Ώρα μηδέν για το Ασφαλιστικό: Η Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ -Τα πλαφόν, οι μειώσεις, οι εκπλήξεις, οι ηλικίες
Στις 18 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους επικεφαλής των δανειστών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή δρομολογείται περί τις 20-25 Γενάρη και η ψήφισή του τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.
Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, πλαφόν στις κύριες συντάξεις
Σύμφωνα με τα «Νέα», η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις, ωστόσο:
- Δεν αποκλείεται μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.
- Δεν αποκλείεται μείωση στις πολλαπλές συντάξεις.
- Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Μάλιστα η μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%.
- Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων κατά 30%.
- Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ.
Νεφελούδης: Βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού η εθνική σύνταξη
«Βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. «Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε έναν χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις, σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα», ανέφερε επίσης.
Μιλώντας στο Μega, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς υπάρχει ταυτόχρονα 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία. Όπως είπε, υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με τα ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.
Ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές. Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις.
Τι απαιτούν οι δανειστές
Οι Θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά τα 15 έτη ασφάλισης να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019. Δηλαδή, η εθνική σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.
Η αναλογική σύνταξη θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.
Στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να οικοδομήσει συμμαχίες και εκτός συνόρων. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εργασίας θα αναχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας για το Βερολίνο, ενώ στις 14-16 Ιανουαρίου προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι. Και στα δύο ταξίδια θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις ελληνικές θέσεις με σκοπό να ισχυροποιηθούν οι ελληνικές θέσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr