Η αναβίωση του Συμποσίου των 7 σοφών είναι γεγονός: Σε Αθήνα & Μεσσηνία 7 μεγαθήρια της Αστροφυσικής του ξανάδωσαν ζωή
Με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου & μεγάλη ανταπόκριση από τα Ελληνικά & διεθνή ΜΜΕ, ολοκληρώθηκε το 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του κόσμου με θέμα την κοσμολογία.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, οι 6 διακεκριμένοι επιστήμονες μαζί με Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Αστροφυσική & την Κοσμολογία ενώ απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων του κοινού καθώς και δεκάδων εκπροσώπων της Φυσικής αλλά και συγγενών επιστημονικών πεδίων.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμποσίου ο κύριος Σταμάτιος Κριμιζής Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ επεσήμανε: ‘’Δύο από τους κύριους στόχους μας είναι η επαφή του ελληνικού κοινού με διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες και η προσέγγιση της νεολαίας και μετάδοση των αξιών της Αριστείας και Αξιοκρατίας.’’
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν φημισμένοι ερευνητές και καταξιωμένοι καθηγητές το σύνολο των εισηγήσεων των οποίων θα βρείτε αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συμποσίου ενώ τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στο Συμπόσιο προς συζήτηση ήταν:
Πως ξεκίνησε το Σύμπαν?
Από που προήλθαμε?
Ποιό είναι το μέλλον του κόσμου?
Επιλεκτικά παραθέτουμε τις ακόλουθες φράσεις - κλειδιά από την ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα που προκάλεσε την ενεργή συμμετοχή και προσήλωση μέχρι τέλους, των εκατοντάδων μαθητών, φοιτητών, καθηγητών αλλά και απλών φίλων των επιτευγμάτων των διακεκριμένων ομιλητών του Συμποσίου .
George Smoot: Κάτοχος βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006 – Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια
Ο καθηγητής παρουσίασε την εξέλιξη των μετρήσεων της διάχυσης κοσμικής ακτινοβολίας, από την ανακάλυψη της το 1965 μέχρι τις δικές του μετρήσεις με τον δορυφόρο COBE το1990. Οι μετρήσεις αυτές έχουν παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των σημερινών μας αντιλήψεων για την κοσμολογία και εδραίωσαν την θεωρία της υπερταχείας διαστολής του σύμπαντος στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του.
George Efstathiou : Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ – Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας
O καθηγητής κύριος Ευσταθίου είναι ένας από τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής δορυφορικής αποστολής Planck που πέτυχε τις πιο ακριβείς μετρήσεις της διάχυσης ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Στην ομιλία του παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς και τα σχέδια για μελλοντικές αποστολές στο διάστημα. Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι η ανίχνευση κυμάτων βαρύτητος προερχομένων από το αρχέγονο σύμπαν.
Δημοσθένης Καζανάς: Αστροφυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ένας από του πρώτους διδάξαντες την ιδέα της υπερταχείας διαστολής του σύμπαντος, ο ερευνητής της ΝΑSA κύριος Καζανάς παρουσίασε μια γενική επισκόπηση της θεωρίας που ονομάζουμε ''πληθωριστική διαστολή'. Περιέγραψε με ακρίβεια τις φυσικές συνέπειες της θεωρίας και τις συγκεκριμένες με τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων.
Alexei Starobinsky : Κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014 – Κοσμολόγος Αστροφυσικός. Ινστιτούτο Laundau θεωρητικής φυσικής, Ρώσικη Ακαδημία Επιστημών.
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους κοσμολόγους. Στην διάλεξη του παρουσίασε μια καινούργια εικόνα της θεωρίας της υπερταχείας διαστολής σύμφωνα με την οποία ο ρόλος της αρχικής μεγάλης έκρηξης (Big Bang) δεν είναι αυτός που της αποδίδουμε συνήθως. Στην καινούργια αυτή θεωρία κοσμολογίας το σύμπαν πέρασε από μια κατάσταση πολύ υψηλής θερμοκρασίας και πολύ υψηλής πυκνότητας, με την έναρξη της ''Πληθωριστικής διαστολής'' .
Gabriele Veneziano: Θεωρητικός Φυσικός – Καθηγητής, Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France
Στην διάλεξη του ο καθηγητής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας θεωρίας κβαντικής βαρύτητας, σαν κι αυτήν που υπερισχύει στην θεωρία υπέρ-χορδών, για την μελέτη της εξέλιξης του σύμπαντος. Σε μια τέτοια θεωρία η Μεγάλη Έκρηξη δεν σημαίνει κατ' ανάγκη την αρχή του χρόνου. Μια πιθανή εικόνα θα ήταν μια αλληλουχία διαστολών και συστολών του σύμπαντος και αντί για ''Μεγάλη Έκρηξη'' θα έπρεπε να μιλάμε για ''Μεγάλη Ανάκλαση''.
Ηλίας Κυρίτσης: Καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης
Η θεωρία των υπερ-χορδών προσφέρει το μόνο μαθηματικά συνεπές πλαίσιο για την διατύπωση μιας θεωρίας κβαντικής βαρύτητας. Ο καθηγητής κύριος Κυρίτσης παρουσίασε μια γενική επισκόπηση αυτής της θεωρίας με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις που βασίζονται στην ιδέα της ολογραφίας. Η ιδέα αυτή εισάγει μια αντιστοιχία ανάμεσα σε μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας και σε μια τοπική θεωρία κβαντικών πεδίων.
James Cronin: Κάτοχος βραβείου Nobel Φυσικής (1980) – Ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγο
Ο καθηγητής κύριος Κρόνιν παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή μεγάλων ανακαλύψεων στην πειραματική φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και των κοσμικών ακτινών και τη σημασία τους για την κοσμολογία. Ειδικότερα η ανακάλυψη ότι ορισμένες βασικές αλληλεπιδράσεις στο μικροσκοπικό επίπεδο δεν είναι αναλλοίωτες στην αντιστροφή του χρόνου, μας επέτρεψε να κατανοήσουμε το φαινόμενο της δημιουργίας της ύλης (και όχι της αντί-ύλης) στο αρχέγονο σύμπαν.
Eugene Parker: Ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Fermi
Λόγω ασθενείας ο καθηγητής Πάρκερ δεν μπόρεσε να έρθει στο Συμπόσιο, παρουσίασε όμως την ομιλία του μέσω Skype. Αναφέρθηκε στα μαγνητικά πεδία τα οποία παρατηρούμε σε όλες τις κλίμακες του σύμπαντος. Για την κοσμολογία φαίνεται να έχουν μεγάλη σημασία τα μαγνητικά πεδία, κοσμικών διαστάσεων, για την δημιουργία των οποίων δεν έχουμε ακόμα ικανοποιητική θεωρητική εξήγηση.
Δήμητρα Ρηγοπούλου: Καθηγήτρια Αστρονομίας Υπερύθρου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
Η ορατή ύλη την οποία παρατηρούμε στο σύμπαν αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 5%, του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου. Το υπόλοιπο αποτελείται από ένα είδος "σκοτεινής ύλης" πιθανότατα από ηλεκτρικά ουδέτερα σωμάτια που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει και το υπόλοιπο της τάξεως των 75% από ένα είδος σκοτεινής ενέργειας της οποίας η φύση μας είναι ακόμα άγνωστη. Η καθηγήτρια κυρία Ρηγοπούλου παρουσίασε τα πειραματικά δεδομένα που στηρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις.
David Gross : Κάτοχος βραβείου Nobel Φυσικής (2004) – Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
O καθηγητής κύριος Gross έδωσε την τελική ομιλία στο επιστημονικό μέρος του συμποσίου. Παρουσίασε μια πανοραμική εικόνα της εκπληκτικής προόδου που έχει επιτευχθεί στην κατανόηση των βασικών δυνάμεων ανάμεσα στα στοιχειώδη σωμάτια, τις προσπάθειες για μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας καθώς και την επίδραση τους στην κοσμολογία. Έδειξε επίσης τα πολλά ερωτήματα που μένουν ακόμα αναπάντητα και τις προσδοκίες για περαιτέρω πρόοδο .
Το ίδιο βράδυ στο Megaron Plus πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή ανακήρυξης των 7 Κοσμολόγων ως Σοφών και επιδόθηκαν τιμητικά μετάλλια από την Α.Ε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «σημαντικό το Συμπόσιο για την Ελλάδα μέσα στην κρίση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: "Και μια προσωπική ευχή: μύχιος πόθος πολλών παρατηρητών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο της Κοσμολογίας, δίχως να είναι οι ίδιοι ειδικοί, είναι να δημιουργηθούν εκ νέου οι επιστημολογικά έγκυρες προϋποθέσεις για τις μεγάλες εκείνες επιστημονικές συνθέσεις, τις τόσο χαρακτηριστικές, της Ιωνικής σχολής, σήμερα θα τις ονομάζαμε διεπιστημονικές, εξαιτίας της ενορατικής ενότητας της γνώσης από την οποία διέπονται. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Αναξαγόρας (Απόσπασμα 4) θεωρούσε την ίδια την γένεση του ανθρώπινου πολιτισμού ένα κοσμικό επεισόδιο, μία εξέλιξη που σχετίζεται με κοσμολογικές διεργασίες.’’
Ολοκληρώνοντας ο κ Παυλόπουλος , υπογράμμισε: "Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον, αυτά τα Συμπόσια των Επτά Σοφών του Σύγχρονου Κόσμου θα συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα που συνιστούν πραγματικές «προκλήσεις» για την ανθρωπότητα και, προσελκύοντας μερικούς από τους πιο διάσημους και αναγνωρισμένους στοχαστές και ανθρώπους της πράξης, απ’ όλον τον κόσμο, θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν καταλυτικώς στην επίλυση αυτών των θεμάτων».
Τιμής ένεκεν οι διακεκριμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αθηνά Πούρη, Παναγιώτης Παπασπύρου , Αθανάσιος Κουλουμβάκος & Εύη Πάνου και οι μαθητές Φοίβος Λυριτζής & Ιωάννης Κατσίπης παρέδωσαν τα βραβεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελική απονομή από τον ίδιο.
Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, στον χαιρετισμό του, πρότεινε να καθιερωθεί η διοργάνωση του Συμποσίου των Επτά Σοφών ανά ένα ή ανά δύο έτη, στο πεδίο τόσο των θετικών όσο και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Συμποσίου Σταμάτιος Κριμιζής είπε ότι επελέγη η Κοσμολογία ως θέμα διότι είναι ο πρώτος κλάδος της αστροφυσικής που όχι μόνο γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά επέτρεψε για πρώτη φορά στον άνθρωπο να σκεφθεί επιστημονικά και να ερμηνεύσει την φύση με την λογική.
Παρουσιάστρια ήταν η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου η οποία ανατρέχοντας στο 1ο Συμπόσιο των 7 Σοφών της Καρδιοχειρουργικής το 2007, εξήρε την καθοριστική συμβολή του αείμνηστου Καπτάν Βασίλη Κωνστακόπουλου και του καρδιοχειρουργού Χρήστου Λόλα για την πρωτοβουλία τους προκειμένου να αναβιώσει πλήρως ο θεσμός και να παγιωθεί με επανάληψη τους ανά τακτά διαστήματα .
Τα μετάλλια των βραβείων είχαν σχεδιασθεί ειδικά για την περίσταση από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη και έφεραν χαραγμένα πάνω τους την αρχαιοελληνική λέξη «Σοφίη» (Σοφία).
Ακολούθησε ένας κύκλος ερωτήσεων προς τους 7 Σοφούς από το κοινό που έδειξε συνεπαρμένο τόσο από τα μυστήρια του σύμπαντος όσο και από τις ενδελεχείς απαντήσεις εκ μέρους των φιλοξενούμενων διεθνών & πολυβραβευμένων διεθνών ερευνητών .
Το 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου στην Κοσμολογία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου με πρωινή ξενάγηση των ξένων επιστημόνων στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το βράδυ επισκέφθηκαν το πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (Navarino Environmental Observatory) της Costa Navarino σε συνεργασία με την Ακαδημία της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών στη Μεσσηνία όπου και φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας για την διοργάνωση του Συμποσίου με την Costa Navarino .
Την Κυριακή επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη όπου ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή κ . Πέτρο Θέμελη. Είναι χαρακτηριστικό της εντύπωσης και του ενδιαφέροντος τους ότι παρατάθηκε η παραμονή τους στον αρχαιολογικό χώρο πέραν του προγράμματος.
Αργότερα, έλαβε χώρα ειδική εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας στο κατάμεστο από μαθητές και πολίτες Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε για πρώτη φορά η απονομή του θεσμοθετημένου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης, «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών» σε δύο νέους ερευνητές, κ. Βασίλη Νιάρχο και κ. Νίκη Σαουλίδου, Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αθηνών από τους Καθηγητές κατόχους Βραβείου Νόμπελ 1980 και 2006 αντίστοιχα, James Cronin και David Gross. Στην συνέχεια οι Σοφοί απάντησαν στα κεντρικά ερωτήματα του Συμποσίου. Τέλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Π. Νίκας τους απένειμε αντίγραφο της Σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας τιμής ένεκεν και εξέφρασε την ελπίδα της συνέχισης του θεσμού και την συμπαράσταση του Δήμου σε αυτήν την προσπάθεια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr