Τέρμα ο ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ο... ΦΑΠ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ - Ποια φεύγουν & ποια νέα φέρνουν;
Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα δικαιότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.
Υπογραμμίζει ότι ο νέος φόρος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με μικρό αφορολόγητο όριο.
Όπως αναφέρει ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή «Δεν έχουμε καμία υποχρέωση για ΕΝΦΙΑ το 2016. Η συμφωνία μάς υποχρεώνει στην εφαρμογή τριών πραγμάτων: Πρώτον, στην είσπραξη από τα ακίνητα 2,65 δισ. ευρώ. Δεν μας υποχρεώνει σε βεβαίωση 3,3 δισ. ευρώ. Δεύτερον, στον φόρο στην ακίνητη περιουσία και τρίτον, στην εναρμόνιση μέσα στο 2016 και εφαρμογή από το 2017 νέου συστήματος που θα προβλέπει την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από εμπορικές τιμές. Ωστόσο, η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα χωρίς διακρίσεις και να συμμετέχουμε στα φορολογικά βάρη αναλογικά με τις δυνάμεις μας. Δεν είναι δυνατόν ένα ακίνητο κατασκευής του 1970 στη Νίκαια, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και το ακίνητο ενός Ελληνα φορολογουμένου στο Λονδίνο αξίας 3 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει συμβολικά ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ»
Όπως υποστηρίζει ο ΕΝΦΙΑ είναι μία λανθασμένη φορολογική διαδικασία. «Θεωρώ λάθος να υπάρχουν δύο φόροι ενσωματωμένοι σε έναν για το ίδιο αντικείμενο. Μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν άλλες χώρες και να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Πρέπει να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο έστω και πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα, για ακίνητο εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρο στο Δημόσιο, ας υπάρχουν μόνο τα τέλη αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα, ο νέος φόρος πρέπει να έχει προοδευτική κλίμακα και να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: φόρος στο σύνολο της περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο».
Αναφορικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων επισημαίνει ότι μία καλή λύση θα είναι η ενσωμάτωση να μην επιβαρύνει το κάτω μέρος της σημερινής εισφοράς αλληλεγγύης και να μεταφερθεί περισσότερο βάρος στο πάνω μέρος της εισφοράς. «Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) είναι λογικό και δεν πρέπει να κατεβεί άλλο. Θα πρέπει να δούμε, όμως, πώς θα συνδυάσουμε το αφορολόγητο με άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα με το πλαστικό χρήμα. Δηλαδή, γιατί να έχουν ίδιο αφορολόγητο δύο πολίτες που ο ένας μαζεύει με πλαστικό χρήμα και προσφέρει τον ΦΠΑ την επόμενη μέρα στα ταμεία του Δημοσίου, ενώ ο άλλος επιλέγει να το κάνει με άλλον τρόπο, που σημαίνει ότι χάνω από εκεί; Να δώσουμε κίνητρο σε αυτόν που χρησιμοποιεί κάρτες».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr