Iyengar γιόγκα: H νέα μόδα για ευλυγισία, δύναμη, αντοχή, βελτιώνει στάση του σώματος, ηρεμεί ο νους & έρχεται η ευεξία
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ γιόγκα στον κόσμο,{CR} ωστόσο στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως γνωστό.
Με την τακτική εξάσκηση της Iyengar γιόγκα αποκτά κανείς ευλυγισία, δύναμη, αντοχή, βελτιώνει τη στάση του σώματός του και την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα ηρεμεί ο νους και προάγεται η ευεξία. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να τη δοκιμάσετε;
Τι είναι;
Ιδρυτής της μεθόδου είναι ο B.K.S. Iyengar, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Ο B.K.S. Iyengar, μέσα από την προσωπική του σπουδή στη γιόγκα, συστηματοποίησε και κατηγοριοποίησε περισσότερες από 200 κλασικές asanas (στάσεις της γιόγκα) και 14 διαφορετικούς τύπους pranayama (τρόποι ελέγχου και επιμήκυνσης της αναπνοής), έτσι ώστε ένας αρχάριος, καθώς αποκτά ευλυγισία, δύναμη και ευαισθησία στον νου, το σώμα και το πνεύμα, να προχωρά με σιγουριά και ασφάλεια από τις βασικές στάσεις στις πιο προχωρημένες.
Οι διαφορές της
Αυτό που διαφοροποιεί την Iyengar από τα υπόλοιπα είδη γιόγκα είναι:
1. Η τεχνική
Ένας δάσκαλος της Iyengar γιόγκα δίνει
μεγάλη έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση
του σώματος. Ο στόχος είναι το σώμα να λειτουργεί με αρμονικό και ορθό -από
ανατομικής πλευράς- τρόπο, έτσι ώστε
ο μαθητής να εκτελεί σωστά τις asanas, αποφεύγοντας τυχόν πόνους και τραυματισμούς.
2. Η αλληλουχία των στάσεων
Ανάλογα με τη σειρά των στάσεων που ακολουθείται κάθε φορά, «ενεργοποιούνται» διαφορετικές πλευρές του νευρικού συστήματος με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, σε ένα μάθημα όπου δίνεται έμφαση στις κάμψεις προς τα εμπρός, το νευρικό σύστημα χαλαρώνει και επιτυγχάνεται νοητική και ψυχική γαλήνη και ηρεμία, ενώ εστιάζοντας στις κάμψεις προς τα πίσω, ο μαθητής αποκτά περισσότερη ενέργεια και ευεξία.
3. Η χρονική διάρκεια
Η διάρκεια παραμονής σε κάθε στάση της
γιόγκα επιμηκύνεται αισθητά στην Iyengar.
Οι asanas, δηλαδή, δεν εκτελούνται γρήγορα ή μηχανικά. Ο μαθητής λαμβάνει ακριβείς και ξεκάθαρες οδηγίες, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο σωστή στάση σώματος, να σταθεροποιηθεί σε κάθε στάση και να παραμείνει για περισσότερο διάστημα σε αυτή.
4. Βοηθήματα
Γνωρίζοντας καλά πως κάθε σώμα είναι ξεχωριστό, πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά
δυνατά και αδύνατα σημεία, ο Β.Κ.S. Iyengar ανέπτυξε επίσης τη χρήση βοηθημάτων (props), τα οποία υποστηρίζουν το σώμα ώστε να πάρει τη σωστή στάση. Χάρη στα βοηθήματα, που μπορεί να είναι καρέκλες, κουβέρτες, ζώνες κ.ά., ο μαθητής «δουλεύει» πάνω σε κάθε asana με ένα εύρος κίνησης ασφαλές και αποτελεσματικό. Με την εισαγωγή των βοηθημάτων, η γιόγκα γίνεται προσιτή σε όλους, ακόμη και σε άτομα με θέματα υγείας (π.χ. μυοσκελετικά).
Τα οφέλη της
Είναι γνωστό ότι η γιόγκα βοηθάει να διαχειριστεί κανείς το στρες, συμβάλλει στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό, επισπεύδει την ανάρρωση από τραυματισμούς, ωφελεί την υγεία και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση. Παράλληλα, μας βοηθά να υιοθετήσουμε μια πιο φιλοσοφημένη οπτική γωνία, μέσα από το πρίσμα της οποίας θα διάγουμε μια πιο ισορροπημένη ζωή με ψυχική ηρεμία και νοητικό σθένος. Η εστίαση της μεθόδου Iyengar στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των, εδώ και αιώνες, γνωστών θεραπευτικών ιδιοτήτων της γιόγκα. Η εξάσκηση της Iyengar γιόγκα υπό την επίβλεψη ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου δασκάλου οδηγεί στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της στάσης του σώματος.
Σε ποιους απευθύνεται;
Η Iyengar γιόγκα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως ηλικίας,
σωματότυπου και φυσικής κατάστασης.
Είναι ιδανική για άνδρες, γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους, ακόμη και για παιδιά άνω των 6 ετών.
Info:
Ένα κλασικό μάθημα Iyengar διαρκεί 1,5 ώρα (1 ώρα για τους αρχάριους και τα παιδιά, έως
2 ώρες για τους πιο έμπειρους μαθητές) και μπορεί κανείς να ασκείται καθημερινά εφόσον διαθέτει χρόνο και διάθεση. Καλό θα ήταν η πρακτική εξάσκηση να είναι συστηματική. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή. Το κόστος ανά μάθημα κυμαίνεται από 10 έως 15€, ωστόσο διατίθενται διάφορα οικονομικά πακέτα μηνιαίας, τριμηνιαίας, εξάμηνης και ετήσιας συνδρομής.
Πηγή: Vita.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr