Μιχάλης Κακογιάννης - Ο Έλληνας που έκανε διάσημη την Ελλάδα του '60 με τον Ζορμπά - 7 χρόνια από τον θάνατο του! (Φωτό - Βίντεο)
Η ζωή και η καριέρα ενός σπουδαίου Ελληνοκύπριου.
Στις 11 Ιουνίου του 1922, γεννήθηκε ένας από τους πιο μεγάλους και αναγνωρισμένους διεθνώς "δικούς μας" σκηνοθέτες, ο Μιχάλης Κακογιάννης και μας άφησε τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου του 2011.
Ελληνοκύπριος, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε στο BBC, και ανέλαβε μάλιστα τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας». Σε ηλικία 25 χρόνων, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός. Ήταν όμως η σκηνοθεσία που τον κέρδισε τελικά και το 1953 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με αυτήν.
Γύρισε το «Κυριακάτικο Ξύπνημα», το 1954, με τους Λαμπέτη, Χορν, Γιώργο Παππά, Τασσώ Καββαδία, Σαπφώ Νοταρά. Το 1955 γύρισε τη δεύτερη και μία από τις κορυφαίες του αλλά και πολύ αγαπητές στο κοινό, «Στέλλα» με την ανεπανάληπτη Μελίνα Μερκούρη και τον εκρηκτικό Γιώργο Φούντα, που βραβεύτηκε με χρυσή σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας από την επιτροπή ανταποκριτών ξένου τύπου στο Hollywood.
Έναν χρόνο μετά, γυρίζει το «Κορίτσι με τα μαύρα», με τους Λαμπέτη, Φούντα, Χορν, Ζαφειρίου Και Περγιάλη, κέρδισε ξανά το βραβείο της επιτροπής ανταποκριτών ξένου τύπου, και παρουσιάστηκε στις Κάννες.
Από το 1958 έως το 1962 κινηματογραφεί τα «Τελευταίο Ψέμα», "Eroica" (κέρδισε βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Χαμένο Κορμί», «Ηλέκτρα» (ταινία πολυβραβευμένη με υποψηφιότητες και στα Όσκαρ), με τους Ειρήνη Παπά, Γιάννη Φέρτη, Μάνο Κατράκη, Αλέκα Κατσέλη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
"Ηλέκτρα"
Κι έπειτα ήρθε ο «Ζορμπάς», με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν, τον οποίο δεν έχει ξεπεράσει κανείς ως τώρα, ως αποτύπωση της ελληνικής ψυχής στον κινηματογράφο, μια ταινία που «έσκισε», κερδίζοντας 7 υποψηφιότητες για Oscar (ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, α΄ανδρικού και β΄γυναικείου ρόλου, 5 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Διεθνούς Κριτικής.
Ήταν το απόγειο της καριέρας του ελληνοκύπριου σκηνοθέτη που έκανε γνωστούς στο εξωτερικό τους ελληνικούς μύθους και την τραγικότητά τους, αλλά και κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.
Από εκεί και έπειτα, θα κάνει τις ταινίες «Όταν τα Ψάρια βγήκαν στη στεριά», «Τρωάδες», «Αττίλας ‘74», Ιφιγένεια», Γλυκειά Πατρίδα», «Πάνω, Κάτω και Πλαγίως», και «Βυσσινόκηπος».
Ο Κακογιάννης σκηνοθέτησε και πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δικό του «έργο» είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο κατάφερε να πραγματοποιήσει ιδρύοντας το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», με τη συμβολή του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau.
Το 2004, ο συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ).
Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έφυγε οριστικά από κοντά μας τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου του 2011.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr