Good News: Λαβράκια & τσιπούρες ελληνικές γέμισαν τα εστιατόρια της Γερμανίας! Τα ποσοστά όλο και αυξάνονται
Εάν επισκεφθείτε κάποιο εστιατόριο της Γερμανίας και παραγγείλετε κάποιο πιάτο με ψάρι, οι πιθανότητες αυτό να προέρχεται από την Ελλάδα είναι σημαντικές.
Τουλάχιστον αν πρόκειται για τσιπούρα ή λαβράκι ιχθυοκαλλιέγειας. Η χώρα μας κατέχει μερίδιο που αντιστοιχεί στο 47% της συνολικής κατανάλωσης αυτών των ειδών στη Γερμανία, έχοντας εξάγει το 2014 σχεδόν 3.000 τόνους αξίας περίπου 15 εκατ. ευρώ. Μολονότι η Γερμανία αποτελεί ακόμα σχετικά μικρή αγορά για το ελληνικό ψάρι, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερή αύξηση στην κατανάλωση των δύο ειδών, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στον κλάδο.
Ζυμώσεις για περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών έγιναν κατά τη διεθνή έκθεση τροφίμων Anuga 2015 που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου στην Κολωνία, στην οποία η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είχε την τιμητική της αφού αποτελεί τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο ζωικών τροφίμων στη χώρα και τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο αγροτικών προϊόντων μετά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Στο χώρο του εθνικού περιπτέρου μάλιστα, λειτούργησε εστιατόριο στο οποίο εκθέτες και επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πιάτα με βάση το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό ψάρι εξασφάλισε μάλιστα στην ομιλία του και ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την έναρξη της έκθεσης, εκφράζοντας την επιθυμία για ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η τσιπούρα και το λαβράκι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Μολονότι η παραγωγή μειώθηκε το 2014 κατά 3% λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η βιομηχανία διατηρεί την πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στα δύο αυτά είδη. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, σε όλες τις παραδοσιακές αγορές σε Ε.Ε. και Η.Π.Α. που η κατανάλωση αυτών των ειδών έχει ανοδική τάση, η Ελλάδα κατέχει ακόμα το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. «Βρισκόμαστε ήδη σε φάση σταθεροποίησης μετά τη μείωση των εξαγωγών σε σχέση με το 2013 που οφειλόταν στην κρίση» λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πελεκανάκης, Γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών. «Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε βελτιωμένη εικόνα».
Ο κλάδος επιδεικνύει πολύ υψηλό επίπεδο εξωστρέφειας, εξάγοντας άνω του 85% της συνολικής παραγωγής. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Ε.Ε. που απορροφά το 92% των εξαγωγών και ειδικότερα η Ιταλία όπου εξάγουμε μεγαλύτερες ποσότητες ακόμα και από την εσωτερική κατανάλωση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr