Γιατί θα "πεθάνουν" με 75% φόρο οι μικρές Ελληνικές ζυθοποιΐες; Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο
Αυξήσεις φόρων για το αγροτικό πετρέλαιο και για τις μικρές για τις μικρές ζυθοποιίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα αρχίσει να συζητείται από την Παρασκευή στις αρμόδιες επιτροπές και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι φορολογικές αλλαγές που επέρχονται, είναι οι εξής:
-Αποσαφηνίζεται ότι το αγροτικό πετρέλαιο θα επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης 200 ευρώ ανά 1.000 λίτρα αντί για 66 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Ο αυξημένος φόρος ισχύει από 01/10/2015 έως 30/09/2016.Από την 01/10/2016 δεν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους αγρότες οι οποίοι θα πληρώνουν κανονικά την τιμή του πετρελαίου κίνησης.
-Οι μικρές ζυθοποιίες, πλήρωναν μέχρι σήμερα το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαλλόταν στην μπύρα, εφόσον η παραγωγή τους δεν ξεπερνούσε τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Ο συντελεστής του 50% θα παραμείνει σταθερός μόνο για τις μικρές ζυθοποίες που θα παράγουν μέχρι 15.000 εκατόλιτρα. Για όλες τις υπόλοιπες ο συντελεστής θα διαμορφωθεί από το 2016 από 55% έως 75% κάτι που σημαίνει ότι και η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 50%.
-Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει ενσωματωθεί περιουσιακό κριτήριο. Προβλέπει ότι όποιος χρωστάει λιγότερα από 5.000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει, πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, να πληροί και το περιουσιακό κριτήριο που ορίζει ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις αξίες που προκύπτουν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, η ΓΓΔΕ θα «τρέξει» τον έλεγχο και για όσους προκύψει ότι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, θα τους «φορτώσει» επιτόκιο 5% ακόμη και αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο.
-Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
-Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
ΠΗΓΗ: Τovima.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr