Σταύρος Θεοδωράκης: Oλα εξαρτώνται από το ποσοστό - Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν
“Έχει μεγάλη σημασία και η μία ψήφος σε αυτές τις εκλογές” τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφέροντας παράλληλα ότι ένα δυνατό Ποτάμι θα προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού κυβερνητικού σχήματος, όπου δεν θα είναι πλειοψηφία οι παλιοί υπουργοί και οι μεταρρυθμίσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί.
“Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν” λέει χαρακτηριστικά, ενώ κάνει και μια μικρή αποτίμηση για την παρουσία του κινήματος μέχρι σήμερα λέγοντας “Το Ποτάμι προσπάθησε να κάνει όλα αυτά που θεωρούνταν απαγορευμένα στην Ελλάδα. Στην Βουλή δεν μπήκαμε σε στρατόπεδα. Κάναμε δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέταμε για όλα πλήρης προτάσεις. Στηρίξαμε τη χώρα στην Ευρώπη”.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:
Κύριε Θεοδωράκη, το μεγάλο ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα.
Μια κυβέρνηση που δεν θα είναι ανακύκλωση παλιών προσώπων. Αυτό τουλάχιστον θα ήθελα εγώ και νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες. Τους πληρώσαμε ακριβά και τους Συριζαίους και τους Νεοδημοκράτες και τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Ελπίζω λοιπόν οι πολίτες να τους ψαλιδίσουν και να ισχυροποιήσουν το Ποτάμι.
Κυβέρνηση πάντως όσο καλά και να πάτε μόνοι σας δεν θα κάνετε. Άρα με τα παλιά υλικά – όπως λέτε- θα κάνετε κυβέρνηση.
Δεν το ξέρετε. Μπορεί τα παλιά υλικά να συνεργασθούν μεταξύ τους. Κοιτάξτε. Εμείς έχουμε σχέδιο για τη χώρα, έχουμε και τους ανθρώπους και νομίζω ότι σε αυτή την σύντομη προεκλογική περίοδο το αποδείξαμε. Δεν αρκεστήκαμε στα κομματικά στελέχη. Μαζί μας κατεβαίνει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Μάνος Ματσαγγάνης, ο Βασίλης Μαρκής. Άνθρωποι που έχουν αποδείξει ότι και ξέρουν και μπορούν. Άνθρωποι που μπορούν να δώσουν λύσεις. Άνθρωποι που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Ναι αλλά σας επαναλαμβάνω ότι δεν είστε μόνοι σας. Άρα με κάποιους από τους παλιούς θα συνεργασθείτε.
Και θα συνεργασθούμε και θα συμβιβασθούμε αν χρειαστεί. Έτσι προχωράει η ζωή. Μόνο στην Ελλάδα η λέξη συμβιβασμός ηχεί σαν ντροπή. Προσέξτε όμως. Να συμβιβαστείς για να πάει η χώρα μπροστά όχι για να γυρίσουμε πίσω. Γιαυτό λέμε ότι μεγάλη σημασία και η μία ψήφος σε αυτές τις εκλογές. Θέλουμε κυβέρνηση από το παρελθόν ή θέλουμε λύσεις;
Είστε υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού που θα συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα.
Είμαι υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων γιατί για να σταθεροποιηθεί η oικονομία χρειάζεται χρόνος. Ο κόσμος θέλει να τελειώσει η αβεβαιότητα. Τα προβλήματα δηλαδή απαιτούν μεγάλες συμμαχίες. Μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Και βέβαια πρέπει να αποκλειστούν οι σκέψεις για νέες εκλογές για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια. Δεν μας μένει λοιπόν άλλος δρόμος από τον συμβιβασμό και την συνεργασία. Αλλά συνεργασίες με κορμό το παλιό ή με κορμό το καινούργιο; Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσουμε την Κυριακή.
Εσείς τι όρους βάζετε για τη συμμετοχή σας σε αυτή την κυβέρνηση;
Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική συμφωνία για τις προτεραιότητες που έχει ανάγκη η χώρα. Να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να πούμε «αυτά τα δέκα πράγματα θα γίνουν». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε όλοι στην κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να πάψει ο ένας να σαμποτάρει τον άλλο.
Πέστε μου συγκεκριμένα για την κυβέρνηση.
Μικρό υπουργικό σχήμα, όχι πλειοψηφία παλιών υπουργών και συμφωνία για τις προτεραιότητες.
Που για σας ποιες είναι;
Αυτές που βάζει η ίδια η πραγματικότητα. Να σπάσουμε τα λουκέτα, να δημιουργήσουμε δουλειές, να συγκρουσθούμε με τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά, να περιορίσουμε τον ρόλο των κομμάτων στο δημόσιο, να τολμήσουμε στην παιδεία.
Αυτά πάντως τα λένε και άλλοι.
Ναι αλλά εμείς λέμε και πως θα γίνουν όλα αυτά. Έχουμε πρόταση για την φορολογία, για την προσέλκυση επενδύσεων, την καινοτομία, τον περιορισμό της σπατάλης μέσα από την δημιουργία μια ενιαίας αρχής προμηθειών, την προστασία των αληθινά φτωχών, την δημιουργία πρότυπων σχολείων στις φτωχές περιοχές, την σύνδεση των πανεπιστημίων με τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας. Συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Στο σαίτ μας topotami.gr, θα βρείτε απαντήσεις για όλα. Όχι σαν την δημιουργική ασάφεια των άλλων κομμάτων.
Θα θέσετε βέτο για την συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων προσώπων;
Εσείς βιάζεστε να μας ορκίσετε κυβέρνηση. Σας είπα άλλο η πολιτική συμφωνία για τις προτεραιότητες που έχει ανάγκη η χώρα και άλλο η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Πάντως αν περνάει από το χέρι μας, σας το ξαναλέω, δεν θα επιτρέψουμε την ανακύκλωση του παλιού προσωπικού. Ο ρόλος των προσώπων στην Ελλάδα, σε μια χώρα με αδύνατους θεσμούς, είναι καθοριστικός. Είδατε τι έγινε στη Βουλή με την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ή που μας πήγε η κυρία Χριστοδουλοπούλου. Για να μην μιλήσω για τον κ.Χαικάλη, τον κ.Παρασκευόπουλο και τον κ.Μπαλτά. Εμείς λοιπόν είμαστε υπέρ των επαϊόντων και όχι των φανατικών, των άσχετων και των ιδεοληπτικών.
Ναι αλλά πως θα τα επιβάλετε όλα αυτά;
Όλα εξαρτώνται από το ποσοστό. Αν ο λαός ψαλιδίσει τους δύο μεγάλους και δυναμώσει το Ποτάμι θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής. Αν το Ποτάμι έχει ένα 10% τότε θα μας ακούσουν.
Όποια και να είναι όμως η επόμενη κυβέρνηση, δεν θα έχει τα χέρια της δεμένα; Πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε ένα Μνημόνιο. Υπάρχουν περιθώρια για διαφορετική πολιτική;
Μπορούμε να διορθώσουμε κάποια από τα λάθη του Τσίπρα. Δεν μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα. Αλλά αν έχουμε μια κυβέρνηση σοβαρή και με κύρος στην Ευρώπη, μπορεί να κάνει αλλαγές. Αν δουν ότι υπάρχει σχέδιο και προτάσεις θα μας ακούσουν. Και ταυτόχρονα υπάρχουν τομείς που το Μνημόνιο δεν παρεμβαίνει. Η Παιδεία ας πούμε. Το παραγωγικό μοντέλο. Η καινοτομία. Η μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Αν δεν τις κάνουμε θα τρέχουμε πάντα πίσω από τα μνημόνια. Αν δεν μειώσουμε το σπάταλο κράτος, την γραφειοκρατία και δεν απελευθερώσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, θα παρακαλάμε πάντα για δανεικά.
Αν έπρεπε να πάρετε μια και μόνο μία κυβερνητική πρωτοβουλία, τι θα κάνατε;
Θα περιόριζα τους κομματικούς στρατούς στο δημόσιο και στα πανεπιστήμια. Έχουμε ανάγκη την αποκομματικοποίηση. Να δώσουμε χώρο στους άξιους και όχι στους έμπιστους και τους φανατικούς Και είναι αυτό που δεν θέλουν όλοι οι παλιοί. Είναι αυτό που τους ενώνει. Και αυτός είναι ο λόγος που μας πολεμάνε όλοι τόσο πολύ. Αλλά εγώ θα το ξαναπώ. Ένα δυνατό Ποτάμι θα διώξει τους κομματικούς εγκάθετους. Εδώ δεν υπάρχουν συμβιβασμοί.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εσείς τι προτείνετε για τη στήριξή τους;
Οι μικρομεσαίοι και οι άνεργοι είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων. Για τους άνεργους, για την κυκλική ανεργία που δημιούργησαν οι πολιτικές της λιτότητας πρέπει να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Είναι κάτι που συζητάμε στην Ευρώπη με τους σοσιαλιστές αλλά και τους φιλελεύθερους. Και η γαλλική κυβέρνηση έχει την ίδια άποψη. Άλλο η διαρθρωτική ανεργία και άλλο η ανεργία που δημιουργείται από την βύθιση της οικονομίας. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να δράσει. Για τους μικρομεσαίους τώρα έχουμε πει ότι αυτοί που κινούνται σε μικρούς τζίρους πρέπει να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ. Το έχουν κάνει και στην Αγγλία. Πολύ ταλαιπωρία και καθόλου κέρδος για τα δημόσια ταμεία. Και φυσικά πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις που καινοτομούν και στις νέες επιχειρήσεις. Όταν δημιουργούν θέσεις εργασίας να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχουν τολμηροί και γνωστικοί πολιτικοί.
Το προσφυγικό πρόβλημα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εκρηκτικό. Το Ποτάμι τι προτείνει για την αντιμετώπισή του;
Οι πρόσφυγες είναι υποχρέωση της Ευρώπης και οι μεταναστευτικές ροές πρέπει να σταματούν στην Τουρκία και τις άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Και θα σας το εξηγήσω. Η Ευρώπη οφείλει να φροντίσει για τους πρόσφυγες και δεν το κάνει. Είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι από τους πολέμους. Έπρεπε να είχαμε προνοήσει. Δεν το κάναμε, τώρα όμως πρέπει να το κάνουμε. Να θυμηθούμε ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουμε υπάρξει κάποια στιγμή πρόσφυγες. Να μην σηκώνουμε λοιπόν το φρύδι. Αλλά να σηκώσουμε τα μανίκια. Και ταυτόχρονα να παρέμβει η Ευρώπη στις μεταναστευτικές ροές. Να δώσει κίνητρα και να μην καταλήγουν όλες στην Νότια Ευρώπη. Όλα αυτά τα είπαμε στην κυβέρνηση αλλά οι υπουργοί τους λιαζόντουσαν. Τους τα είπε και η Ευρώπη, τους τα είπε και ο ΟΗΕ. Θα μείνει στην ιστορία η εικόνα με τους 5 υπουργούς να αλληλοσυγχαίρονται για την μετεγκατάσταση 200 μεταναστών, την στιγμή που τα νησιά βούλιαζαν από χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Θεωρείτε ότι το Ποτάμι μετά από ενάμιση χρόνο ζωής άλλαξε έστω και λίγο τον κομματικό χάρτη της χώρας; Με άλλα λόγια, τι νέο έφερε το Ποτάμι;
Το Ποτάμι προσπάθησε να κάνει όλα αυτά που θεωρούνταν απαγορευμένα στην Ελλάδα. Στην Βουλή δεν μπήκαμε σε στρατόπεδα. Κάναμε δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέταμε για όλα πλήρης προτάσεις. Στηρίξαμε τη χώρα στην Ευρώπη. Πήγαμε παντού, είδαμε πρωθυπουργούς, τον Γιούνκερ, προέδρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τον Σουλτς, δουλέψαμε, πείσαμε. Παρασύραμε και τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια πιο δημιουργική στάση. Στην πρώτη συνάντηση των αρχηγών μετά το δημοψήφισμα επιβάλαμε την λογική ότι «προέχει το ναι στην Ευρώπη και όχι το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τον Τσίπρα». Ίσως το 6% του Ποταμιού να ήταν το πιο ωφέλιμο 6% της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Αλλά αυτήν δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr