Πέθανε ήσυχα στον ύπνο του ο Μηνάς Χρηστίδης στα 91 - Πρωτοπόρος κριτικός θεάτρου
Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη το βράδυ (22/7) στον ύπνο του ο Μηνάς Χρηστίδης, ο ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος ο οποίος για πρώτη φορά θέσπισε στήλη κριτικής τηλεόρασης στον ελληνικό τύπο.
Γεννημένος στην Χαλκίδα, ο Χρηστίδης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1954 παίζοντας τον γιατρό Γκιμπς στην «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ. Παρέμεινε στον ίδιο θίασο ως το 1959 και ανάμεσα στα έργα στα οποία εμφανίστηκε ήταν τα «Βυσσινόκηπος», «Αγριόπαπια» και «Δωδεκάτη νύχτα». Το 1963, δύο χρόνια μετά την συμμετοχή του στον θίασο Δημήτρη Χορν ο Χρηστίδης δούλεψε και ως σκηνοθέτης στο έργο των Ασημάκη Γιαλλαμά και Κώστα Πρετεντέρη «Οι φτωχοδιάβολοι», μεγάλη επιτυχία της εποχής.
Ο Χρηστίδης εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο (Το τελευταίο ψέμα του Κακογιάννη, Ο ζεστός μήνας Αύγουστος του Σωκράτη Καψάσκη και Ελευθέριος Βενιζέλος του Παντελή Βούλγαρη). Στα χρόνια της δικτατορίας ο Χρηστίδης έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε αρχικώς στο Παρίσι και αργότερα στην Ολλανδία όπου ανέπτυξε σκηνοθετική δραστηριότητα. Μαζί με τον θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου και την ηθοποιό και τραγουδίστρια Ντόρα Γιαννακοπούλου (την οποία αργότερα θα παντρευόταν) ο Χρηστίδης οργάνωσε μεγάλες περιοδεία αντιδικτατορικού χαρακτήρα σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Χρηστίδης εργάστηκε για λίγο ως ηθοποιός και το 1975 άρχισε να ασχολείται με την δημοσιογραφία.
Ηταν ο πρώτος που δημιούργησε στήλη τηλεοπτικής κριτικής σε ημερήσιο Τύπο της Ελλάδας («Καθημερινή») και από το 1981 μέχρι το τέλος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς κριτικούς θεάτρου. Η στήλη του «Γροθιά στο στομάχι» στην εφημερίδα «Εθνος» έχει γράψει ιστορία.
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Α' Νεκροταφείο στις 12 το μεσημέρι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr