Οι Μηλιές έχουν ελιές- Επτά πανέμορφα χωριά απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση & καλό φαγητό
Οι Μηλιές έχουν ελιές και όχι... μηλιές, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι. Οι Μηλιώτες έχουν μακρινούς συγγενείς στη Βόρεια Εύβοια, από το ομώνυμο ορεινό χωριουδάκι που υπάρχει στη μεγαλόνησο και απ’ όπου έφυγαν οι πρόγονοί τους, δείχνοντας σαφή προτίμηση στους Τούρκους του Πηλίου από τους Ενετούς της Εύβοιας.
Είναι ο τόπος που οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης ίδρυσαν το 1814 τη Μηλιώτικη Σχολή αλλά και το πηλιορείτικο χωριό, όπου στις 7 Μαΐου 1821 ο Φιλικός Ανθιμος Γαζής κήρυξε επίσημα την Επανάσταση. Το 1903 οι Μηλιές συνδέθηκαν σιδηροδρομικώς με τον Βόλο, ενώ το 1943 κάηκαν από τους Γερμανούς, γι’ αυτό και το χωριό είναι νεόκτιστο».
Ολα αυτά και άλλα πολλά -για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου, για παράδειγμα, ή για την πολύχρονη παρουσία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στην περιοχή του Πηλίου-, τα μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής μας στο τοπικό δημοτικό μουσείο, που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς στα γρήγορα μια σφαιρική εικόνα για τούτο το ιστορικό χωριό.
Δεύτερη στάση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί ως δανειστική για τους κατοίκους του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε γιατί εδώ φυλάσσονται οι περίπου 3.000 τόμοι που διασώθηκαν από τη Μηλιώτικη Σχολή και πολύ περισσότερο για την κατατοπιστικότατη ξενάγηση από τον κ. Δημήτρη Καραμπελιά, ο οποίος εργάζεται μονάχα τα τρία τελευταία χρόνια εδώ (είναι πρώην σιδηροδρομικός που μετατέθηκε στη Βιβλιοθήκη), αλλά μοιάζει σαν να ήταν εδώ πάντα. Ολα εξηγούνται, όμως! Οταν τον ευχαριστήσαμε για την εμπειρία και τις καινούργιες γνώσεις και τον αποχαιρετήσαμε, τον αφήσαμε να διαβάζει για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.
Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741),ενώ η βόλτα στον κεντρικό δρόμο περνάει από καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα. Ολοκληρώνεται δε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μηλεών, που θα τον προσεγγίσετε είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια από το καλντερίμι που ξεκινάει από την κεντρική πλατεία. Στη διάρκεια του χειμώνα ο Μουντζούρης, το γνωστό Τρενάκι του Πηλίου, παροπλίζεται για να ξεχειμωνιάσει,οπότε και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία -καιρού επιτρέποντος- να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών μέχρι τη σιδερένια γέφυρα του Εβάριστο ντε Κίρικο, πάνω από τον χείμαρρο Ταξιάρχη· ένα έργο μηχανικής και «τέχνης» που αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε.
Μετάβαση
Οι Μηλιές απέχουν 23 χλμ. από την Τσαγκαράδα και 27 χλμ. από τον Βόλο μέσω Αγριάς.
Διαμονή
Δρύαλος (Τ/24230-86.690, www.dryalos.gr). Ατμοσφαιρικό νεόκτιστο ξενοδοχείο, όπου έχουν διατηρηθεί όλα τα στοιχεία της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και το οποίο προσφέρει διαμονή σε πολύ περιποιημένα, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια - ορισμένα με τζάκι. Εύκολη πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα με ανελκυστήρα, δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ, μπαρ για το χειμώνα και εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι στα συν του καταλύματος. Από 68 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Μυροβόλι (Τ/24230-86.886, www.myrovoli.gr). Κλείνει φέτος 7 χρόνια λειτουργίας και διαθέτει 10 σύγχρονα δωμάτια σε 2 ορόφους, με κρεβάτια με ανατομικά στρώματα, ξύλινα πατώματα και οροφές. Εχει επίσης καφέ-μπαρ με κεντρικό τζάκι και εξωτερική αυλή. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ηλιόβολο (Τ/24230-86.777, www.iliovolo.gr). Σπιτική φιλοξενία και ωραία θέα προσφέρουν τα δέκα ευρύχωρα δωμάτια 2-3-4 ατόμων του ξενοδοχείου. Αλλα με τζάκι, άλλα χωρίς και όλα με αυτόνομη θέρμανση. Από 55 ευρώ το δίκλινο χωρίς τζάκι με πρωινό.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
Φαγητό
Το Σαλκίμι (Τ/24230-86.010) θα το βρείτε στον κεντρικό δρόμο του χωριού και θα γευτείτε καλοψημένα κρεατικά στη σχάρα αλλά και μαγειρευτά σε προσεγμένο περιβάλλον, με καλή εξυπηρέτηση. Στο Λιοστάσι (Τ/24230-86.082) θα απολαύσετε επίσης πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και πολύ προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, είτε από το περιβόλι των ιδιοκτητών είτε από μικρούς παραγωγούς της περιοχής. Δοκιμάστε τις φρέσκες σαλάτες τους, τα χόρτα και τη φάβα, αλλά και το ψαρονέφρι ή το κατσικάκι τους. Ο Παλιός Σταθμός (Τ/24230-86.425, www.paliosstathmos.com), σε ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο πολύ κοντά στον τερματικό σταθμό του Μουντζούρη, έχει αλλάξει κάμποσες φορές χέρια και... στυλ. Λειτουργεί σαν ξενοδοχείο και εστιατόριο και μπορείτε να έρθετε για ένα τσίπουρο με μεζέ μετά τη βόλτα -και τις φωτογραφίες- στις γραμμές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τσιτσίραβλα τουρσί, τους μικρούς βλαστούς που βγάζει ο θάμνος τσιτσιραβλιά ή πιστακιά, δηλαδή η άγρια φιστικιά που φυτρώνει στο Πήλιο. Εδώ σερβίρονται επίσης και όλα τα άλλα καλά και νόστιμα της τοπικής κουζίνας.
Καφές / Γλυκό
Οι Μηλιές θα μπορούσαν να είναι και προορισμός για... καφέ. Εδώ βρίσκεται άλλωστε το γνωστό και μη εξαιρετέο Αννα να ένα μήλο (Τ/24230-86.889) με παντός περιεχομένου κάδρα, καδράκια και άλλα διακοσμητικά στους τοίχους, δυνατή ελληνική έντεχνη μουσική, ολόφρεσκα δικά τους γλυκά και τσάγια από το «Δρόμο του τσαγιού», αλλά και το πολύ κομψό καφέ Το Ρόδο και το Αηδόνι (Τ/24230-86.689), που ανήκει στη γνωστή τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, την οποία είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε στο χώρο.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr