Παζάρια από τον κάπτεν Fu της Cosco για τον Πειραιά-«Θα τον αγόραζα αν η τιμή είναι η σωστή»
«Θα αγόραζα τον Πειραιά αν η τιμή είναι η σωστή» δηλώνει ο κάπτεν Fu Cheng Qiu και από ότι φαίνεται η «μαμά» εταιρεία, Cosco Pacific μόλις απέκτησε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά από τον βασικό της μέτοχο για… ψώνια.
«Θα αγόραζα τον Πειραιά αν η τιμή είναι η σωστή» δηλώνει ο κάπτεν Fu Cheng Qiu και από ότι φαίνεται η «μαμά» εταιρεία, Cosco Pacific μόλις απέκτησε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά από τον βασικό της μέτοχο για… ψώνια.
Και είναι φυσικό να θέλει ο κάπτεν Fu τον Πειραιά αφού το 2012 έκανε τζίρο 105 εκατομμύρια ευρώ και εξ αυτών έβαλε στο ταμείο της καθαρά κέρδη 15,5 εκατ. Όπως γράφει το capital.gr, όλα αυτά, την ώρα που ολόκληρος ο ΟΛΠ που εισπράττει δικαιώματα από τον παραπάνω τζίρο πραγματοποίησε με αυτά κύκλο εργασιών 106,5 εκατ. ευρώ και είχε καθαρά κέρδη μόλις 4,957 εκατ. την ώρα που έχει άλλον ένα προβλήτα, το car terminal, την κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευή και όλη σχεδόν την ακτοπλοΐα. Προφανώς και έχει περιθώρια οργανική ανάπτυξης.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κάπτεν Fu Cheng Qiu είναι ο επικεφαλής της Piraeus Container Terminal (PCT), όπως ονομάζεται η θυγατρική της Cosco Pacific στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Challenges που δημοσιεύτηκε την ίδια περίοδο με την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο δηλώνει ευθέως πως θα αγόραζε τον Πειραιά αν η τιμή είναι η σωστή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κάπτεν κάνει αυτή τη δήλωση. Το έχει πει και στους New York Times ενώ οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Ικονίου γνωρίζουν πολύ καλά αυτές του τις προθέσεις.
Αυτό που είναι καινούργιο είναι πως την Τρίτη που μας πέρασε η μητρική της Piraeus Container Terminal, η Cosco Pacific πούλησε την συμμετοχή της στην κατασκευάστρια εμπορευματοκιβωτίων China International Marine Containers Group Co.. Η συμμετοχή της ήταν 21,8% ( την κρατούσε η θυγατρική τηςCosco Pacific, η Cosco Container Industries Ltd) και την μεταβίβασε έναντι 1,2δις. δολ. στον βασικό μέτοχό της, την China Ocean Shipping Group Co.
Πρόκειται, προφανώς, για δείγμα γραφής κινεζικού καπιταλισμού σε όλο του το μεγαλείο, πλην όμως από την συναλλαγή αυτή η εταιρεία ελληνικού ενδιαφέροντος έβαλε στο ταμείο της 1,2 δισ. δολ. σε μετρητά. Και με βάση το ενημερωτικό που υπεβλήθη στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ, όπου και είναι εισηγμένος ο όμιλος, τα κεφάλαια αυτά θα δαπανηθούν σε «δραστηριότητες που αναμένεται να δημιουργήσουν αυξημένη αξία για τους μετόχους» («redeploy its resources into business which are expected to create enhanced value to shareholders»).
Το εάν όλα τα παραπάνω είναι τυχαία και απλώς συμπίπτουν με το επικείμενο εναρκτήριο λάκτισμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο (όπως και τον, γεμάτο συμβολισμό, κατάπλου 5 υπερσύγχρονων γερανογεφυρών στον Πειραιά την προηγούμενη Παρασκευή) μένει να φανεί.
Στο ερώτημα, όμως, τι αποφέρει στην Ελλάδα η σύμβαση που έχει ήδη η Cosco την απάντηση δίνει η ετήσια οικονομική έκθεση του ΟΛΠ που υπογράφει ο -όχι και επιστήθιος φίλος του κάπτεν Fu-, ο επικεφαλής της ελληνικής εισηγμένης, Γιώργος Ανωμερίτης:
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΛΠ «με το Ν.3755/2009 κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco Pacific Ltd. H διάρκεια της σύμβασης προβλέπεται για 35 χρόνια με αντάλλαγμα σε τρέχουσες τιμές € 4,3 δισ., 79% του οποίου είναι εγγυημένο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επενδύσεις συνολικού ύψους €620 εκατ.».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr