Πως σχολιάζουν τα κόμματα την πρόσκληση σε σύσκεψη αρχηγών με Τσίπρα;
Μετά από πέντε χρόνια σκληρής κριτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και με το σύνθημα των πρόσφατων εκλογών, «στις 20 τους τελειώνουμε», να αντηχεί ακόμη στα αυτιά των επιτελών τους είναι τουλάχιστον λογικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκαν την είδηση για συμβούλιο αρχηγών με επιφύλαξη.
Στη ΝΔ αναμένουν την επίσημη πρόσκληση από την Προεδρία της Δημοκρατίας ή το Μέγαρο Μαξίμου και, κυρίως, το περιεχόμενο που θα έχει η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Με το που έγινε, πάντως, γνωστή η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκίνησε κύκλο συνεννοήσεων με τους υποψήφιους αρχηγούς για την απάντηση της ΝΔ.
Το ΚΚΕ είπε ήδη ότι δεν θα συμμετάσχει κάνοντας λόγο για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης». Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν “εθνικής ομοψυχίας”, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων». Το ΚΚΕ προσθέτει ότι επίσης ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ». «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής" τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής: «Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».
Με Πλακιωτάκη η ΝΔ
Ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, εφόσον ληφθεί θετική απόφαση, θα εκπροσωπηθεί από τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφού λάβουν την πρόσκληση και την μελετήσουν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του (στον Σκάι) υποστήριξε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα». Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο για «πονηριά» του κ. Τσίπρα, «καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κ. Πλακιωτάκη» ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».
Κυριάκος: Να μην γίνουμε συνένοχοι στην ανικανότητα του Τσίπρα
Με οξείς τόνους σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εμφανιζόμενος κάθετα αρνητικός στην πρωθυπουργική πρωτοβουλία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος εκ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ που πήρε θέση για το θέμα, υιοθετώντας μία αντιπολιτευτική τακτική τύπου "σκληρού ροκ". Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της. Επισημαίνει δε με νόημα ότι "η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η Νέα Δημοκρατία τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα".
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή ότι "Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" και αναρωτιέται "τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές".
Προσθέτει ακόμη ότι "αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού. Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές".
Περιμένει τηλέφωνο η Φώφη
«Συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στο Facebook του Νίκου Βοσδογάνη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά. Η αντίδραση αυτή του κ. Βοσδογάνη είναι ενδεικτική των προδιαθέσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε μια ενδεχόμενη πρόταση σύμπραξης, η οποία δεν θα έχει χαρακτήρα οικουμενικής κυβέρνησης. Στο ΠΑΣΟΚ ήδη εδώ και καιρό έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την προοπτική σύμπλευσης, έστω και σε επί μέρους θέματα, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.
Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ο κ. Βοσδογάνης διευκρίνισε πως το σχόλιο «συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;» ήταν... προσωπική του άποψη. Όπως έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο Facebook: «Eδω γράφω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου γνώμη και συνήθως κάνω πλάκα. Όποιος τα συνδέει με τα επαγγελματικά μου, απλά κάνει λάθος. Αυτός εδω είναι προσωπικός μου χώρος».
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη επικοινωνία με την κυρία Γεννηματά, είτε από πλευράς Προεδρικού Μεγάρου, είτε από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου. Σε χαμηλότερο επίπεδο, ωστόσο, έχει γίνει μια πρώτη επαφή προς αναζήτηση της ημέρας που θα γίνει το συμβούλιο. Ως πρώτη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ δίνεται ότι περιμένουν την επίσημη πρόσκληση για να τοποθετηθούν.
«Τα δανεικά τέλος» δήλωσε ο Θεοδωράκης
"Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε" έγραψε στο facebook ο πρόεδρος του Ποταμιού και προσέθεσε: "Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους".
Λεβέντης: «Θα πάμε στη σύσκεψη για να ζητήσουμε οικουμενική τεχνοκρατών»
Η Ένωση Κεντρώων θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα συμμετάσχει δια του προέδρου της κ. Λεβέντη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην «ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Νωρίτερα ο κ. Λεβέντης είχε δηλώσει ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα». «Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr