Εμφύλιος για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου - Ποιες είναι οι «πέτρες» που το κρατάνε κλειστό
Διχασμένος και σε κλίμα αυξανόμενης έντασης που βρίσκεται πολύ κοντά στο να πυροδοτήσει ακόμη και σοβαρές νομικές επιπλοκές, οδεύει πλέον ο χρηματιστηριακός κλάδος προς την επαναλειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών και άνισης μεταχείρισης για τους Έλληνες επενδυτές.
Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας μετατίθεται πλέον για τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας (Δευτέρα, Τρίτη, μικρή σημασία έχει), όμως είναι σαφές πως η απόφαση δεν εξαρτάται από τα τεχνικά μόνο προβλήματα που αναφύονται, αλλά και την σκληρή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
*Του Βασίλη Γεωργά στο Capital.gr
Η εισήγηση της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το πλαίσιο επαναλειτουργίας της αγοράς είναι έτοιμη και η υπογραφή της από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών δείχνει να είναι πλέον μια τυπική υπόθεση.
Όμως, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα σοβαρά προσκόμματα στη λειτουργία των τραπεζών και την πραγματική οικονομία λόγω των capital controls, και η γενικότερη ασάφεια που εξακολουθεί να επικρατεί στην πρόοδο από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καταδεικνύουν πως το Χρηματιστήριο ήταν και θα είναι για κάποιο διάστημα ακόμη, θέμα δεύτερης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Πολύ δε μάλλον όταν κανείς δεν γνωρίζει αλλά όλοι ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσουν τα 48 δισεκατομμύρια ευρώ εγχώριων και ξένων επενδυτών που είναι εγκλωβισμένα εδώ και 23 μέρες στο Χ.Α.
Η αδυναμία των περισσότερων ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν έγκαιρα στην πρόκληση που δημιουργεί το σχέδιο διαχωρισμού "παλαιού" και "νέου" χρήματος μέσω της δημιουργίας τουλάχιστον 800.000 νέων λογαριασμών για τους Έλληνες καταθέτες-επενδυτές, είναι η μια πλευρά του νομίσματος για την καθυστέρηση στο άνοιγμα του Χ.Α.
Αξιοποιείται, όμως, περισσότερο ως αφορμή για να δοθεί χρόνος να κατασιγάσουν τα εσωτερικά "πάθη" στην αγορά τα οποία άναψαν για τα καλά εξαιτίας της αδυναμίας των θεσμικών φορέων να πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε το άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς να γίνει με όρους απόλυτης ισοτιμίας μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κίνησης των κεφαλαίων τους.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και την κοινή πρόταση που προσυπέγραψαν όλοι για επανεκκίνηση χωρίς περιορισμούς, οι Αρχές δεν κατάφεραν να "εγγυηθούν" αυτό που ζητούσε η ΕΚΤ: δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν έστω και μικρές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το χρηματιστήριο και από εκεί προς το εξωτερικό. Αυτός ήταν ο αρχικός φόβος της ΤτΕ και των τραπεζών, αυτή η ανησυχία και για την ΕΚΤ που τελικά αποδέχθηκε να αφήσει "ελεύθερες" τις εκροές των ξένων, αλλά λιγότερο "ενδιέφερε" το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και φυσικά για τα διαφυγόντα έσοδά.
Κοινός στόχος πλέον, από την επομένη κιόλας που θα ξεκινήσουν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, θα είναι να διαρκέσουν όσο λιγότερο γίνεται τα "capital controls" για την αγορά που φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους εγχώριους επενδυτές, και πλήττουν οικονομικά μέχρι μαρασμού τις ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες και την ΕΧΑΕ.
Vítor Constâncio και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ο ΣΜΕΧΑ ήδη αποφάσισε χθες σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του όπου παραβρέθηκαν 22 ιδιωτικές ΑΧΕ, να αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξει το καθεστώς περιορισμών που προβλέπεται στην εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας και εγκρίθηκε από την ΕΚΤ.
Παρότι η πλειοψηφία των μελών του ΣΜΕΧΑ συμφώνησαν ότι το Χρηματιστήριο πρέπει να ανοίξει το συντομότερο ακόμη και με περιορισμούς, αποφάσισαν να υποβληθεί αίτημα για συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Vítor Constâncio προκειμένου οι χρηματιστές να εκθέσουν τις απόψεις τους για την λανθασμένη, όπως θεωρούν, απόφαση να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των επενδυτών στην Ελλάδα, και να ζητήσουν την ταχεία αποκατάσταση της "κανονικότητας". Χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως δεν έχουν πρόθεση να υποκαταστήσει ο ΣΜΕΧΑ στον διάλογο με την ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά να επικοινωνήσουν άμεσα την οπτική των επαγγελματιών του κλάδου και να συμβάλουν στην ομαλοποίηση.
Την ίδια στιγμή, όμως, που οι χρηματιστές επιδιώκουν τον διάλογο, μερίδα μέσα στον ΣΧΜΕΧΑ δεν λέει όχι στη σύγκρουση. Και το "plan b" για τους ιδιώτες χρηματιστές οι οποίοι είναι και εκείνοι που θα χάσουν τα περισσότερα έναντι των remote members και των τραπεζικών ΑΧΕ αν οι περιορισμοί διαρκέσουν, είναι σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν χθες η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με επιχείρημα την μη ισότιμη μεταχείριση των πελατών τους στο ΧΑ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr