Made in Greece o Γιώργος Βαβυλουσάκης & τα γεωμετρικά υπέροχα κοσμήματα MOODLIKEME
Ο Γιώργος Βαβυλουσάκης είναι ένας πολυδιάστατος καλλλιτέχνης και η σειρά των MOODLIKEME ακόμα ένα μέρος του πλούσιου έργου του. Η τέχνη και το design αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.
Καταφερνεί σε μια δύσκολη εποχή για την τέχνη, να είναι δημιουργικός και να εμπνέεται συνεχώς από το παρελθόν, την καθημερινότητα, την εξέλιξη και να εκφράζεται μέσα από τις διάφορες πρακτικές που υπηρετεί.
1. Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας ως καλλιτέχνη, πριν το MOODLIKEME.
Η παρουσία μου στον χώρο της τέχνης ξεκίνησε το 1997 όταν αποφοίτησα από την Α.Σ.Κ.Τ. Το έργο μου έχει παρουσιαστεί σε γκαλερί, εκθέσεις και διεθνή φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης BAC! στη Βαρκελώνη το 2006 και 2007 και το κέντρο In-Between Brussels στης Βρυξέλλες το 2013. Αυτή την περίοδο δουλεύω τη νέα μου δουλειά που ιδανικά θα ήθελα να παρουσιάσω μέσα στο 2016.
Παράλληλα συνεργαζόμουν στο χώρο του δημιουργικού σχεδιασμού, με δισκογραφικές εταιρίες και αργότερα με περιοδικά μέχρι το 2002, από τότε διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο της Αθήνας και αναλαμβάνω έργα οπτικής επικοινωνίας, εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.
2. Πώς ξεκινήσατε να σχεδιάζετε για το MOODLIKEME; Γιατί αυτό το όνομα;
Πάντα μου άρεσε να σχεδιάζω αντικείμενα, το κόσμημα δεν το είχα σκεφτεί καθόλου πριν το 2013, αντίθετα σχεδίαζα έπιπλα για τον προσωπικό μου χώρο και για χώρους τους οποίους είχα επιμεληθεί.
Η ιδέα προήλθε από ένα εικαστικό έργο. Το 2013 μου προτάθηκε η συμμετοχή σε μία έκθεση στις Βρυξέλλες με τον τίτλο Market & Democracy. Σε αυτή την έκθεση, το ένα από τα 2 έργα που παρουσίασα ήταν μια σύνθεση με σχέδια και σύμβολα τυπωμένα πάνω σε συναλλαγματικές από την δεκαετία του 60. Από τα σχέδια αυτά με αναφορές στην Ελλάδα, προέκυψε και η ιδέα για την πρώτη συλλογή του moodlikeme “We will always have Greece” που φέρει τον ίδιο τίτλο με το έργο.
Στην αρχή τα σχέδια τα προόριζα μόνο για καρφίτσες/pins και t-shirts, αλλά όσο εξελίσσονταν τα δείγματα αποφάσισα ότι έπρεπε να τα δω σαν σειρά, πιο ολοκληρωμένα.
Σε αυτό συνέβαλε και η φίλη μου Μαρία που έχει σπουδάσει το αντικείμενο και δουλεύει σε ένα εργαστήριο, γεγονός που βοήθησε να υλοποιήσω την ιδέα μου με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Για το όνομα, αυτό προέρχεται από ένα έργο του 2007 που απεικονίζει ένα γυναικείο πρόσωπο με την έκφραση mood like me στο κάτω μέρος.
Στην αρχή το χρησιμοποίησα ως τίτλο σε ένα ιστoλόγιο που ξεκίνησα το 2012 και διατηρώ ακόμα. Είναι ένα σύνολο από εικόνες που συγκεντρώνω για μένα αλλά και για όποιον άλλον ταυτίζεται με την αισθητική αυτή. Κάποιες από αυτές τις εικόνες τις αναπαράγω και στην νέα μου εικαστική δουλειά.
3. Είναι ο σχεδιασμός των MOODLIKEME ακόμα μία πλευρά του εικαστικού σας έργου, ή μια παράλληλη δραστηριότητά σας με αυτή του καλλιτέχνη;
Είναι ένα παράλληλο εγχείρημα αλλά δεν μπορώ και να το διαχωρίσω γιατί είναι εξίσου δημιουργική η διαδικασία. Αγαπώ την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν όσο τις εικαστικές τέχνες. Η διάφορα είναι ότι στις εφαρμοσμένες τέχνες ο παράγοντας άνθρωπος μπαίνει στην εξίσωση ως ο φέρων, ενώ στο εικαστικό έργο τα νοήματα αναζητούν συγγενείς δέκτες για να επικοινωνήσουν.
4. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη δημιουργική σας διαδικασία; Διαφέρει η προετοιμασία ενός έργου για μια έκθεση από το σχεδιασμό των συλλογών σας για το MOODLIKEME;
Και τα δυο προϋποθέτουν την σύλληψη και διαχείριση μιας ιδέας. Η προετοιμασία πράγματι διαφέρει. Σε ένα προϊόν πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και άλλες παραμέτρους περισσότερο πρακτικές, όπως η χρηστικότητα, η δυνατότητα αναπαραγωγής σε ποσότητα, το κόστος κ.α.
5. Η προηγούμενη συλλογή σας παρουσίαζε τα σύμβολα της Ελλάδας. Η τελευταία εμπνέεται από την γεωμετρία των Ευκλείδη, Θαλή και άλλων. Η σύγχρονη Ελλάδα πώς σας επηρεάζει;
Η σύγχρονη Ελλάδα είναι η καθημερινότητα μου. Τα σύμβολα είναι διαχρονικά, δεν έχουν εποχή, έχουν αφετηρία. Είναι πηγή έμπνευσης και απαιτούν σεβασμό. Αυτό που εννοούμε σύγχρονο είναι το αποτέλεσμα μιας χρονικής εξέλιξης ή μιας χρονικής συνθήκης. Για παράδειγμα ένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν θα είχε δημιουργηθεί όπως το γνωρίζουμε σήμερα αν δεν είχε ανακαλυφθεί π.χ. ο τροχός και πολλά άλλα στην πάροδο των χρόνων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σύγχρονος μπορεί να θεωρηθεί ο τρόπος που διαχειρίζεται κανείς τα υλικά ή τις ιδέες του.
6. Πώς κρίνετε την ανταπόκριση του κοινού στη δουλειά σας; Είναι εύκολο κοινό ο Έλληνας, τόσο στο κομμάτι της καλλιτεχνικής σκηνής όσο και σε αυτό της μόδας;
Ο Έλληνας, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος επηρεάζεται από τις παγκόσμιες τάσεις. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι μια μερίδα ανθρώπων είναι πιο υποψιασμένοι και λιγότερο εύπιστοι από άλλους. Αυτοί είναι και οι πιο εκλεπτυσμένοι στις επιλογές τους.
7. Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια; Περιλαμβάνουν κάποια συνεργασία;
Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε μέρος της συλλογής του moodlikeme στο γερμανικό monoqi, ένα διαδικτυακό κατάστημα με υψηλή αισθητική και ποιότητα. Ήταν κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για την αναγνώριση του. Στα επόμενα σχέδια είναι μια νέα σειρά για το 2016, περισσότερες συνεργασίες, καθώς και μια σειρά από έργα σε μορφή πολλαπλών αντιτύπων.
Πηγή: el.ozonweb.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr