Η πλήρης ανατροπή στις συντάξεις: Καταργείται η κατώτατη - Στα 67 η αποχώρηση & στο Δημόσιο
Το ΙΚΑ θα γίνει ο πιλότος του νέου Ασφαλιστικού σε όλα τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και αναπλήρωσης των ποσών των συντάξεων, αλλαγή στα έτη που απαιτούνται για να πάρει κανείς σύνταξη και φυσικά δραματική μείωση των αποδοχών για τους συνταξιούχους.
Μια ματιά στις περικοπές αρκεί για να προβλέψει κανείς το μέλλον. Μέχρι το 2018 βάσει μνημονίου θα πρέπει να έχουν περιοριστεί κατά σχεδόν 13% ή κατά 4 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τις συντάξεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα η λεγόμενη επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό θα δώσει το πόρισμά της και στη συνέχεια θα υπάρξει και η σχετική κοστολόγηση. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε πέντε βασικές αλλαγές, σε πρώτη φάση, ενώ εάν δεν βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση τότε μιλάμε για επιπλέον περικοπές σε ποσά.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η εφαρμογή νέων κανόνων υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2016 για όλους σε συνδυασμό με την ενοποίηση των Ταμείων. Ουσιαστικά θα θεσμιστεί μια εθνική σύνταξη για όλους, ανεξάρτητα απ' μτο Ταμείο ασφάλισης η οποία θα αποδίδεται μετά το 67ο έτος ηλικίας. Παράλληλα κάθε ασφαλισμένος θα έχει μια ατομική μερίδα ασφάλισης στην οποία θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές του εισφορές. Από αυτές θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη του καθενός ξεχωριστά με βάση μια νοητή κεφαλαιοποίηση. Στόχος βέβαια είναι και εδώ να εξισωθούν προς τα κάτω τα ποσά που αποδίδονται στους ασφαλισμένους στα όρια του ΙΚΑ.
Παράλληλα καταργούνται τα ειδικά καθεστώτα στον υπολογισμό της σύνταξης όπως ο τελευταίος μισθός ή η καλύτερη πενταετία που ισχύει σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Τρίτη μεγάλη αλλαγή είναι η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 64,5% που είναι σήμερα στο 55% με 57% και μάλιστα ο στόχος είναι το νέο καθεστώς να ισχύσει και για παλιούς και για νέους ασφαλισμένους, δηλαδή πριν το 1993 και μετά.
Επιπλέον έρχεται περικοπή των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται από τα 1.000 ευρώ και πάνω με τη μείωση να φτάνει ως και το 11%.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τις ποινές με μείωση των αποδοχών για όσους επιλέξουν να πάρουν πρόωρη σύνταξη.
Όλα αυτά όμως δεν είναι τα μόνα μέτρα καθώς ήδη κατατέθηκαν με το πολυνομοσχέδιο στη βουλή δραματικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στις συντάξεις:
ΔΗΜΟΣΙΟ
Από την 1η Σεπτεμβρίου επεκτείνεται η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) και στο δημόσιο τομέα. Ξεκινά η εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, που θα υπολογίζεται ως άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Δεν θα ισχύει κατώτατο όριο σύνταξης για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1η Ιουλίου φέτος και εξής χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος. Εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στις 19 Αυγούστου 2015, με το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, να παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021. Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% μέχρι να φτάσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Εξαιρούνται άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, άτομα που λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το συνταξιοδοτικό καθεστώς σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και Πυροσβεστική επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010).Ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1η Ιανουαρίου φέτος και εξής δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Με το νέο νόμο καταργούνται οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015 και συγκεκριμένα:
* Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ. * Καταργείται από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου και μετά, η δυνατότητα του συμψηφισμού με τη σύνταξη των οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με χρέη προς τον Οργανισμό από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Στο εξής, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ. Η δυνατότητα που είχε παραχωθεί σε ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (σ.σ. του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)) να επιλέγουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις έως και τον Δεκέμβριο του 2016. * Καταργείται η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.
* Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.
* Καταργείται το δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους.
* Καταργείται τέλος ο μικρός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). * Επανέρχονται τέλος, οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr