποφεύγει να πληρώσει φόρους και δεν θεωρεί πλέον πατριωτικό καθήκον το να είναι σωστός πολίτης. Η Ελλάδα κήρυξε ανεξαρτησία μόλις το 1829, έπειτα από αιώνες δουλείας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Καποδίστριας προσπάθησε να στήσει ένα μοντέρνο κεντρικό κράτος, αλλά δολοφονήθηκε γιατί απειλούσε τους προύχοντες και απατεώνες της εποχής. Κι έτσι ο Βαυαρός βασιλιάς επιβλήθηκε στην Ελλάδα, μεγαλώνοντας το χάσμα κράτους-πολιτών» εξηγεί το Newsweek.

Το ίδιο μοτίβο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίστηκε και τον 20ό αιώνα, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από τη Μικρά Ασία και όταν κατά τον Β' Παγκόσμιο οι Έλληνες υπέφεραν από τους ναζί.

«Η Ελλάδα βγήκε από την Κατοχή πλήρως κατεστραμμένη και δυστυχώς τα "ψυχολογικά" σημάδια του Εμφυλίου κρατούν ως σήμερα. Και τώρα Τρόικα και Γερμανία θεωρούνται οι υπαίτιοι. Και η πάλη εναντίον της Τρόικας έχει μια ιστορική αναφορά και αυτή είναι η πάλη για ανεξαρτησία. Όποια κι αν είναι τα ελαττώματα αυτής της κυβέρνησης, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν τη λιτότητα καταστροφική και ανεπιτυχή. Και δυστυχώς αυτή η στάση και η καχυποψία στις εξωτερικές δυνάμεις λόγω παρελθόντος, οδηγεί στα άκρα. Και ενώ χιλιάδες Ελληνοεβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα είναι αντισημίτες σύμφωνα με την Anti-Defamation League, το μεγαλύτερο ποσοστό που παρατηρείται σε χώρα εκτός της Μέσης Ανατολής» αναλύει ο Le Bor.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην πτώση του τουρισμού η οποία έχει πάρει σταδιακά την κατιούσα από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Η διόγκωση του κρατικού τομέα, η διαφθορά των συνδικάτων αλλά και ο δικομματισμός είναι αιτίες της σημερινής κατάστασης.

Το ρεπορτάζ που πηγαίνει από τη Δραπετσώνα στην Κηφισιά, μιλώντας με πολίτες, σκιαγραφεί μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις, κοινωνικές ανισότητες, αλλά και πολιτικές οικογένειες. Μία εξ αυτών είναι η οικογένεια Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει και αυτός την κρίση δίνοντας την δική του εξήγηση στο γιατί φτάσαμε ως εδώ. Αναφερόμενος στη διαφθορά του νομικού συστήματος, στον τεράστιο αροθμό δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι μέχρι την πρωθυπουργία του αλλά και στον τομέα της υγείας, που είναι και αυτός διεφθαρμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η κρίση της Ελλάδας ανέδειξε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο πιθανώς να λυθεί, εάν δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντίστοιχος του ΔΝΤ, καθώς δεν υπάρχει, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ τον διαθέτουν (Federal Reserve).

«Όλες οι πλευρές συμφωνούν πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Η Ελλάδα παραμένει παράδεισος τουλάχιστον για τους τουρίστες και η Αθήνα παρ' όλες τις ουρές συνεχίζει να λειτουργεί και να είναι γεμάτη τουρίστες. Το ζήτημα είναι πως το ελληνικό μέλλον είναι και ευρωπαϊκό μέλλον. Αλλά προς το παρόν ο χρόνος λιγοστεύει όπως και τα ευρώ» καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr