Ώρα μηδέν με το κουαρτέτο: Από την αρχή τα "κόκκινα δάνεια" με Σταθάκη - Τσακαλώτο

Αδιέξοδο φαίνεται πως δημιουργείται στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,αφού το κουαρτέτο των πιστωτών επιμένει να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων με μόλις το 30% των δανειοληπτώνπροστατευμένο και  με το 70% να απαιτούν να εξαιρεθεί από την ομπρέλλα προστασίας  του νόμου Κατσέλη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης συναντάται εκ νέου για τρίτη φορά τις τρεις τελευταίες ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών, με το ενδεχόμενο της ρήξης να είναι ορατό. Οι πιστωτές απειλούν με εμπλοκή στην διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, καθώς το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των υποχρεώσεων της χώρας, κάτι το οποίο θα σημάνει περιπέτειες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενεργοποίηση του μηχανισμού bail in με κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Σταθάκης, μετά την χθεσινή πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο ξενοδοχείο Hilton επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει χαοτική απόσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδίωξης μίας «πολιτικής λύσης» . 

Πάντως, ακόμα και μετά τη διήμερη εμπλοκή, στο κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ο δρόμος μαζικών πλειστηριασμών ακόμα και για τους αδύναμους, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να κάνουν λόγο για «ζήτημα αρχής» αναφερόμενοι στη «σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους».

Η εμπλοκή έχει επέλθει στο ποσό το οποίο θα αποτελεί το όριο προστασίας των δανειοληπτών, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά προστασία από πλειστηριασμούς για κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι και 200.000 ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει από τις 300.000 για άγαμο συν 50.000 για έγγαμο και 25.000 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Το κριτήριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται στα 35.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή καλύπτει το 72,3% των κόκκινων δανειοληπτών.

Από την άλλη πλευρά οι πιστωτές ζητούν αντικειμενική αξία ακινήτου από 70.000 ως 120.000 ευρω, ετήσιο εισόδημα ως 8.180 ευρω για άγαμο, 13.917 για έγγαμο και 3.350 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Η πρόταση αυτή καλύπτει από το 17,3% εως το 40% των δανειοληπτών.


Ας δούμε αναλυτικά τις τους χωρίζει & πως θέλουν να προχωρήσουν  με το κουαρτέτο

 Η  διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια:  η σημερινή σύσκεψη των κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου ξεκινά από εκεί που σταμάτησε χθες, δηλαδή τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητούν να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη και περιουσίες από 120.000 ευρώ και πάνω. Το χάσμα με την κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτο, ενώ το θέμα αφορά μία μικρή μερίδα μόνον των προβληματικών δανείων και η συζήτηση δεν έχει αγγίξει ακόμα όλα τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

- Η στάση αναμονής για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα:  όπως  είπε ο κύριος Τσακαλώτος, οι θεσμοί αμφισβητούν αν επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει πως θα τους πείσει τελικά, αν φανεί πως η ύφεση στην οικονομία είναι μικρότερη και, άρα, ο ανάγκες για δημοσονομικά μέτρα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερες από όσο φαίνονται τώρα. 

- Ασφαλιστικό και συντάξεις: παρά τη «σφαγή» των χαμηλών συντάξεων που ήδη επεβλήθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες μεγάλες περικοπές. Εγγυάται πως οι εξοικονομήσεις από περικοπές σε κύριες συντάξεις θα είναι τέτοιες, που θα λειτουργήσουν σαν ισοδύναμα για να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. 

- Ανατροπές στο δημόσιο: σε μισό μήνα από τώρα η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο. 

- Η ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση: τραπεζικές πηγές έλεγαν χθες πως το νομοσχέδιο πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο, αφού έχει  ήδη καθυστερήσει. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα δείξουν ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. 

-  Αγορές-Ενέργεια: όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, παραμένουν ανοικτά. Οι θεσμοί ακούνε την κυβέρνηση να εξηγεί τα σχέδιά της, ρωτάνε λεπτομέρειες, αλλά δεν λένε ανοικτά αν τα αποδέχονται ή αν θα τα απορρίψουν. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr