Το χρυσό καλοκαίρι της Αίγινας: Για όλα φταίει ο Βαρουφάκης & η θρυλική απουσία του από την Βουλή
Τι έγινε φέτος με την Αίγινα και αποδείχθηκε ο πιο καυτός προορισμός του καλοκαιριού;
Το νησί «βούλιαξε» αυτό το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, τα εξοχικά -παλιά και καινούργια- γέμισαν οικογένειες με φιλοξενούμενους συγγενείς και φίλους, τα ιπτάμενα δελφίνια και τα πλοία της γραμμής φόρτωναν καθημερινά γιαγιάδες με παιδιά και μικρές παρέες νέων που δεν κατάφεραν να μαζέψουν χρήματα για πιο «λαμπερές» διακοπές και, ελέω capital controls και αφραγκίας, η Ελλάδα (ξανα)ανακάλυψε τις χαρές ενός καλοκαιριού που αφήνει πίσω το γκλάμουρ, παραμένει κουλ, μελαγχολικά κεφάτο και λίγο ’80s. Το «Κ» βρέθηκε εκεί λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
«Ισως ευθύνεται και ο Βαρουφάκης», ήταν η πρώτη κουβέντα που μου είπε ο Κώστας, σερβιτόρος σε ένα από τα καφέ του λιμανιού, καθώς μου σέρβιρε τον πρώτο μου χυμό. «Την ξαναέβαλε στο χάρτη μετά από εκείνο το θρυλικό Σαββατοκύριακο που ήρθε εδώ αντί να πάει να ψηφίσει στη Βουλή. Εφταναν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να τον ψάξουν, να πάρουν μια δήλωση, να βγάλουν μια αποκλειστική φωτογραφία. Τέτοιες δόξες δημοσιογραφικές δεν είχαμε ξαναδεί. Στήνονταν έξω από το σπίτι του, στα μαγαζιά που συχνάζει, ακόμα και οι τουρίστες ρωτάνε και σήμερα αν είναι εδώ, πώς είναι σαν άνθρωπος».
Διάσημες παρέες
Ισως λοιπόν να έχει το μερίδιό του και ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Που μας θύμισε ότι η Αίγινα υπάρχει και δεν είναι προς περιφρόνηση. Εδώ έχουν σπίτια οι μισοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης και άλλοι τόσοι Ελληνες ηθοποιοί, που έρχονται για να κάνουν τις χαμηλού προφίλ διακοπές τους. Διακριτικοί, απλοί, δεν θέλουν να φωτογραφίζονται ούτε να διαφημίζουν την παρουσία τους. Εδώ είναι το καταφύγιό τους - όταν θέλουν προβολή πάνε στη Μύκονο. Δύο είναι οι διάσημες παρέες του νησιού: η παρέα του «Παρά πέντε», με τον Γιώργο Καπουτζίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, αλλά και η λεγόμενη πολιτική «παρέα της Αίγινας». Εδώ λέγεται πως γνωρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εδώ έχουν σπίτι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου, ο Θεόδωρος Δρίτσας με την Τάσια Χριστοφιλοπούλου. «Εμεις τον Τσίπρα τον έχουμε από το 2,5%», μου λέει ο Νεκτάριος, επιχειρηματίας στην παραλία Σαρπά την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός. Κι ο υπόλοιπος κόσμος; «Δεν φαίνεται στα μαγαζιά. Είναι σαν φαντάσματα. Ερχονται στα εξοχικά τους και μένουν στα εξοχικά τους. Αύξηση στον τζίρο δεν είδαμε, γιατί ο κόσμος είναι φοβισμένος, χωρίς λεφτά, κι όταν βγαίνει δεν ξοδεύει, παραγγέλνει συνετά. Πάνε οι εποχές του “αν δεν περισσεύει, δεν φτάνει”».
Ενας συνδυασμός, λοιπόν, κρίσης και δημοσιότητας έφεραν την Αίγινα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς φέτος. Τα εκατοντάδες εξοχικά, όλα νοικοκυρεμένα, πολλά εξ αυτών εξαιρετικά καλαίσθητα, χτισμένα με πέτρα, με πισίνες, απομεινάρια μιας εποχής παχιών αγελάδων, γεμίζουν τώρα με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Την ώρα που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα υπόλοιπα νησιά «καίνε», στην Αίγινα έρχεσαι με 10 ευρώ το άτομο αν πάρεις το πλοίο της γραμμής και με 14 ευρώ αν προτιμήσεις το δελφίνι που σε φέρνει σε 45 λεπτά και σε σύνθεση επιβατών θυμίζει ΚΤΕΛ που πάει στο Ξυλόκαστρο. Η Αίγινα μπορεί να μην είναι φωτογενές νησί, αλλά μπορείς να την παρομοιάσεις με ερωτικό ταίρι. Δεν έχει την ομορφιά μιας καλλονής (όπως κάποια νησιά του Αιγαίου) που θα ερωτευτείς σφόδρα από την πρώτη στιγμή, αλλά προσφέρει την οικειότητα, τη βολή και την ασφάλεια αυτού/αυτής που τελικά θα παντρευτείς. Μπορεί στο παρελθόν, όταν τα χρήματα έρεαν άφθονα και όλοι έπαιρναν διακοποδάνεια για να βρεθούν στη Μύκονο, να τη σνόμπαραν ως μικροαστική και μπανάλ. Ομως στην εποχή της νεοφτώχειας, ο μικροαστισμός των ’80s σε γεμίζει ασφάλεια.
Ολα εύκολα, κοντά, γρήγορα
Στο δρόμο προς τις γνωστές παραλίες Μαραθώνας Α, Μαραθώνας Β (που φέτος είναι η πιο τρέντι του νησιού), Κλειδί, Σαρπά, Αιγινήτισσα, υπάρχουν δεκάδες ακόμα, που γεμίζουν με καρεκλάκια, ομπρέλες, ψυγειάκια, σωσίβια και οικογένειες σε απαρτία. Το νησί είναι για κακομαθημένους - είναι όλα εύκολα, κοντά, γρήγορα. Οι υπηρεσίες σε ικανοποιητικό επίπεδο, και αν εξαιρέσει κανείς την Αγία Μαρίνα, το πιο τουριστικό μέρος, όπου η ανάπτυξη έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες χωρίς έλεγχο και αισθητική, τα μέρη είναι όμορφα και μπορείς να δεις πολύ περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόσουν.
Στην Πέρδικα, το χωριό είναι γραφικό, οι ταβέρνες σερβίρουν καλό ψάρι και απέναντι ακριβώς βρίσκεται το νησάκι Μονή, με παγόνια και ελάφια να σε επισκέπτονται στην παραλία. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει ο ναός της Αφαίας, ένας από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας, που μοιάζει εξαιρετικά με τον Παρθενώνα και λέγεται πως οι αποστάσεις μεταξύ αυτών των δύο και των Δελφών σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο. Επίσης, η Αίγινα είναι γνωστή για τα κεραμικά και την αγγειοπλαστική της, τα καταπληκτικά της φιστίκια που πωλούνται παντού, καθώς και το Φεστιβάλ Μουσικής που γίνεται κάθε Αύγουστο και κλείνει φέτος 10 χρόνια. Με ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια τη διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, προσανατολίζεται κυρίως στη μουσική δωματίου κι έτσι μπορείς, όπως εμείς, να απολαύσεις εξαιρετικά ερμηνευμένη από μεγάλους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες κλασική μουσική, στην παραλία, με φεγγάρι. Ονειρο.
Κατά τα άλλα, η βραδινή διασκέδαση έχει περίπου από όλα. Ο κεντρικός δρόμος στο λιμάνι γίνεται πεζόδρομος από τις 9 το βράδυ και ξεκινάει η περαντζάδα. Ηλιοκαμένα πιτσιρίκια κάνουν ποδήλατο, ηλικιωμένοι αγναντεύουν τα καΐκια από τα παγκάκια της αποβάθρας, οικογένειες τρώνε παγωτά και πίνουν καφέ στα ζαχαροπλαστεία, ενώ μερικές καφετέριες-μπαράκια, όπως η Ρέμβη στον κεντρικό του λιμανιού ή τα Περδικιώτικα λίγο πιο πάνω, γεμίζουν το βράδυ από τη νεολαία που το τραβάει πιο αργά.
Ισως γι’ αυτό έχει και ευχαριστημένους ξένους τουρίστες το νησί. Φέτος μάλιστα έχει περισσότερους από ποτέ. Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Αγγλοι. Αλλά και οι Ελληνες που επιλέγουν ξενοδοχεία, έκλεισαν από τον Ιούνιο φέτος. Κάποιοι σκέφτηκαν να ακυρώσουν μετά τις πολιτικές εξελίξεις του Ιουλίου, αλλά οι περισσότεροι άντεξαν. «Ο κόσμος φοβήθηκε, την Αίγινα την επέλεξε γιατί είναι κοντά. Εχουν μια φοβία με τις εξελίξεις και αν είναι κοντά στην Αθήνα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί μπορούν να γυρίσουν ανά πάσα στιγμή», λέει η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Στρατηγός.
«Εισάγουμε νερό, εξάγουμε σκουπίδια»
Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις κατεβαίνοντας από το πλοίο είναι τα στοιβαγμένα σκουπίδια. Το νησί, που είναι σχεδιασμένο να έχει δυναμικότητα 10.000 μόνιμων κατοίκων (όπως έχει το χειμώνα), το καλοκαίρι γεμίζει έως και με 60.000 κόσμο - φέτος ίσως και 70.000. Ο εξοπλισμός του δήμου για την περισυλλογή των σκουπιδιών δεν αρκεί κι έτσι το νησί γίνεται σκουπιδότοπος τις περισσότερες μέρες του Αυγούστου. Οι επιχειρηματίες στις παραλίες γκρινιάζουν (κι έχουν δίκιο γιατί έχουν πληρώσει για να αναλάβουν την εκμετάλλευση των παραλιών), ο Δήμος παλεύει αλλά δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί. Χωματερή δεν υπάρχει, οπότε τα απορρίμματα πάνε Αττική, νερό δεν υπάρχει και έρχεται πανάκριβο από Αθήνα. «Εισάγουμε νερό και εξάγουμε σκουπίδια», λέει ο Γιώργος Μούρτζης, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου. «Με το κόστος που αυτό συνεπάγεται». Η Αίγινα, εκτός από όλα τα άλλα, είναι και κλασικό παράδειγμα του πόσο μη αποδοτικά λειτουργεί συχνά η επαρχία - και όχι μόνο.
Την επόμενη ημέρα, μαζί μου στο λιμάνι περιμένει το δελφίνι της επιστροφής κι ο Μάριος, ένας 22χρονος με ακουστικά στα αυτιά, και στυλ σκέιτερ. «Τέλειωσαν οι διακοπές;» ρωτάω. «Στην Αίγινα οι διακοπές δεν τελειώνουν ποτέ», μου λέει γελώντας. «Θα έρχομαι κανένα Σ-Κ. Θα προτιμούσα να είμαι Αντίπαρο με τους φίλους μου, βέβαια, αντί στο εξοχικό με τους γονείς, αλλά μου βγαίνει φθηνά κι έχω και φίλους από μικρός. Εδώ όπου πας τους ξέρεις όλους. Οπότε, εντάξει, μια χαρά. Τη βγάλαμε και φέτος».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr