Ταϊλάνδη: Θανατική ποινή για τους Βιρμανούς που σκότωσαν ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών & βίασαν την κοπέλα
Δύο νεαροί Βιρμανοί καταδικάστηκαν, ύστερα από μια αμφιλεγόμενη δίκη, σε θάνατο για τη δολοφονία δύο Βρετανών σε ένα δράμα που αμαύρωσε τη φήμη της Ταϊλάνδης ως ασφαλούς τουριστικής χώρας.
Οι δυο 22χρονοι άνδρες, που έφθασαν στο δικαστήριο φορώντας στολή φυλακισμένου και με τα πόδια αλυσοδεμένα, αρνήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι σκότωσαν τους νεαρούς τουρίστες.
Με την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η κατάπληξη φάνηκε στα πρόσωπα των δύο νεαρών, ενώ στο κοινό η μητέρα ενός εξ αυτών κατέρρευσε ουρλιάζοντας.
Τα πτώματα του 24χρονου Ντέιβιντ Μίλερ και της 23χρονης Χάνα Γουίθεριντζ βρέθηκαν ματωμένα και γυμνά ένα ξημέρωμα στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 σε μια παραλία του Κοχ Ταό, ενός μικρού νησιού στο νότο της χώρας, τουριστικού παράδεισου της Ταϊλάνδης. Οι δύο νέοι είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου με μπαστούνι και ένα εργαλείο κήπου.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι δύο νεαροί βιρμανοί εργάτες συνελήφθησαν, ενώ η υπόθεση απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα στη Βρετανία και την Ταϊλάνδη, όπου ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας. "Οι δύο κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για ανθρωποκτονία και καταδικάζονται σε θάνατο", δήλωσε ο δικαστής προσθέτοντας ότι και οι δύο έχουν "κριθεί ένοχοι για βιασμό".
Μια ενοχή που εξακριβώθηκε, σύμφωνα με τον δικαστή, χάρη σε "αυτόπτες μάρτυρες και τεκμήρια DNA" και κυρίως στην παρουσία γενετικού υλικού των κατηγορουμένων στο σώμα της Χάνα Γουίθεριντζ, που είχε υποστεί βιασμό.
Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που άρχισε τον Ιούλιο, η υπεράσπιση κατηγόρησε την αστυνομία ότι απέσπασε ομολογίες από τους δύο κατηγορούμενους για να δώσει μια λύση το συντομότερο δυνατόν στο θέμα που είχε συγκλονίσει το βασίλειο, όπου φωτογραφίες των θυμάτων αναδημοσιεύονταν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δύο εργάτες, εξιλαστήρια θύματα σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, στη συνέχεια ανακάλεσαν. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι ερευνητές δεν διατήρησαν σωστά τα δείγματα DNA και ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως τα ρούχα της Χάνα, δεν εξετάστηκαν. Μετά την ανακοίνωση της ποινής του θανάτου σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, ο Μάικλ Μίλερ, ο αδελφός του Ντέιβιντ Μίλερ, μίλησε εξ ονόματος της οικογένειάς του και είπε πως αποδόθηκε "δικαιοσύνη".
"Καθώς διεξαγόταν η δίκη, συνειδητοποιήσαμε ότι η ιατροδικαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν η καταστροφή που είχε περιγραφεί", πρόσθεσε εκφράζοντας λύπη που οι κατηγορούμενοι δεν είχαν "τύψεις". Για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπόθεση είναι ωστόσο ενδεικτική των αμφισβητήσιμων μεθόδων των ανακριτών της ταϊλανδικής αστυνομίας.
Είναι σύνηθες στη χώρα να βλέπει φτωχούς εργάτες, μετανάστες από γειτονικές χώρες, κυρίως Βιρμανούς, να κατηγορούνται για εγκλήματα σε ένα βασίλειο όπου το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και ελέγχεται από την πολιτική εξουσία.
Για τον Αντι Χολ, ακτιβιστή των δικαιωμάτων των μεταναστών που είχε συνεπικουρήσει την υπεράσπιση, οι δύο κατηγορούμενοι θα εφεσιβάλουν την απόφαση. "Θα απελευθερωθούν και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί", έγραψε στο twitter, όπως αναφέρει η Dailymail, μετά την έκδοση της ετυμηγορίας.
Σύμφωνα με την ταϊλανδική σωφρονιστική διοίκηση, υπάρχουν 456 θανατοποινίτες στη χώρα. Ωστόσο αυτή η ποινή συχνά μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη όταν ο βασιλιάς δίνει χάρη. Η τελευταία φορά που η χώρα εφάρμοσε την εσχάτη των ποινών ήταν το 2009, όταν δύο κατάδικοι για διακίνηση ναρκωτικών εκτελέστηκαν με θανατηφόρο ένεση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr