Μade in Greece ο 15χρονος (!) Δημήτρης Χατζής από την Καβάλα & το Ρομπότ του - Ανοίγει τα φτερά για την Αμερική;
Ο Δημήτρης Xατζής έλαβε τον Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας "Κούρος" σε μία ξεχωριστή απονομή που θέσπισαν τα βραβεία Κούρος για να τιμήσουν την έως τώρα δημιουργικότητα του.
Mετά από ένα χρόνο συστηματικής και καθημερινής ενασχόλησης ένας 15χρονος Έλληνας μαθητής από την Καβάλα , έγινε ο νεαρότερος κατασκευαστής στον κόσμο ενός ρομπότ εκτυπωμένου από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Η ταινία Real Stell, στην οποία γιγαντιαία ανθρωπόμορφα ρομπότ παλεύουν σε ρινγκ με την βοήθεια ανθρώπινων χειρισμών, έδωσε την έμπνευση στον 15χρονο Δημήτρη Χατζή να κατασκευάσει τον... In Moov, σύμφωνα με την επίσημη επιστημονική ονομασία του ή αλλιώς Τρούπι, όπως τον βάφτισε ο... δημιουργός του.
"Ήθελα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να φτιάξω ένα ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο άρχισα να ψάχνω στο ίντερνετ και είδα ότι φτιάχνεται από ένα τριασδιάστατο εκτυπωτή. Μετά ασχολήθηκα με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή και πήρα μέρος στο 5ο φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής όπου κέρδισα το δεύτερο βραβείο και μετά ξεκίνησα φτιάχνω το ρομπό κομμάτι κάθε μέρα" εξηγεί ο Δημήτρης.
Χρειάστηκαν 475 εκτυπωμένα κομμάτια, περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού και πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού για να συμπεριλάβουν αυτόματα τον Δημήτρη Χατζή, στην ξεχωριστή κοινότητα των... 6 κατασκευαστών αυτού του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ, σε ολόκληρο τον κόσμο!
"Αυτοί που είναι στην ομάδα αυτή είναι πάρα πολλοί, απλά εμείς οι έξι είμαστε που τον έχουμε φτιάξει ολόκληρο.Ο καθένας μέσα στην ομάδα του επικοινωνεί με τον άλλον και ανταλλάσουμε απόψεις για το ρομπότ και όλοι μαζί σιγά σιγά αναπτύξαμε αυτό το ρομπότ" συνεχίζει ο Δημήτρης.
Ο Τρούπι, που έχει ύψος 1,85, που μπορεί να μιμηθεί άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος και να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον Δημήτρη, ο οποίος βλέπει το μέλλον του εκτός Ελλάδος, προκειμένου να ασχοληθεί με τη νανοτεχνολογία και τη ρομποτική που...λατρεύει.
Ας δούμε τι έχει κάνει μέσα από το σύντομο, αλλά πλούσιο βιογραφικό του.
Ο Δημήτρης Χατζής, μαθητής της Α' Λυκείου από την Καβάλα, έχει στο εφηβικό του δωμάτιο ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ., με το οποίο συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά και μάλιστα ξόδεψε κάτι λιγότερο από 500 ευρώ για να το δημιουργήσει.
Του πήρε περισσότερο από ένα χρόνο για να σχεδιάσει τα κομμάτια του ρομπότ, που ονόμασε Troopy (Τρούπι), να τα εκτυπώσει -στον επίσης δικής του κατασκευής 3D εκτυπωτή- και να τα κολλήσει. Σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα των έξι κατασκευαστών του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ, που ονομάζονται InMoov
Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, κερδίζοντας επάξια έπαινο και το 2ο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.
Ο πατέρας του, Γιώργος Χατζής, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, υπάλληλος στο Δήμο Καβάλας, του εμφύσησε την αγάπη για τους υπολογιστές.
Η μητέρα του, Μελίνα Ευθυμιάδου, γερμανικής καταγωγής και καθηγήτρια Γερμανικών, του έμαθε Γερμανικά, τα οποία σήμερα μιλάει άπταιστα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr