Που Γι: Μόλις 2 ετών ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, καταλήγει κηπουρός  -Η πολυτάραχη ζωή & οι 5 γυναίκες του 

Μυστήριο κάλυπτε για περισσότερο από έναν αιώνα τους λόγους που το 1911 οδήγησαν σε παραίτηση από το Θρόνο του Δράκου τον μικρό Που Γι, που κέρδισε στη συνέχεια μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία ως ο τελευταίος Κινέζος αυτοκράτορας και έζησε ως κηπουρός μέχρι το τέλος της ζωής του.
 
 

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας με τη μητέρα του και την ακολουθία του
Τώρα η 60χρονη Κινέζα ιστορικός και πρώην κυβερνητική υπάλληλος, Τζία Γινχουά, υποστηρίζει ότι εντόπισε την απάντηση ανάμεσα σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, διαβάζοντας και αναλύοντας μαρτυρίες και καταθέσεις ανώτατων αξιωματούχων της περιόδου, στα Εθνικά Κινεζικά Αρχεία στην Ζονγκναχάι.

Ο Που Γι (1906-1967) ήταν ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας των Τσινγκ και οδηγήθηκε στο Θρόνο της Απαγορευμένης Πόλης σε ηλικία 2 ετών. Τρία χρόνια αργότερα και ενώ προετοιμαζόταν η επανάσταση που άλλαξε το πρόσωπο της Κίνας, βάζοντας οριστικό τέλος στη δυναστεία των Τσινγκ (κατείχε το θρόνο από το 1644), η αυτοκράτειρα Ντοουάγκερ Λόνγκιου, θετή μητέρα του Που Γι, υπέγραψε τα χαρτιά της παραίτησής του από το Θρόνο του Δράκου. Τη συναρπαστική ζωή του Που Γι αφηγήθηκε στη μεγάλη οθόνη ο Μπερτολούτσι στην ταινία του «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».

Οι ιστορικοί της περιόδου υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας «παραιτήθηκε χωρίς να το καταλάβει», το 1911, άλλοι «έβλεπαν» αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν συνομωσία, ενώ στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούσε το κόμμα «Κουαμιντάγκ», με ηγέτη τον Σουν Γιάτ Σεν, που εκλέχτηκε στη συνέχεια πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

«Οι πληροφορίες για το τι πραγματικά έγινε είναι τόσο ευαίσθητες, που μόνο έπειτα από 100 χρόνια μπορούν πλέον να αποκαλυφθούν, γιατί η περίοδος της παραίτησής του ήταν περίοδος μεγάλης διαφθοράς, στην οποία εξαγοράζονταν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι» υποστηρίζει η Τζία Γινχουά στον πρόλογο του βιβλίου της «The Extraordinary Life of the Last Emperor», σκοπεύοντας να δώσει τέλος στις εικασίες και τις μελέτες άλλων ιστορικών.

Η ιστορικός υποστηρίζει πως η θετή μητέρα του Που Γι εκβιαζόταν και τελικά δωροδοκήθηκε για να υπογράψει την παραίτηση του μικρού αυτοκράτορα. Τα νήματα της δωροδοκίας είχαν κινήσει ανώτατοι αξιωματούχοι, που έβλεπαν τη δυναστεία των Τσινγκ να χάνει την αίγλη και τη δύναμή της. «Η αυλή των Τσινγκ είχε ξεπουλήσει τα ενδύματα του προηγούμενου αυτοκράτορα για να εξασφαλίσει χρήματα, και ενώ έξω από την Απαγορευμένη Πόλη γεννιόταν το επαναστατικό κίνημα, αποφάσισαν να τοποθετήσουν στη θέση του πρωθυπουργού το στρατηγό Γιουάν Σικάι, που ήλεγχε τον ισχυρό στρατό του βορρά» γράφει χαρακτηριστικά η Τζία Γινχουά.

Ο στρατηγός Γιουάν Σικάι, που ήθελε να αναρριχηθεί και να παραμείνει στην εξουσία, ήταν αυτός που εκβίασε την αυτοκράτειρα μέσω του πιστού ευνούχου τού Που Γι. «Εάν υπογράψετε τα χαρτιά της παραίτησης θα γίνετε πλούσια, αλλιώς θα έχετε το τέλος του Λουδοβίκου στη Γαλλική Επανάσταση» φέρεται να είπε ο ευνούχος στη θετή μητέρα του Που Γι, που δέχθηκε 1.700 λίβρες ασημιού και έβαλε την υπογραφή της.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Δυναστείας των Τσινγκ ανέβηκε στον λαμπρό θρόνο της Απαγορευμένης Πόλης σε τρυφερή ηλικία 2 ετών. Τρία χρόνια αργότερα βέβαια άρχισε να προετοιμάζεται η επανάσταση που θα άλλαζε το πρόσωπο της Κίνας, βάζοντας οριστικό τέλος στη πανίσχυρη δυναστεία που κυβερνούσε την αχανή χώρα από το 1644! Και από το σημείο αυτό αρχίζουν οι απίστευτες περιπέτειες του Που Γι.

Ο μέχρι πρότινος ηγεμόνας έζησε την πτώση της αυτοκρατορίας του, τον Β’ Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο, τον Β’ Παγκόσμιο και τον κινεζικό εμφύλιο, που θα έφερνε στα πράγματα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τον «κόκκινο» τιμονιέρη Μάο.

Κι έτσι ο άνθρωπος που γεννήθηκε μέσα σε αμύθητα πλούτη και πρωτοφανή προνόμια έμελλε να περάσει τις τελευταίες του μέρες ως «ταπεινός» κηπουρός στους άλλοτε αυτοκρατορικούς κήπους του!

Η Ιστορία επεφύλαξε στον Που Γι μια μοίρα βγαλμένη από το σινεμά: ήταν ένα ζωντανό κειμήλιο πριν ακόμα φτάσει η ώρα του. Σε μια ζωή που μοιάζει με αναχρονισμό, ο πιτσιρίκος ξεκίνησε τη ζωή του ως νεαρός αυτοκράτορας μιας παρακμασμένης δυναστείας για να φύγει από τον κόσμο σαν μια ξεχασμένη υποσημείωση της Ιστορίας, ως κηπουρός δηλαδή (και αργότερα κατώτατος αρχειοφύλακας) στους βοτανικούς κήπους του Πεκίνου, σκάβοντας τη γη που είχε φιλοξενήσει την άλλοτε ένδοξη δυναστεία των Τσινγκ, που κυβέρνησε την Κίνα για 267 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, έζησε γεγονότα απίστευτα και πρωτοφανή φυσικά για αυτοκράτορα! Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο, έλαβε όνομα κοινού θνητού (διάλεξε το «Χένρι»), έγινε κατόπιν σκιώδης πρόεδρος μιας σκοτεινής κρατικής οντότητας (1932) και λίγο μετά αυτοκράτορας και πάλι, αυτή τη φορά όμως σε ένα κρατίδιο της Μαντζουρίας σωστή μαριονέτα στα χέρια των Ιαπώνων (1934-1945).

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Κόκκινο Στρατό (1945), φυλακίστηκε και επέστρεψε στην Κίνα για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου (1950). Αφού πέρασε άλλη μια δεκαετία στα αναμορφωτήρια του Μάο, πήρε χάρη το 1959 και επέστρεψε πια στο Πεκίνο ως κοινός θνητός, όπου αναγκάστηκε να πιάσει για πρώτη φορά στη ζωή του κανονική δουλειά, χωρίς δεξιότητες και γνώσεις φυσικά. Κι έτσι έγινε φροντιστής και κηπουρός στους άλλοτε αυτοκρατορικούς κήπους του Πεκίνου, πριν γίνει αρχειοφύλακας σε ερευνητικό ινστιτούτο της πόλης, που ήταν πια κάτω από τη μαοϊκή διακυβέρνηση.

Η αυτοβιογραφία του εξάλλου το δήλωνε απερίφραστα ήδη από τον τίτλο της: «Από αυτοκράτορας, πολίτης». Η πτώση του Που Γι σήμανε ταυτοχρόνως το οριστικό τέλος της αυτοκρατορικής διακυβέρνησης της Κίνας, που μετρούσε ήδη 2.000 χρόνια ζωής…
Ο Αϊσίν-Τζιόρο Που Γι γεννιέται στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο Πεκίνο ως διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου. Ήταν μόλις 2 ετών όταν ο θείος του, ο αυτοκράτορας της Κίνας, δηλητηριάστηκε με αρσενικό (14 Νοεμβρίου 1908), με την αυτοκράτειρα να προλαβαίνει να τον χρίσει δελφίνο του θρόνου πριν πεθάνει κι αυτή την αμέσως επόμενη μέρα!

Κι έτσι στις 2 Δεκεμβρίου 1980, το δίχρονο αγόρι στέφεται με πάσα επισημότητα αυτοκράτορας της Κίνας και 12ος ηγεμόνας της Δυναστείας των Τσινγκ. Το πιτσιρίκι έκλαιγε μάλιστα γοερά καθ’ όλη την τελετή στέψης που τον αναγόρευε σε «Γιο των Ουρανών». Χρέη αντιβασιλέα μέχρι την ενηλικίωσή του εκτελούσε η αυτοκράτειρα Ντοουάγκερ Λόνγκιου, θετή μητέρα του Που Γι.
Το παιδί-αυτοκράτορας πέρασε τα επόμενα 4 χρόνια του στην Απαγορευμένη Πόλη ξεκομμένος από την οικογένειά του. Ο κύκλος του ήταν πια μια ομάδα ευνούχων που ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετούν κάθε καπρίτσιο του αδιαμαρτύρητα και η μόνη που μπορούσε να δαμάσει το τυραννικό παιδί ήταν η αυτοκρατορική τροφός.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1912 όμως θα έφτανε απρόοπτα το τέλος της βασιλείας του: η αυτοκράτειρα υπέγραψε την «αυτοκρατορική παραίτηση» από τον Θρόνο του Δράκου, σε μια συνομωσία που προοιώνιζε το νέο «δημοκρατικό» καθεστώς που ερχόταν: η θετή μητέρα του Που Γι εκβιάστηκε και τελικά δωροδοκήθηκε (πήρε 1.700 λίβρες ασημιού για την εκδούλευσή της) για να υπογράψει την παραίτηση του μικρού αυτοκράτορα, με τα νήματα της δωροδοκίας να τα κινούν ανώτατοι αξιωματούχοι (με ηγέτη τον στρατηγό Γιουάν Σικάι), που έβλεπαν τη δυναστεία των Τσινγκ να έχει χάσει πια την αίγλη και τη δύναμή της.


Την ώρα λοιπόν που ο εθνικιστής ηγέτης Σουν Γιατ Σεν εκλεγόταν πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, ο νεαρός Που Γι παρέμενε κλεισμένος στα αυτοκρατορικά ανάκτορα, μην έχοντας καν ιδέα για την εθνικιστική επανάσταση που δονούσε τη χώρα. Τον Ιούλιο του 1917, έτερος πολέμαρχος διόρισε και πάλι τον Που Γι στον αυτοκρατορικό θρόνο, έμελλε όμως να τον κρατήσει μόλις για 11 μέρες, καθώς άλλος ηγέτης ανέλαβε τα ηνία της παραπαίουσας δημοκρατίας και τον καθαίρεσε για δεύτερη φορά!

Κι έτσι το 1924, άλλος ένας επίδοξος αρχηγός της δημοκρατίας εκδίωξε οριστικά τον 18χρονο πια Που Γι από τα ανάκτορα της Απαγορευμένης Πόλης…

*Στις φωτογραφίες που βλέπετε εναλλάσσονται εικόνες του αληθινού Που Γι με αυτόν του  σινεμά στον Τελευταίο Αυτοκράτορα του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr