Γεννήθηκαν τα πρώτα σκυλάκια του σωλήνα: Η "μαμά" έφερε 7 κουτάβια από τα 19 έμβρυα της εξωσωσωματικής
Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν την πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση 19 εμβρύων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μια σκύλα που τελικά γέννησε επτά υγιή σκυλάκια.
Με επικεφαλή τον αναπληρωτή καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας 'Αλεξ Τράβις, οι ερευνητές της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης προσπαθούσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να πετύχουν κάτι τέτοιο στα σκυλιά, αλλά χωρίς επιτυχία έως τώρα.
Για να παραχθεί ένα έμβρυο, η εξωσωματική γονιμοποίηση συνίσταται στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, το έμβρυο εισάγεται σε μια μήτρα στη σωστή στιγμή του αναπαραγωγικού κύκλου. Τελικώς οι επιστήμονες βασίστηκαν σε μία προηγούμενη επιτυχία. Σύμφωνα με το Reuters, το 2012 το εργαστήριο του Τράβις κατάφερε να δημιουργήσει τον Klondike, το πρώτο κουτάβι στο δυτικό ημισφαίριο που προήλθε από ένα παγωμένο έμβρυο.
Ο Τράβις υποστήριξε πως η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή ειδών υπό εξαφάνιση που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, όπως ο αφρικανικός σκύλος. Το Reuters θυμίζει ότι τα σκυλιά έχουν κοινές με τους ανθρώπους πάνω από 350 κληρονομικές παθήσεις, σχεδόν διπλάσιες από κάθε άλλο είδος ζώου. Διαφορετικές ράτσες είναι πιο επιρρεπείς σε διαφορετικές γενετικές παθήσεις, οι οποίες κάποτε μπορεί να αποτελούν παρελθόν. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση των γενετικών τεχνικών, στο μέλλον θα καταφέρουν να συνδυάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση με την αφαίρεση εκείνων των γονιδίων που προκαλούν τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr