Αύριο στην Αθήνα το Συμπόσιο των 7 σοφών της κοσμολογίας
Η Ελλάδα Παγκόσμιο Κέντρο της Κοσμολογίας – μητέρας των Επιστημών & του Πολιτισμού
Το 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών στην Κοσμολογία είναι γεγονός*!
3 κάτοχοι του βραβείου Nobel στη Φυσική &
4 κορυφαίοι επιστήμονες στην Αστροφυσική
*ΠΡΟΣΟΧΗ!: Λόγω της εξαγγελθείσας στάσης εργασίας του Σωματείου των εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το Πρόγραμμα του 2ου Συμποσίου των 7 Σοφών της Κοσμολογίας μεταβάλλεται ως εξής:
1. Η επιστημονική ημερίδα θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών από 9.00 με 17.30
2. Η τελετή βράβευσης και η εκδήλωση στο Megaron Plus μετατίθεται για τις 20.30.
Δελτία προτεραιότητας θα δίνονται από τις 17.30 και μετά.
Λίγα 24ωρα μετά την ιστορική ανακοίνωση της NASA για την ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη, η Ελλάδα υποδέχεται το 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του κόσμου στην Κοσμολογία.
Υπό το φώς του παγκοσμίου αυτού επιτεύγματος και ενόψει της έναρξης του 2ου Συμποσίου των 7 Σοφών στην Κοσμολογία, ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο άνθρωπος που συνέβαλε στην πορεία εξερεύνησης του Άρη και πρωτεργάτης των αποστολών στο διάστημα καλωσορίζει στην Αθήνα, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής , 7 κορυφαίους επιστήμονες που θα απαντήσουν σε 3 θεμελιώδη ερωτήματα :
Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν?
Από που προήλθαμε?
Ποιό είναι το μέλλον του κόσμου?
Ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ δήλωσε: "Η κοσμολογία, ιστορικός κλάδος της αστροφυσικής, ο πρώτος που γεννήθηκε και μάλιστα στην Ελλάδα, επέτρεψε για πρώτη φορά στον άνθρωπο να σκεφθεί επιστημονικά, να ερμηνεύσει την φύση με την λογική. Η γέννηση της κοσμολογίας είναι το τεράστιο βήμα που αναπόδραστα οδηγεί στην γέννηση των επιστημών και του πολιτισμού."
Παράλληλα, τόνισε ο κ Κριμιζής, επιδιώκουμε να δώσουμε στην χώρα μας παγκόσμια ακτινοβολία, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο, ενώ αναφέρθηκε στους πολλαπλούς στόχους της αναβίωσης του Συμποσίου των 7 Σοφών, με έμφαση στους εξής:
· Ανάδειξη της εγγενούς αξίας της Επιστήμης και της σημασίας της για τις σύγχρονες κοινωνίες
· Ανάδειξη της σπουδαιότητας του φιλοσοφικού στοχασμού στον δημόσιο λόγο σε όλους τους τομείς της γνώσης
· Επαφή του ελληνικού κοινού με διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες
· Προσέγγιση της νεολαίας και μετάδοση των αξιών της Αριστείας και Αξιοκρατίας
Υποδεχόμαστε λοιπόν αύριο στην Αθήνα & το Σάββατο στην Μεσσηνία, σε συνεργασία με την Costa Navarino, τους εξής 7 διακεκριμένους επιστήμονες:
James CRONIN (βραβείο Nobel 1980): Το 1964 ανακάλυψε πειραματικά ένα από τα πιο παράδοξα φαινόμενα του μικρόκοσμου: την παραβίαση της συμμετρίας των νόμων της φύσης σε αντιστροφή του χρόνου. Είναι ένα από τα φαινόμενα που εξηγούν την δημιουργία της ύλης (και όχι της αντιύλης) στο αρχέγονο Σύμπαν. Τα τελευταία χρόνια ηγήθηκε του πειράματος AUGER για την μελέτη της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας.
George EFSTATHIOU (Μετάλλιο Maxwell 1990): Ήταν ο πρώτος διευθυντής του Ινστιτούτου Kavli για την Κοσμολογία του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ένας από τους ηγέτες της αποστολής Planck της ESA που πέτυχε τις καλύτερες μετρήσεις της διάχυτης κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Οι μετρήσεις αυτές αποδείχτηκαν μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών για την μελέτη του Σύμπαντος.
David GROSS (βραβείο Nobel 2004): Ένας από τους εφευρέτες της «Κβαντικής Χρωμοδυναμικής», της θεωρίας που περιγράφει στο μικροσκοπικό επίπεδο τις πυρηνικές δυνάμεις. Γι’ αυτή την ανακάλυψη πήρε το βραβείο Nobel το 2004. Τα τελευταία χρόνια συνεισέφερε στην διατύπωση της θεωρίας των υπερχορδών και της κβαντικής βαρύτητας.
Eugene PARKER (Χρυσούν Μετάλλιο της Royal Astronomical Society, 1992): Ο πατήρ της θεωρίας του «Ηλιακού ανέμου». Μελέτησε την δημιουργία των αστρικών μαγνητικών πεδίων και την επίδρασή τους στην αστροφυσική.
George SMOOT (βραβείο Nobel 2006): Ένας από τους ηγέτες της αποστολής COBE (Cosmic Background Explorer) που θεμελίωσε την σημασία της διάχυτης κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων στην κοσμολογία. Για την συμβολή αυτή πήρε το βραβείο Nobel το 2006. Ήταν οι πρώτες ακριβείς μετρήσεις αυτής της ακτινοβολίας και θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της κοσμολογίας.
Alexei STAROBINSKI (βραβείο Kavli 2014): Ένας από τους κορυφαίους Αστροφυσικούς και Κοσμολόγους, που ανέπτυξαν την θεωρία πληθωρισμού στην Κοσμολογία. Μελέτησε την δημιουργία σωματιδίων στο αρχέγονο Σύμπαν και την ακτινοβολία που προέρχεται από περιστρεφόμενες μελανές οπές.
Gabriele VENEZIANO (Μετάλλιο Dirac 2014): Το 1968 πρότεινε ένα θεωρητικό μοντέλο που φέρει το όνομά του και έθεσε τις βάσεις στην θεωρία των χορδών των στοιχειωδών σωματιδίων. Μελέτησε τις επιπτώσεις αυτής της θεωρίας στην κβαντική βαρύτητα και την κοσμολογία του Big Bang (Μεγάλης Έκρηξης).
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου το πρωΐ στο Hilton Αθηνών θα διεξαχθεί η Επιστημονική Ημερίδα με αναφορά στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις & ταυτόχρονη μετάδοση σε όλες τις Έδρες Κοσμολογίας διεθνώς (Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το κοινό)
Στις 20:30 ακολουθεί η επίσημη τελετή βράβευσης στα πλαίσια του προγράμματος Μegaron Plus.
Η βράβευση των 7 Σοφών θα γίνει από την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο .
Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με ανοιχτή συζήτηση των 7 Σοφών με το ευρύτερο κοινό και επίκεντρο τα σύγχρονα προβλήματα της παγκόσμιας κοινωνίας αλλά και τον ρόλο της Κοσμολογίας για την πορεία της ανθρωπότητας.
Την τελετή θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.
"Οι 7 Σοφοί της Κοσμολογίας απόψε θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Γεωστροφυσικής στο οποίο εκτίθεται μοναδικό και υψηλής ανάλυσης αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και παρατήρηση από το ιστορικό Τηλεσκόπιο Δωρίδη στην Πνύκα."
Ο εμπνευστής του εγχειρήματος αναβίωσης του θεσμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του 1ου Συμποσίου των 7 Σοφών, με θέμα την καρδιοχειρουργική, Δρ. Χρήστος Λόλας επεσήμανε:
«Το όραμά μου για την αναβίωση του Συμποσίου των 7 Σοφών στη σύγχρονη εποχή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμό σε αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή, με απώτερο σκοπό να προσδώσει στη χώρα μας διεθνή ακτινοβολία και να επανακαθιερώσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε τακτά διαστήματα το ‘’Συμπόσιο των 7 Σοφών’’ με μόνιμο τόπο διεξαγωγής την Ελλάδα» .
Ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της TEMES S.A., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, σε συνεργασία με την οποία διοργανώνεται το Συμπόσιο, επεσήμανε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμπράττουμε και πάλι σε αυτήν την κορυφαία διοργάνωση. Το Συμπόσιο των Επτά Σοφών θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό χώρο, ενώ η παρουσία του Συμποσίου στη Μεσσηνία και στην Costa Navarino, θα φέρει την επιστήμη πιο κοντά σε ένα νέο κοινό».
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις 13:00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, εγκαινιάζεται ο θεσμός της απονομής του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», με αφορμή το Συμπόσιο και προς τιμήν των 7 Σοφών της Κοσμολογίας .
Δύο εκ των Σοφών θα επιδώσουν για πρώτη φορά το βραβείο Επιστημονικής Αριστείας σε δύο νέους Μεσσήνιους επιστήμονες.
Το πρόγραμμα του Συμποσίου (2-4 Οκτωβρίου) έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις εργασίες του, σε όλα τα επίπεδα, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, καθώς και το ευρύτερο κοινό.
Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω διαδικτυακής μετάδοσης καθώς και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από αντίστοιχους θεσμούς σε άλλες χώρες.
Μετά το τέλος του Συμποσίου, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επιστήμονες θα επισκεφθούν Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας προς όφελος όλης της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Πατήστε εδώ για να δείτε όλο το πρόγραμμα στα ελληνικά και στα αγγλικά
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.7wisemensymp.org
Η σελίδα μας στο Facebook: 2nd Symposium of 7 Wise Men of the World in Cosmology
Γραφείο Τύπου
Μέτσαϊ Μαρία: 210 8052 077 - 695 66 45840
E - mail: pressoffice@7wisemensymp.org
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr