Top Woman η Π. Αντωνάκου CEO της Microsoft: «Η Ελλάδα μπορεί να απογειωθεί και σε ψηφιακή βάση»
Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και δεν χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις.
Αυτό που απαιτείται, παραδέχεται σε συνέντευξή της στην «Κ» η επικεφαλής της Microsoft Hellas, Πέγκυ Αντωνάκου, είναι η Πολιτεία να αποκτήσει στόχευση και μια εθνική στρατηγική. Η κ. Αντωνάκου παραδέχεται ακόμη ότι η τεχνολογία, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, μπορεί να λύσει πολλές παθογένειες της κρατικής μηχανής και πιθανόν να «εκτοξεύσει» ψηφιακά τη χώρα.
– Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η υλοποίηση της ψηφιακής υπογραφής στην ελληνική δημόσια διοίκηση;
– Εύκολη είναι αν υπάρξει πολιτική βούληση. Προσωπικά θεωρώ όχι μόνον απαραίτητη, αλλά σωτήρια την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής στη δημόσια διοίκηση (Δ.Δ.). Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες τη συγκεκριμένη τεχνολογία, θα παρακαμφθεί αμέσως η γραφειοκρατία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν ευκολότερα, γρηγορότερα και ασφαλέστερα τις συναλλαγές τους, ενώ και το κράτος θα έχει τεράστια οφέλη. Η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι με την ψηφιακή υπογραφή η Πολιτεία μπορεί να εξοικονομήσει 380 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα προγράμματα κινητικότητας που επιφέρουν και απολύσεις προσπαθούν να εξοικονομήσουν 100 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό θεωρώ σωτήρια για όλους την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής και ελπίζω ως χώρα, σύντομα, να την επιτύχουμε.
– Η ελληνική Δ.Δ. και κοινωνία εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις στη χρήση και αξιοποίηση των τεχνολογιών. Πού αποδίδετε αυτή την τάση;
– Στην πλημμελή ενημέρωση, στον ελλιπή σχεδιασμό και βέβαια στη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Από τον σχεδιασμό, τις εγκρίσεις και τις πολυετείς διαγωνιστικές διαδικασίες μέχρι την υλοποίηση και οριστική παραλαβή των έργων. Αρνητικός παράγοντας είναι δυστυχώς και η ισχνή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα ο εκσυγχρονισμός της Δ.Δ. να επαφίεται εντέλει στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και είναι πραγματικά κρίμα. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) θα λειτουργούσε σαν ένα «μαγικό φάρμακο» για να γιατρευτούν γρήγορα ακόμη και χρόνιες παθογένειες της Δ.Δ. Δεν χρειάζονται καν μεγάλες επενδύσεις. Στόχευση χρειάζεται και μια ενιαία και πιο μεσοπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Είμαστε πίσω από την Ε.Ε. σε όλους σχεδόν τους τεχνολογικούς δείκτες, αλλά αυτό μας προσφέρει μια ευκαιρία να ανακάμψουμε γρήγορα.
– Πιστεύετε δηλαδή σε ένα ψηφιακό άλμα της χώρας;
– Πιστεύω βαθιά πως η κρίση αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να στραφεί η χώρα προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες και αξιοποιώντας το ελληνικό δαιμόνιο -που, πιστέψτε με, υπάρχει και το βλέπω σε δεκάδες νέους που απλά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να αποδείξουν τις ικανότητές τους- η Ελλάδα μπορεί πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι υπολογίζουμε να ξεπεράσει την κρίση και να θέσει τις νέες βάσεις που χρειάζονται για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη.
– Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη χώρα μας;
– Θα έλεγα ότι λειτούργησε αφυπνιστικά. Τα hubs για startups (νεοφυείς επιχειρήσεις), ιδιαίτερα στον κλάδο της πληροφορικής, ανθούν και συχνά έχουν την υποστήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ το crowd funding φαίνεται να είναι η τελευταία τάση. Σκεφτείτε, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας, μόνον η Microsoft από το 2008 έχει βοηθήσει περισσότερες από 200 νέες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους εργαλεία τεχνολογίας, υλικοτεχνική υποδομή και τεχνογνωσία για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους. Και είμαι πολύ ευτυχής να σας πω ότι πολλές από αυτές έχουν κάνει με επιτυχία την έξοδό τους στην αγορά, με διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουν απήχηση και εκτός συνόρων.
– Εχει plan B η Microsoft σε ένα υποτιθέμενο Grexit;
– Με σχεδόν 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η Microsoft, θα έλεγα ότι η εταιρεία που εκπροσωπώ όχι μόνο δεν εξέτασε ποτέ το ενδεχόμενο να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα αναζητήσαμε και βρήκαμε τρόπους να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα συνεχίσουμε, θέτοντας την τεχνογνωσία μας στη διάθεση της Πολιτείας. Και θέλω να ελπίζω ότι σε λίγα χρόνια όλοι θα θυμόμαστε αυτή τη δύσκολη περίοδο ως μια ευκαιρία που αξιοποιήσαμε για να αλλάξουμε.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr