Σαρωτικές αλλαγές στο πόθεν έσχες & στον κανονισμό του Κοινοβουλίου προανήγγειλε ο Βούτσης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για σημαντικές τομές στο Κοινοβούλιο, που αφορούν από το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, μέχρι αλλαγή του κανονισμού, αλλά και περαιτέρω περιστολή των δαπανών της Βουλής, καταβάλλεται από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, σε συνεννόηση και συνεργασία με όλα τα κόμματα.
Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τις προσπάθειες αυτές, ο Νίκος Βούτσης έδωσε καταρχήν έμφαση, στο θέμα του προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γιατί πρέπει η κοινή γνώμη να είναι πλήρως ενημερωμένη γύρω από τις πραγματικές δαπάνες του Κοινοβουλίου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ήδη ο προϋπολογισμός της Βουλής από 220 εκατ. ευρώ που ήταν προ κρίσης, έχει μειωθεί στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ η προσπάθεια για περαιτέρω περιστολή των δαπανών, συνεχίζεται.
Ο πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ικανοποιημένος από τη διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας που εμφανίζουν όλα τα κόμματα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε.
«Εύλογα υπάρχει η κοινωνική ευαισθησία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου» τόνισε ο Νίκος Βούτσης, για να διαβεβαιώσει ότι από τα στοιχεία που ο ίδιος έχει εξετάσει υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δεν έχει εντοπιστεί θέμα κακοδιαχείρισης μέχρι στιγμής.
Παράλληλα, ο πρόεδρος προανήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ήδη όπως είπε, έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθούν ιδέες και προτάσεις όλων των κομμάτων και μέχρι Φεβρουάριο - Μάρτιο να έχουν καταλήξει.
Αλλαγές προανήγγειλε και για το «πόθεν έσχες», κάνοντας λόγο για κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα που παραμένει αθεράπευτο ως προς την ουσία του ελέγχου τους, ενώ προανήγγειλε ότι θα αποδεσμευτεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα αναρτώνται για να ενημερώνονται με πλήρη διαφάνεια οι πολίτες, και άλλες κατηγορίες θεσμικών παραγόντων.
«Παραμένει ως ένα πολιτικό πρόβλημα μη «πόθεν έσχες» που δεν θεραπεύτηκε ούτε και με το νόμο του Απόστολου Κακλαμάνη που ήταν μια πραγματική τομή. Το κρίσιμο είναι από πού προέρχονται τα ποσά και αν πράγματι δικαιολογούνται; Αυτό παραμένει ακόμα ως αδυναμία σοβαρή που πρέπει να την εξετάσουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Είναι ανάγκη το θέτει επιτακτικά και η Τρόικα, να μείνουν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα στον έλεγχο της Επιτροπής Πόθεν έσχες και να αποφορτιστεί από μεγάλες κατηγορίες που σήμερα έχει υπό την ευθύνη της. Παράλληλα, θα αναρτώνται μελλοντικά όχι μόνο των πολιτικών προσώπων, αλλά και άλλων κατηγοριών πολιτών και θεσμικών παραγόντων» τόνισε ο Νίκος Βούτσης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατό να γίνεται αυτή η πλάκα, γιατί περί πλάκας πρόκειται, να αναρτώνται μόνο των πολιτικών. Θα αναρτώνται και όλου τουλάχιστον του περίγυρου των θεσμικών παραγόντων, όπως δικαστικών για παράδειγμα».
Ο Ν. Βούτσης πάντως, τα περί προβληματικών πόθεν έσχες 130 βουλευτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα απέδωσε σε παρεξήγηση, καθώς όπως είπε, δεν αφορά εκκρεμότητές τους, αλλά λάθη στη συμπλήρωση του νέου εντύπου για αυτό και κλήθηκαν για συμπληρωματική δήλωση.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα:
- Για το κοινοβουλευτικό έργο: Είπε ότι γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό και δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κυρωθούν από τη Βουλή όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου που είχαν έρθει τους προηγούμενες μήνες.
- Για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Έκανε λόγο για κρίσιμο σοβαρό ζήτημα, καθώς η συγκρότηση τους απαιτεί συνταγματικά, αυξημένη πλειοψηφία, τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων και τόνισε ότι, «με την ευρύτερη συναίνεση πρέπει να τις κλείσουμε».
Όπως είπε, ήδη «διαμορφώνεται ένα καλάθι υποψηφιοτήτων, θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα», ωστόσο, εκτίμησε ότι το θέμα θα λυθεί μετά τις 22 Νοεμβρίου όταν η ΝΔ θα έχει εκλέξει τον αρχηγό της.
- Για το θέμα των εργαζομένων της Βουλής που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους: Επανέλαβε την δέσμευση του ότι θα διευθετηθεί, για όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους που κάλυπταν και εξακολουθούν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής. Τόνισε, ότι η απόφαση του θα εφαρμοστεί μέσω αλλαγής του κανονισμού, και διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα δοθεί παράταση λίγων μηνών των συμβάσεων τους η οποία και θα έχει αναδρομική κάλυψη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο μεσοδιάστημα να υπάρχει πλήρης εικόνα και να δοθεί η οριστική λύση.
- Για τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής: «Το θέμα των γραφείων είναι μια λεπτομέρεια. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια σε συνέχεια της προηγούμενης σωστής προσπάθειας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για να εξοικονομηθούν χώροι, καθώς τώρα είναι Βουλή οκτώ κομμάτων. Γίνεται σε συνεννόηση και με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Βουλής ώστε να τους διαθέσουν. Υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά τους και μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ θα υπάρξει καλύτερη εικόνα», τόνισε.
- Για τους τρεις χώρους που παραχωρήθηκαν στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι δεν είναι πολυτέλεια και ο κάθε χώρος είναι 25 τμ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ότι θα υπάρξει λελογισμένη μείωση συνεργατών τόσο σε εν ενεργεία βουλευτές, όσο και σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, πρώην προέδρους της Βουλής και πρώην πρωθυπουργούς. «Θα υπάρξει σταδιακή μετρημένη μείωση του προσωπικού σε όλους τους βουλευτές. Θα πάμε συναινετικά σε συμμάζεμα, ώστε να μην υπάρξει και ανυπαρξία του κοινοβουλευτικού τους έργου. Δεν θα πάμε ούτε σε ακρότητες ούτε σε λαϊκισμούς. Θα κάνουμε ότι πρέπει και θα είμαστε μπροστά στην κριτική των πολιτών», δήλωσε.
Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων, ο πρόεδρος της βουλής είπε χαρακτηριστικά:
«Ο καθένας εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και έχει και την ευθύνη για αυτές. Η Βουλή έχει πάρει θεσμικά την απόφασή της».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr