Άνδρος: Βραβευμένα μονοπάτια- Ανηφόρες, κατηφόρες & λιθόστρωτα καλντερίμια
Ανηφόρες, κατηφόρες, λιθόστρωτα καλντερίμια και χωμάτινα μονοπάτια, παλαιές κρήνες-δωρεά κάποιου μεγάλου ευεργέτη του παρελθόντος, σπίτια φροντισμένα ή παρατημένα, ένα πρώην παρθεναγωγείο, μια έρημη πλατεία, ρεματιές ξεχειλισμένες, λεμονιές, ροδιές και ελιές παραφορτωμένες, μανιτάρια διάσπαρτα εδώ κι εκεί.
Μετά από τριήμερη δυνατή βροχή, ο ήλιος μπαινοβγαίνει στα σύννεφα και η κυριακάτικη πεζοπορία από την Υψηλού στους Μαίνητες με μια σαρανταριά Ανδριώτες και φίλους έχει μόλις ολοκληρωθεί. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή 1 από τις συνολικά 17 που έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την εθελοντική ομάδα «Andros Routes», η οποία λειτουργεί υπό τη σκέπη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ερευνητικό Κέντρο Ανδρου».
3.000 σήματα και 300 πινακίδες
Η Ολγα, ο Γιώργος, ο Αλέξανδρος και έπειτα ο Γιάννης, η Ulli, ο Μύρωνας, η Μαριλένα, η Μυρτώ, ο Κυριάκος, ο Βασίλης (και σίγουρα κάμποσοι άλλοι που ξεχνάμε) είναι αυτοί που πριν από δύο χρόνια, έχοντας αφουγκραστεί την ιδιαίτερη φύση της Ανδρου, άρχισαν να αναζητούν τους παλαιούς δρόμους του νησιού και να «διαβάζουν» την ιστορία του. Αφιέρωσαν το χρόνο τους, έβαλαν τα χέρια τους, άνοιξαν διαδρομές ξεχασμένες, κλειστές, παρατημένες και έπειτα ακολούθησαν κι άλλοι. Ηρθαν κι άλλα εργατικά χέρια, ήρθαν όμως και χρήματα, από ιδιώτες, Ανδριώτες και μη, τοπικούς συλλόγους, ακόμη και οργανώσεις από το εξωτερικό που είδαν να γίνεται «κάτι σπουδαίο» στο αγαπημένο τους νησί και θέλησαν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους.
Αυτή είναι η ιστορία πίσω από τα 160 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών που έχουν δημιουργηθεί πλέον στην Ανδρο, αλλά και πίσω από τις 3.000 σήματα, τις 300 πινακίδες και τα 112 πασσαλάκια που έχουν τοποθετηθεί για τη διευκόλυνση των απανταχού πεζοπόρων που καταφθάνουν όλο και περισσότεροι πια στο νησί. Και αυτή είναι η ιστορία, επίσης, πίσω από την πιστοποίηση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Ανδρος ως πεζοπορικός προορισμός ο πρώτος νησιωτικός στην Ευρώπη (και δεύτερος στην Ελλάδα μετά το Mainalon Trail στην ορεινή Αρκαδία) που λαμβάνει το σήμα ποιότητας Leading Quality Trails - Best of Europe για τα 100 χιλιόμετρα του δικτύου του από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association - ERA). Παρούσα στην απονομή εκ μέρους της ERA, που εκπροσωπεί περί τα 3 εκατομμύρια περιπατητές σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, ήταν η πρόεδρος κ. Lis Nielsen, η οποία είδε στην Ανδρο έναν τόπο πλούσιο που αξίζει να απολαμβάνουν οι επισκέπτες του, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα οι κάτοικοί του. «Γνωρίστε τον τόπο σας στα παιδιά σας», είπε μεταξύ άλλων η κ. Nielsen, εξηγώντας την αξία της ανάδειξης των μονοπατιών. «Αγαπήστε τον και απολαύστε τη σύγχρονη πολυτέλεια που σας χαρίζει: την απόλυτη ησυχία της φύσης», συνέχισε.
Η ψυχή της Ανδρου
«Δέκα ημέρες εγγυημένης πεζοπορίας προσφέρονται στον επίδοξο επισκέπτη-περιπατητή της Ανδρου που θα ακολουθήσει την πιστοποιημένη διαδρομή, η οποία εκτείνεται από Βορρά προς Νότο», σημείωσε με τη σειρά της η Ολγα Καραγιάννη, ψυχή του εγχειρήματος και εκ των συνιδρυτών του Andros Routes, στη διάρκεια της παρουσίασης της προσπάθειας. «Μόνο περπατώντας μπορεί κανείς να δει στ’ αλήθεια την ψυχή του τόπου αυτού, να βιώσει την πλούσια φύση και να γνωρίσει τον απίστευτο πλούτο που διαθέτει η Ανδρος, μάρτυρα της αδιάλειπτης ανθρώπινης παρουσίας στο νησί».
Πράγματι, η ποικιλία της αγροτικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιάζει: ξερολιθιές, αναβαθμίδες, λιοτρίβια, αλώνια, πάνω από 200 καταγεγραμμένοι νερόμυλοι, 69 ανεμόμυλοι, δεκάδες γεφύρια (αρκετά εκ των οποίων τοξωτά) και εκατοντάδες ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, ενώ υπάρχουν ακόμα σημαντικές περιοχές για την ορνιθοπανίδα -πάνω από το 1/3 της επιφάνειας της Ανδρου είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura-, κοιλάδες, ρεματιές, ποτάμια, οικισμοί και παραλίες. Από παντού διέρχονται τα μονοπάτια και αν δεν υπήρχαν προβλήματα, όπως «παράνομες διανοίξεις δρόμων, ανεξέλεγκτη βόσκηση, πυρκαγιές και σκουπίδια, το δίκτυο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο», ανέφερε η κ. Καραγιάννη.
«Το Αndros Routes κατάφερε να ξεσηκώσει όλο το νησί», είπε με ειλικρίνεια ο έπαρχος Ανδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, δηλώνοντας συνοδοιπόρος στο εγχείρημα τόσο μέσω του θεσμού που εκπροσωπεί όσο και προσωπικά, ενώ με χαρά παρέλαβε την πιστοποίηση και ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Σουσούδης, δηλώνοντας τη δέσμευσή του για έμπρακτη συνδρομή από πλευράς δήμου. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι το εν λόγω σήμα έχει διάρκεια μόλις τριών χρόνων. Με άλλα λόγια, όπως τόνισε η κ. Καραγιάννη,«η πιστοποίηση είναι μια διαδικασία· πέρα από διάκριση, σημαίνει και δέσμευση για συνεχή φροντίδα και συντήρηση των πεζοπορικών διαδρομών».
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr