Love breakfast: Scones πατάτας με φέτα και ποσέ αυγά δημιουργεί ο Άκης Πετρετζίκης
Τα σαββατοκύριακα που ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος... απαιτούν δυνατό πρωινό!
Συστατικά
Για τα scones
300 γρ. πατάτες χωρίς φλούδα κομμένες σε κύβους 1-2 εκ (καθαρό βάρος)
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ. Φέτα σπασμένη
1 αυγό
25 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τα αυγά ποσέ
4 αυγά
4 κ.σ. ξύδι λευκό
1 φύλλο δάφνης
μερικούς κόκκους πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι ψιλό
Για το σερβίρισμα
4 φέτες προσούτο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχoινόπρασο
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μαγειρεύουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 15 – 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη φέτα, το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ και το αυγό ελαφρά χτυπημένο
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ένα πιρούνι. Θέλουμε τις πατάτες να λιώσουν σχεδόν και να ανακατευτούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι. Χωρίζουμε το μείγμα με τις πατάτες σε 8 ισομεγέθη μπαλάκια και μετά με τα χέρια μας τα πλάθουμε σε λεπτό, στρογγυλό σχήμα.
Μαγειρεύουμε τα scones στο τηγάνι, σε δόσεις αν χρειαστεί, για περίπου 5 λεπτά κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Για τα αυγά ποσέ
Βάζουμε μια κατσαρόλα μεγάλη με νερό να βράζει στο μάτι. Ρίχνουμε μέσα το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπεριού, το αλάτι και 2 κ.σ. ξύδι.
Βάζουμε το υπόλοιπο ξύδι σε ένα μπολ και σπάμε τα αυγά μέσα στο μπολ. Το ξύδι έχει την ιδιότητα να τα κρατάει ξεχωριστά και να τα κρατάει ξεχωριστά.
Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το νερό δημιουργώντας μια δίνη μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε με προσοχή ένα ένα τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-4 λεπτά.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και με ένα ψαλίδι κόβουμε κάποια κομμάτια από ασπράδι που περισσεύει. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί στην άκρη να στραγγίσουν. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.
Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε τα scones σε ζεστά πιάτα και γαρνίρουμε με τα ποσέ αυγά και τις φέτες προσούτο. Διακοσμούμε με σχοινόπρασο και σερβίρουμε κατευθείαν.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr