Χαλούμι Κυπριακό & με την βούλα της Κομισιόν: Δείτε πως φτιάχνεται το αυθεντικό χαλούμι

Με αφορμή αυτή την σημερινή είδηση: "Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί βρέθηκε κοινή κατανόηση για το χαλούμι και την προστασία της ονομασίας. Είναι συμβολικό αλλά δεν είναι ασήμαντο τόνισε, για τις δύο κοινότητες". 

Αδράξαμε την ευκαιρία και σας παρουσιάζουμε την αυθεντική συνταγή γιά το κυπριακό χαλούμι, όπως μας την δίνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 1000 γρ γάλα φρέσκο και 4 γρ. πυτιά τύρου.

1. Σουρώνουμε το γάλα περνώντας το από ένα λεπτό - πυκνό ύφασμα (τούλι) από το χωνί μας έτσι ώστε να καθαρίσουμε το γάλα από διάφορες ακαθαρσίες.(τρίχες)
2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο καζάνι το γάλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό.
3. Ακολούθως σβήνουμε την φωτιά και βάζουμε μέσα στο γάλα μας 4 γραμμάρια πυτιά τυρου σε σκόνη (για να πήξει το γάλα)και το ανακατεύουμε.
4. Αφού το έχουμε ανακατώσει καλά, σταματάμε και αφήνουμε το γάλα μόνο του να πήξει. Περιμένουμε περίπου 30 – 45 λεπτά.
5. Το γάλα μας έχει πήξει πλέον, το ανακατεύουμε καλά ώστε να μαζευτεί το τυρί που έχει πήξει για να γίνει μια τυροπούλα μεγάλη. Μαζεύουμε το τυρί μας και το τοποθετούμε μέσα σε ταλάρια (δοχεία πλαστικά τρυπητά). Πιέζουμε το τυρί που είναι μέσα στα ταλάρια έτσι ώστε να βγει όλος ο νορός (ορό) . Τον νορό του γάλακτος που έχει μείνει στο καζάνι το κρατάμε.
6. Ανάβουμε και πάλι την φωτιά και βάζουμε μέσα στο καζάνι (μέσα στον νορό τους γάλακτος) τα ταλάρια με το χαλούμι.
7. Βράζουμε τα χαλούμια μας για περίπου 7 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μετά τα βγάζουμε από τα ταλάρια και πάνω σε ένα σανίδι τα κόβουμε στην μέση. Δηλαδή θα πρέπει να γίνουν όπως τις πίττες (στρογγυλές)
8. Αφού κόψαμε τα χαλούμια στην μέση, τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί (μεταλλικό) και τα τοποθετούμε με το ταψί μέσα στο καζάνι (μέσα στον νορό τους γάλακτος) για να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. (περίπου 30 λεπτά)
9. Τα χαλούμια μας θα είναι έτοιμα μόλις ξεκινήσουν να επιπλέουν μέσα στον νορό και βγουν προς τα πάνω.
10. Αφού είναι έτοιμα τα βγάζουμε πάνω στο σανίδι, τα αλατίζουμε και από τις δυο πλευρές και στην συνέχεια βάζουμε στην μέση των χαλουμιών 2 φύλλα φρέσκου δυόσμου και αμέσως τα διπλώνουμε στην μέση.

Eυχαριστούμε τον Δ. Σκαρμούτσο και το cookbox.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Who is Who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet
Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.ψΕκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του. 

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη εδώ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr