Ένας Έλληνας Τροτσκιστής ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς έρχεται με Ολάντ - Από τη Μυτιλήνη & πρώην δεξί χέρι του Στρος Καν
Με αφορμή την επίσκεψη σήμερα του Φ. Ολάντ στην Ελλάδα παρουσιάζουμε το who is who του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς γ.γ. του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας με ελληνική καταγωγή από την Μυτιλήνη.
Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα επί Μιτεράν και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1988
Ελληνικής καταγωγής αφού το πατρώνυμο του είναι Καμπαντέλης - Γεωργιάδης από την Μυτιλήνη. Η οικογένεια του έφυγε από την Λέσβο και ως μετανάστες κατέφυγαν στην Μασσαλία όπου ο παππούς και ο πατέρας του ήταν τεχνίτες διαμαντιών. Ο Έλληνας πατέρας του παντρεύτηκε την Γαλλίδα, μετανάστευσαν με την σειρά τους στον Καναδά αλλά η μητέρα του μετά το διαζύγιο με τον Καμπαντέλη επέστρεψε με τον Ζαν Κριστόφ και την αδελφή του στο Παρίσι.
Πρώην κομμουνιστής, ηγετική προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος και δεξί χέρι του Φρανσουά Μιτεράν, του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ντομινίκ Στρος Καν και της Μαρτίν Ομπρί, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς (ή ελληνιστί Καμπαντέλης) είναι μία από τις ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.
Ως εθνικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρώπη, την Αμυνα και τη Διεθνή Πολιτική, ο 61χρονος ελληνικής καταγωγής πολιτικός ασχολείται με τη διαμόρφωση της νέας εξωτερικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.
Εχοντας διατελέσει για δύο ολόκληρες δεκαετίες βουλευτής των Σοσιαλιστών στο Παρίσι (την πρώτη φορά από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 μέχρι σήμερα), το δεξί χέρι του Στρος Καν, που είδε το άλλοτε φαβορί για το προεδρικό χρίσμα να πέφτει υπό το βάρος των «ροζ» αποκαλύψεων -νωρίτερα είχε και ο ίδιος τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλα- έχει τώρα την ευκαιρία να ανέλθει στα ανώτατα κλιμάκια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η δράση του
Η έντονη πολιτική δράση του Καμπαντελίς, ο οποίος είναι σήμερα παντρεμένος με τέσσερα παιδιά, ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν σε ηλικία 20 ετών προσχώρησε στη νεολαία της τροτσκικής Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης (αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα) με το ψευδώνυμο «Κώστας» που παρέπεμπε στον Έλληνα μαρξιστή φιλόσοφο Κώστα Αξελό.
Γρήγορα εξελίχθηκε σε ιθύνοντα νου του κόμματος, ενώ το 1980 εξελέγη γγ της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών Γαλλίας (UNEF), μέλος της οποίας ήταν τότε και ο αντίπαλός του, Ντεζίρ. Λόγω έντονης διαφωνίας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της UNEF αποχώρησε και σύντομα στην προσχώρηση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατόπιν συνάντησής του με τον Μιτεράν. Η ενσωμάτωση μιας προσωπικότητας από τον χώρο της ακροαριστεράς θα επιτύγχανε την ενίσχυση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.
Πολιτικά σκαμπανεβάσματα
Η εκστρατεία κατά του Λεπέν και η εμπλοκή στα σκάνδαλα
Βουλευτής με το PS εξελέγη για πρώτη φορά το 1988, ενώ το 1990 έγινε ακόμα πιο γνωστός λόγω της εκστρατείας του εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπέν με τη δημιουργία του «Μανιφέστου εναντίον του Εθνικού Μετώπου», οργάνωσης που είχε ως στόχο να συσπειρώσει όλη την Αριστερά απέναντι σε έναν «κοινό εχθρό». Το 1995 ήταν ένας από τους εκπρόσωπους της προεδρικής καμπάνιας του Μιτεράν και το 1997 ανέλαβε τις διεθνείς σχέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 2000 στήριξε τον Λιονέλ Ζοσπέν, μετά τη μεγάλη ήττα του οποίου στις εκλογές του 2002 βρέθηκε στο πλευρό του Στρος Καν.
Μαύρη σελίδα στην πολιτική καριέρα του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είναι η εμπλοκή του σε σκάνδαλα τη δεκαετία του '90, για τα οποία καταδικάστηκε δύο φορές σε φυλάκιση με αναστολή. Στο πλαίσιο της υπόθεσης Agos -εταιρεία διαχείρισης κέντρων φιλοξενίας μεταναστών- ο σοσιαλιστής βουλευτής κατηγορήθηκε ότι έλαβε μεταξύ του 1993 και του 1995 περισσότερα από 67.000 ευρώ ως αργομισθία και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ.
Στην υπόθεση της MNEF (Εθνικής Αλληλασφάλειας Φοιτητών Γαλλίας), ο Καμπαντέλης κατηγορήθηκε για κατάχρηση εμπιστοσύνης, επειδή εισέπραξε 90.000 ευρώ αργομισθία ως «κοινωνιολόγος» από το 1991 έως το 1995.
Εξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και 20.000 ευρώ πρόστιμο ήταν η ποινή ενώ παράλληλα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Κόμμα.
Η περίφημη επιστολή του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς για την στάση της Γερμανίας και τις πιέσεις της στην Ελλάδα
Η επιστολή, η οποία αρχίζει με τη φράση «Αγαπητέ μου φίλε», καταδεικνύει πόσο επιβαρύνθηκαν οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία – δύο από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.
«Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;», τονίζει ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης.
Ο κ. Καμπαντελίς συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το διπλωματικό πράσινο φως που δόθηκε το 1989 για την επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας, ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών», γράφει ο κ. Καμπαντελίς. «Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα. Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα!».
Την Τετάρτη, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ωστόσο στη συζήτηση που προηγήθηκε εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση. Πολλοί στη γαλλική Κεντροαριστερά και Αριστερά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχασε την ευκαιρία να αντισταθεί στην πολιτική λιτότητας που προωθούν η Γερμανία και άλλα μέλη της Ε.Ε., όμως η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι κατέστρεψε τις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του υποβαθμίζει τις διαφορές του με τη Γερμανία και επιμένει ότι η καλή σχέση του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν στην επίτευξη της συμφωνίας για την Ελλάδα.
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr