O Τζον Στιούαρτ αποχαιρέτησε το The Daily Show: 22 βραβεία Έμμυ & 1,3 εκ. τηλεθεατές την ημέρα ή 4,4 εκ. σε διαδικτυακό κοινό
Αυτό τον τρόπο επέλεξε ο διάσημος αμερικανός τηλεοπτικός οικοδεσπότης για να ξεκινήσει την τελευταία του εκπομπή έπειτα από 16,5 χρόνια: προσκάλεσε παλαιότερους συντελεστές του σόου του και δέχτηκε βιντεοσκοπημένα μηνύματα από την Χίλαρι Κλίντον και τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
Στο φινάλε της εκπομπής, στο πλατό βρέθηκαν ο Μπρους Σπρίνγκστιν και το συγκρότημά του E Street Band.
Ο Σπρίνγκστιν ευχαρίστηκε τον Στιούαρτ «για όλα» και του ευχήθηκε «χαρούμενα και ασφαλή ταξίδια» προτού ερμηνεύσει τις επιτυχίες Land of Hope, Dreams και Born to Run. Τότε όλοι οι συντελεστές και οι προσκεκλημένοι της εκπομπής ανέβηκαν στη σκηνή: χόρευαν, αγκαλιάζονταν και εύχονταν στο πρώην, πλέον, αφεντικό τους. Μάλιστα, ο ντράμερ του συγκροτήματος Μαξ Γουάινμπεργκ χάρισε στον Στιούαρτ τις μπαγκέτες του ως αποχαιρετιστήριο δώρο.
Πριν εμφανιστεί το συγκρότημα, ο Στιούαρτ είχε κοιτάξει κατάματα την κάμερα κι είχε πει τα τελευταία λόγια του από τη θέση του παρουσιαστή του "Daily Show" ευχαριστώντας τους πάντες.
«Ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω πολύ είπε ότι θεωρεί την καριέρα του μία μακρά συνομιλία με το κοινό. Έναν διάλογο. Και στ΄αλήθεια μ΄αρέσει πολύ αυτή η μεταφορά για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο κυριότερος όμως είναι επειδή απομακρύνει την έννοια του οριστικού. Αυτή η εκπομπή δεν τελειώνει. Απλώς κάνουμε μία μικρή παύση στον διάλογο. Ένας διάλογος τον οποίο, παρεμπιπτόντως, μονοπώλησα...Στ΄αλήθεια επικράτησα σε αυτόν με έναν πολύ εγωιστικό τρόπο. Επομένως, αντί να πω αντίο ή καλό βράδυ, θα πω: 'Θα πάω να πάρω ένα ποτό και είμαι σίγουρος ότι θα σας δω πριν φύγω. Αυτό είναι λοιπόν. Η στιγμή του ζεν μου».
Οι φιλελεύθεροι τον αγάπησαν θεωρώντας τον φωνή της λογικής, αλλά οι συντηρητικοί τον αντιμετώπιζαν καχύποπτα λόγω της αριστερής ματιάς του.
Οι εκπομπές του 52χρονου Στιούαρτ κινούνταν μεταξύ πολιτικής, δημοσιογραφίας και ψυχαγωγίας τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Από το 1999, επέδειξε φιλελεύθερες διαθέσεις--από το τέλος της περιόδου Κλίντον και την άφιξη του Τζορτζ Μπους του νεότερου στην προεδρία μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι θαυμαστές του, μάλιστα, αναρωτιούνται τώρα πώς θα περάσουν την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2016 χωρίς εκείνον.
Ο Στιούαρτ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για αποχώρηση τον περασμένο χειμώνα λέγοντας ότι θέλει να γίνει πιο ευέλικτο το πρόγραμμά του και τον Σεπτέμβριο η εκπομπή του θα αποκτήσει νέο παρουσιαστή, τον νοτιοαφρικανό κωμικό Τρέβορ Νόα.
Η λίστα των προσκεκλημένων της εκπομπής του δεν συγκρινόταν με καμία. Ανάμεσα στις διασημότητες που κάθισαν απέναντί του ήταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι (η πακιστανή μαθήτρια που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν), ρεπουμπλικανοί πολιτικοί και ηθοποιοί του Χόλιγουντ.
Η εκπομπή απέσπασε 22 βραβεία Έμμυ. Με κοινό 1,3 εκατομμύριο τηλεθεατές την ημέρα, το "The Daily Show", σύμφωνα με την εταιρεία Pew Research Center έφθασε να κυμαίνεται σε 2,7 με 4,4 εκατομμύρια σε διαδικτυακό κοινό τον μήνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015--πολλοί εκ των οποίων ήταν νεαροί τηλεθεατές.
«Υπήρξε το μοναδικό προπύργιο λογικής σε έναν κόσμο ο οποίος, τουλάχιστον για τους φιλελεύθερους, έμοιαζε να έχει τρελαθεί εντελώς», έγραψε η βρετανική Guardian για την αξία του Στιούαρτ στη διάρκεια της προεδρίας Μπους.
Σύμφωνα με την Pew, σχεδόν το ίδιο ποσοστό διαδικτυακών αμερικανών τηλεθεατών εμπιστεύονται (16%) και δεν εμπιστεύονται (18%) την εκπομπή του.
Αλλά παρότι λιγότερο από το 1% των συντηρητικών εμπιστεύονται το σόου, το αντίστοιχο ποσοστό για τους φιλελεύθερους είναι 45%.
Ήταν την περίοδο της κρίσης που οι Αμερικανοί αυτοί βρήκαν στον Στιούαρτ μία σταθερή αξία.
Ήταν παρών μετά την 11η Σεπτεμβρίου προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του και ρωτώντας τους τηλεθεατές: «Είστε καλά;».
Τον Ιούνιο, μετά τις φονικές επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον Αφροαμερικανών πιστών σε εκκλησία του Τσάρλεστον, έκανε λόγο για την «ανοιχτή πληγή στις ΗΠΑ που δεν επουλώνεται κι όμως εμείς κάνουμε ότι δεν υπάρχει».
Ο Στιούαρτ δεν χαρίστηκε ούτε στον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα: «Με ποιους είμαστε στη Μέση Ανατολή; Ποιους βομβαρδίζουμε», τον ρώτησε στην τελευταία του εμφάνιση στην εκπομπή, στις 21 Ιουλίου.
Ποιά θα είναι άραγε η επόμενη μέρα για τον διάσημο τηλεπαρουσιαστή; Πέρυσι έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Rosewater» (σ.σ στην Ελλάδα προβάλλεται με τον τίτλο «Άρωμα Ελευθερίας»), η οποία είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα του Καναδο-Ιρανού δημοσιογράφου Μαζιάρ Μπαχάρι, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίθηκε το 2009 κατά τη διάρκεια των ιρανικών εκλογών.
Αλλά δεν έχει αποκλείσει και την πιθανότητα να επιστρέψει στο stand-up comedy, απ΄όπου άλλωστε και ξεκίνησε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr