Associated Press: Στο κέντρο της συζήτησης δεν βρίσκεται το χρέος, αλλά οι ελάχιστες ελπίδες για πολιτική σταθερότητα
Σύμφωνα με το Associated Press, στο κέντρο της συζήτησης δεν βρίσκεται ούτε το χρέος, ούτε και η μείωση του δημόσιου τομέα, αλλά οι ελάχιστες ελπίδες για πολιτική σταθερότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστύλωση της οικονομίας της Ελλάδας. Με διαφορετικές αποχρώσεις στους λόγους τους, ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης δέχονται τους όρους του Μνημονίου και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, λέει: «Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει πραγματικό διακύβευμα, από τη στιγμή που το τρίτο Μνημόνιο ψηφίστηκε στη Βουλή από μια ευρεία πλειοψηφία. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ έχουν ελάχιστο χώρο για ελιγμούς σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα του προγράμματος».
Στην πραγματικότητα, ο νικητής των εκλογών θα κληθεί να προχωρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποδεχθεί τους όρους των πιστωτών. Το άλλο ζητούμενο είναι αν η επόμενη κυβέρνηση θα καταφέρει να αντέξει περισσότερο στην εξουσία, με δεδομένο ότι από το 2010 και μετά έχουν συμβεί πολλά στο πολιτικό πεδίο και οι κυβερνήσεις δεν αντέχουν για πολύ καιρό την πίεση.
Το πρακτορείο βλέπει μια Βουλή που μπορεί να έχει ακόμη και εννέα κόμματα και φυσικά μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά τους αναλυτές της JP Morgan, Μάλκομ Μπατ και Αντίτια Κορντία, οι συζητήσεις για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι δύσκολες, αλλά δεν γίνεται να τραβήξουν σε μάκρος, καθώς οι δανειστές περιμένουν στη γωνία για το πρώτο review, ενώ μέχρι τις αρχές του 2016 θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή όλα τα βασικά νομοσχέδια που ουσιαστικά θα εφαρμόζουν τους όρους του Μνημονίου και περί το τέλος του 2015 θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Μέγκαν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Managment, υποθέτει πως θα υπάρξει μικρή πιθανότητα ως προς την άμεση επιτυχία της Ελλάδας να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα και τους δανειστές ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν άλλους τρόπους που θα βοηθήσουν στο να πάρουν σάρκα και οστά οι οικονομικοί στόχοι.
Το άρθρο αναφέρει πως η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά των μνημονιακών κέντρων, έχει αλλάξει και την πολιτική συζήτηση και πλέον δεν γίνεται λόγος για προδότες και άλλες παρόμοιες κατηγορίες. Στην πραγματικότητα, σημειώνει με νόημα ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence, «αυτό που έδειξαν τα δύο κόμματα είναι ότι δεν έχουν την ικανότητα να προωθήσουν αξιόπιστες πολιτικές». Γι' αυτό και σημειώνει πως οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλές. «Στο καλύτερο σενάριο είναι ότι η προεκλογική απάθεια θα δώσει κάποια στιγμή τη θέση της σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, διστακτικότητα, αυτοσχεδιασμούς και χαμένες διορίες». Ο Γιάννης Ξερακιάς, άνεργος λιμενεργάτης, λέει: «Ο Τσίπρας αποδείχθηκε καυτή πατάτα, όπως ήταν και οι προηγούμενη. Τι θα ψηφίσω την Κυριακή; Το κρεβάτι μου. Το προτιμώ...».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr