Οι θαυματουργές ιδιότητες της αλατοθεραπείας: Πως το "απαγορευμένο" αλάτι γίνεται θησαυρός
Αν ήταν χαρακτήρας μυθιστορήματος, τότε πιθανότατα το αλάτι θα έμοιαζε με τον Δόκτορα Τζέκιλ και τον Μίστερ Χάιντ. Και αυτό διότι η δράση του αλλάζει και μάλιστα θεαματικά, ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε.
Ειδικότερα η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, ανάμεσά τους και καρδιαγγειακές νόσους. Η εισπνοή του, πάλι, και γενικά η εξωτερική χρήση του θεωρείται «κλειδί» για καλή υγεία και ομορφιά.
Από τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος κρατάμε τη θετική. Κάτι ανάλογο κάνουν και πολλές σταρ, ανάμεσά τους οι Τζένιφερ Λόρενς και Βικτόρια Μπέκαμ: Πετούν το αλάτι από το ντουλάπι της κουζίνας τους, απολαμβάνουν όμως μια αναζωογονητική θεραπεία βασισμένη σε αυτό. Η πιο εύκολη λύση λοιπόν για να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητές του είναι να κάνετε μια βουτιά στην... μπανιέρα, την οποία θα έχετε γεμίσει προηγουμένως με άλατα (κατά προτίμηση από τη Νεκρά Θάλασσα). Το πιο hot και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό, ωστόσο, είναι να επισκεφτείτε ένα αλατοσπήλαιο. Μην τρομάζετε! Για να συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται να πάρετε τα βουνά, ούτε να φτάσετε στα έγκατα της γης.
Πλέον, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη (και στην Ελλάδα), λειτουργούν τα λεγόμενα salt rooms (δωμάτια αλατιού) ή salt caves (σπήλαια αλατιού), η οροφή, οι τοίχοι αλλά και το δάπεδο των οποίων είναι καλυμμένα με αλάτι. Εκεί, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα καρπωθείτε συνολικά τα οφέλη του φυσικού αυτού κρυστάλλου. Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με σιέστα: Βγάζετε τα παπούτσια σας και μπαίνετε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Ξαπλώνετε σε μια αναπαυτική σεζλόνγκ και κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί περισσότερο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να διαβάσετε το βιβλίο σας ή απλώς να χαλαρώσετε. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, κάποια στιγμή θα αισθανθείτε πως μια θαλασσινή αύρα σάς χαϊδεύει το πρόσωπο, ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι πιο καθαρός και αναζωογονητικός. Και πράγματι έτσι είναι, αφού στο χώρο κυκλοφορούν μικροσωματίδια ξηρού αλατιού. Σε χρόνο ρεκόρ θα νιώσετε τη διάθεσή σας να φτιάχνει και την κόπωση της ημέρας να εξαφανίζεται. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή...
Γιατί η λίστα με τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με πορίσματα ερευνών που συγκέντρωσε η Αμερικανική Ένωση Αλατοθεραπείας (Salt Therapy Association), η συγκεκριμένη θεραπεία:
-Καθαρίζει με φυσικό τρόπο τους πνεύμονες.
-Θωρακίζει την καρδιά, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για όλους εκείνους που ταλαιπωρούνται από υπέρταση και κυκλοφορική ανεπάρκεια.
-Καταπολεμά τη σπαστική κολίτιδα, αλλά και τη δυσκοιλιότητα.
-Μας απαλλάσσει από ακμή, δερματίτιδες, ενώ έχει αντιγηραντική δράση, απαλύνοντας τις ρυτίδες και βελτιώνοντας τον τόνο της επιδερμίδας.
-Ενεργοποιεί το μεταβολισμό.
-Θεωρείται μια φυσική λύση κατά της χρόνιας κόπωσης, της ημικρανίας, της ήπιας κατάθλιψης και του συσσωρευμένου στρες. Βελτιώνει επίσης την ικανότητα συγκέντρωσης.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Φροντίζει το σκελετό μας: Οι ειδικοί τη συστήνουν σε άτομα με οστεοπόρωση, δισκοπάθεια και πόνους στη μέση.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και το ότι η θεραπεία δεν παρουσιάζει αντενδείξεις. Ωστόσο απαγορεύεται να τη δοκιμάσουν άτομα με υπερθυρεοειδισμό, αλλεργία στο ιώδιο, καθώς και όλοι όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή κάνουν χημειοθεραπεία.
Όλα ξεκίνησαν το 19ο αιώνα, όταν ο Πολωνός γιατρός Φέλιξ Μποτσκόφκσι παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν στα αλατωρυχεία της χώρας είχαν άψογο αναπνευστικό σύστημα, δεν αρρώσταιναν συχνά, ήταν ξεκούραστοι και ευδιάθετοι παρά τη σκληρή δουλειά. Κάτι αντίστοιχο διαπίστωσε και ο Γερμανός γιατρός Κ. Σπανάελ. Το δείγμα της μελέτης του, η οποία ήρθε να επισφραγίσει προγενέστερες, ήταν όλοι εκείνοι που κατέφυγαν σε αλατωρυχεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου προκειμένου να σωθούν από τους βομβαρδισμούς.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σύντομα βρέθηκε ότι, καθώς οι εργάτες εξόρυσσαν το αλάτι, περισσότερα από 80 πολύτιμα ιχνοστοιχεία του ορυκτού κυκλοφορούσαν... ελεύθερα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να εισχωρούν μέσω της αναπνοής και των πόρων στον οργανισμό τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που επικρατούσε στα έγκατα της γης, δημιουργούσε ένα ιδιαίτερα θεραπευτικό περιβάλλον.
Γι’ αυτό και όλα τα πιστοποιημένα δωμάτια ή σπηλιές άλατος στα spa έχουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ουσιαστικά τα στρώματα αλατιού είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να μιμούνται το ιδιαίτερα ευεργετικό μικροκλίμα: Το δάπεδο είναι θερμαινόμενο ώστε το αλάτι να εκπέμπει ιόντα εμπλουτίζοντας έτσι τον αέρα του χώρου, ο οποίος είναι ήδη ενισχυμένος με ιχνοστοιχεία αλατιού (ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο κ.ά.) λόγω ειδικών ιονιστών, ενώ οι καταρράκτες που βρίσκονται στους περισσότερους χώρους διατηρούν την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως 45’ στη... μοντέρνα αλατοσπηλιά ισοδυναμούν με τέσσερις μέρες έκθεσης σε φυσική θαλάσσια αύρα.
Με απλά λόγια, σ’ όλες αυτές τις αίθουσες αναπαράγονται με μεγάλη ακρίβεια οι συνθήκες που επικρατούν σε ένα πραγματικό αλατωρυχείο. Μόνο που στην περίπτωσή μας, δεν θα χρειαστεί να βάλουμε τη φόρμα εργασίας, αλλά να απολαύσουμε τα ίδια οφέλη με περισσότερη ανεμελιά...
Η τελευταία τάση στον τομέα της αλατοθεραπείας θέλει την αίθουσα αλατιού να δίνει τη θέση της σε ένα... κρεβάτι. Αυτό μοιάζει με το κουβούκλιο του σολάριουμ, ωστόσο διαθέτει γυάλινη οροφή και είναι εξοπλισμένο με μια ειδική συσκευή. Αυτή εκτοξεύει μόρια ξηρού αλατιού στον αέρα, η ποσότητα των οποίων προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ανθρώπου.
Πηγή: elle.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr