Το "Δουβλίνο" αλλάζει - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις Γιούνκερ για το προσφυγικό
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς και την πρότασή του να συσταθεί ένας μόνιμος και υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής.
Πριν από μια κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των "28", που αναμένεται να συνέλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν σε ψήφισμα "την αξιοθρήνητη έλλειψη αλληλεγγύης των κυβερνήσεων απέναντι στους αιτούντες άσυλο". Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν έτοιμοι, όταν έλθει η ώρα, να δώσουν τη νομοθετική έγκρισή τους στο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κατά την πρώτη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τα κράτη-μέλη να κατανείμουν επειγόντως μεταξύ τους τους 160.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. "Αυτό πρέπει να γίνει με αναγκαστικό τρόπο", είπε, ώστε να μην αφεθούν η "Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία να τα βγάλουν πέρα μόνες τους". Ο Γιούνκερ πρότεινε επίσης να υιοθετηθεί μετά τα έκτακτα αυτά μέτρα "ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης". Στο ψήφισμα που ενέκριναν στο Στρασβούργο με 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την "υποστήριξή" τους στις πρωτοβουλίες αυτές και ζήτησαν ένα "δίκαιο και αναγκαστικό κλειδί κατανομής" μεταξύ των κρατών-μελών. Στην ομιλία του ο Γιούνκερ άσκησε επίσης πιέσεις στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν έναν κοινό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται "ασφαλείς", προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
Στο θέμα αυτό οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ευχή ο κατάλογος αυτός "να μην είναι σε βάρος της αρχής της μη-απέλασης και του δικαιώματος ασύλου του καθενός". Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν λύπη που οι μετανάστες "δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν σε διακινητές και σε επικίνδυνα δρομολόγια για να βρουν προστασία στην Ευρώπη", κρίνοντας πως "επείγει" τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν "ασφαλείς και νόμιμες οδούς", κυρίως "ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές βίζες". Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για τη διεξαγωγή "διεθνούς διάσκεψης" με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών, των αραβικών κρατών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας όλα αυτά τα ζητήματα.
Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, με σκοπό να περιληφθεί «μια μόνιμη και δεσμευτική ποσόστωση κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Ζητείται επίσης, η χρήση μιας δίκαιης και υποχρεωτικής κλείδας κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες των ίδιων των αιτούντων άσυλο». Σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, το ΕΚ χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής με τα έκτακτα μέτρα για τη μετεγκατάσταση στην ΕΕ 40.000 αιτούντων άσυλο, καθώς και τη νέα πρόταση για διεύρυνση του αριθμού στους 120.000 για τους πρόσφυγες προερχόμενους από Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία. Υποστήριξαν, ακόμη, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, που θα τροποποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με το ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους υπέρ των ανοιχτών συνόρων εντός Σέγκεν, «εξασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων» και τονίζουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πρόσωπων εντός Σέγκεν είναι «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ζητούν από τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως διαύλους και θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, με δυνατή την υποβολή αιτήσεων για άσυλο στις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία τους. Επίσης, ζητούν την ορθή εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «σε ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται αποτελεσματικά, συνεπή και ανθρώπινα πρότυπα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr