Τσέραρ: Δεν είμαι απαισιόδοξος - Η προσφυγική κρίση μπορεί να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ
Η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν βρεθεί μια μακρόπνοη λύση, εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων που φθάνει στο έδαφος της χώρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την παραμονή μιας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ο Τσέραρ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής των προσφύγων θεωρεί πως είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα κι ενδέχεται να χρειαστούν «μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο» για να καταρτιστεί.
Η Σλοβενία, κράτος μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία 2 εκατομμυρίων κατοίκων, είδε περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν τα σύνορά της με την Κροατία και να εισέρχονται στην επικράτειά της μέχρι στιγμής. Σπεύδει να προετοιμαστεί καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται να υποδεχθεί πολλούς περισσότερους.
«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε τη σωστή λύση μακροπρόθεσμα, η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε αληθινά να απειλήσει την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν είμαι απαισιόδοξος, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινά μέτρα», είπε ο Τσέραρ στη συνέντευξη που παραχώρησε από τη Λιουμπλιάνα.
Ο Τσέραρ θα συμμετάσχει μαζί με τους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που έχει στόχο να βρεθεί μια λύση για την αντιμετώπιση της μαζικής έλευσης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Ο Τσέραρ σημείωσε ότι θεωρεί πως χρειάζεται ένα σύστημα όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν για την ανακατανομή 160.000 εκ των προσφύγων που έχουν ήδη μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχέδιο στο οποίο προβάλλουν σθεναρή αντίσταση πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Αλλά ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι μόνον ένα μικρό μέρος των ανθρώπων που έχουν φθάσει στην Ευρώπη φέτος, με πολλούς ακόμη να αναμένονται να φθάσουν διά θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η Σλοβενία να υποδεχθεί 1.126 αιτούντες άσυλο βάσει του σχεδίου της για την ανακατανομή των προσφύγων.
Ο Τσέραρ ανέφερε ακόμη πως η Σλοβενία τάσσεται υπέρ των εθελοντικών και όχι των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αλλά είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα των Άλπεων, η οποία γειτονεύει με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κροατία, θα υποδεχθεί «αρκετές χιλιάδες» μετανάστες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr