Oι τρεις πρωτιές της Βασιλικής Θάνου: Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου - Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών
Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία, σχεδόν επί μια 20ετία με δυο μάλιστα καταγεγραμμένες θητείες ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων.
Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού από το 1835 ως σήμερα, με πρώτη την κ. Ρένα Ασημακοπούλου.
Οι λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας, όμως, προδίδουν κι άλλα πρωτότυπα χαρακτηριστικά όπως το γεγονός ότι η επιλογή της από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου έγινε χωρίς να τηρηθεί η "πεπατημένη" των τελευταίων ετών, αυτή της επετηρίδας: η κυρία Θάνου ήταν η τέταρτη αντιπρόεδρος κατά σειρά αρχαιότητας μεταξύ αυτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Αποτέλεσε εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου ενώ είναι γνωστές οι θερμές σχέσεις που διατηρεί με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και πρώην εισαγγελέα, Δημ. Παπαγγελόπουλο.
Δύο επιστολές
Η επιλογή της μπορεί να ήταν συνταγματικά μονόδρομος, όμως για να καταστεί τέτοιος, είναι προφανές πως έβαλε το χέρι της η απελθούσα κυβέρνηση, η οποία αντικατέστησε μεν τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου που αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, όχι όμως και αυτούς του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επίσης συνταξιοδοτήθηκαν. Έτσι αφού η επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού γίνεται μεταξύ των προέδρων των 3 ανωτάτων δικαστηρίων και τη θέση καταλαμβάνει ο αρχαιότερος, η απουσία ύπαρξης των δυο άλλων, οδήγησε στον συνταγματικό μονόδρομο της επιλογής της κας Θάνου. Η τελευταία πάντως ουδέποτε επιβεβαίωσε πως προ 1,5 μήνα είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ούτε το Μαξίμου επιβεβαίωσε ποτέ.
Η 65χρονη ανώτατη δικαστής, βέβαια, (η οποία μπορεί να επιθυμεί να επιστρέψει στη θέση της μετά τη θητεία της ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός) έχει να επιδείξει ένα μακροχρόνιο φλέρτ με την πολιτική ως συνδικαλίστρια.
Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι παρεμβάσεις της με δυο επιστολές που έστειλε για το ελληνικό χρέος:
1. Επιστολή με την οποία ερμήνευε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που το ερμήνευσε και η κυβέρνηση αλλά και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την επομένη του, προς τους προέδρους όλων των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών μελών της ΕΕ. Η κ. Θάνου με την επιστολή της ανέφερε πως οι Έλληνες δεν είπαν όχι στο ευρώ και την Ευρώπη, όπως εσφαλμένα ερμήνευσαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού το δημοψήφισμα αφορούσε τα μέτρα λιτότητας. Η ρητορική της ανώτατης δικαστού, μάλιστα, επεκτάθηκε και στα του χρέους το οποίο θεωρεί ότι δεν αποτελεί ευθύνη του ελληνικού λαού αλλά της κακοδιαχείρισης του πολιτικού προσωπικού της χώρας και της λάθος πολιτικής των μνημονίων
2. Η κα Θάνου ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο (πριν τη συμφωνία) επιστολή στον κ. Γιούνκερ ζητώντας λύση βιώσιμη και δίκαιη για τους Έλληνες.
Σημαντικές αποφάσεις και διεκδικήσεις
Ως συνδικαλίστρια, πάντως, πρωτοστάτησε σε διεκδικήσεις κατά των περικοπών σε δικαστές και τελικά αυτοί οι αγώνες δικαιώθηκαν στα δικαστήρια με επιστροφή των αποδοχών τους στα επίπεδα του 2012. Τότε πολλοί είχαν παρατηρήσει πως "οι δικαστές βρήκαν πρώτοι απο το μνημόνιο".
Μάλιστα είναι γνωστές οι διεκδικήσεις της επί ΝΔ για τις μισθολογικές περικοπές των δικαστών, οι οποίοι είχαν κατέβει με τηβέννους στην είσοδο του Αρείου Πάγου Η ομιλία της με την τήβεννο ως Προέδρου της Ένωσης Δικαστών μεταδόθηκε από όλα τα ξένα ΜΜΕ. Ήταν Οκτώβριος του 2014 όταν η κυρία Θάνου έκανε αισθητή την παρουσία της από το βήμα πανδικαστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο, καταφερόμενη εναντίον της κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά, ως "κυβέρνησης κράτους απολυταρχικού". Προτάσσοντας τα οικονομικά των δικαστών και τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, η κυρία Θάνου άστραφτε και βροντούσε, με προσωπικές επιθέσεις κατά του τότε επιτελείου στο υπουργείο Οικονομικών.Εφτασε τότε ως το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί οι αγώνες αλλά και η μακρά γνωριμία της με τον (προκάτοχό της), πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων και μετέπειτα υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου λέγεται πως οδήγησαν τις σχέσεις τους στο ναδίρ, εξ ου και οι ανακοινώσεις του εναντίον της. Βέβαια για τους γνωρίζοντες αυτή η "κόντρα" ξεκινά μέσα στις τάξεις των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΔΕ προ 20ετίας και καλά κρατεί.
Το χαράτσι της ΔΕΗ
Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος. Κατά τη θητεία της πιθανόν μια απο τις σημαντικότερες κρίσεις της αφορούσε την ψήφο της υπέρ της άποψης πως το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι μη νόμιμο και αντισυνταγματικό.
Πηγή: capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr