Στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων- Συνάντηση Τσίπρα με ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν τονίσει την καταστροφική για την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας αύξηση των εργοδοτικών εισφορών φαίνεται πως πηγαίνουν στη συνάντηση με μια διάθεση εξέυρεσης λύσης που θα είναι η λιγότερο επιζήμια.

 Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Β. Κορκίδη: 
«...Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαι υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά είμαι ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ όμως, οφείλει να επιλέξει τη λιγότερο επώδυνη λύση και τη καλύτερα μετρήσιμη επιβάρυνση, η οποία φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό 50-50 σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018. Βεβαίως δεν κρύβω την ανησυχία μου ότι στο τέλος μπορεί να αναγκαστούμε στην επιβολή ενός συνδυασμό και των δύο επιλογών. Προτεραιότητα πάντως όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι η διάσωση των συντάξεων, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών...»

Πάντως η ΕΣΕΕ δηλώνει την αντίθεσή της στην επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία. Ειδικότερα:
1. Η εκτίμηση των εσόδων με βάση το ύψος των τραπεζικών συναλλαγών του 2014 (πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος) δεν αποτελεί ασφαλή πρόβλεψη αφού η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έχει επηρεάσει τα σχετικά μεγέθη.

 

2. Δεν συντελεί, αν δεν υποβαθμίζει περαιτέρω, στη βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αποταμιευτών και τραπεζικού συστήματος, αναβάλλοντας εκ νέου την πιθανή επιστροφή αποθησαυρισμένων μετρητών από ιδιώτες προς τις τράπεζες.
3. Προτρέπει τη διοχέτευση συναλλαγών εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ακόμα και για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες στο παρελθόν ώστε να αποφύγουν τις αναταράξεις από τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων
4. Δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές αν η επιβολή του τέλους θα αφορά όλες τις συναλλαγές (πχ ανάληψη από τα ΑΤΜ, internet banking κλπ) ή όχι.
5. Επισημαίνεται πως το ποσό που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση στηρίζεται στην επαναλαμβανόμενη/ σωρευτική επιβάρυνση των δικαιούχων για το ίδιο ποσό. Αυτό συνεπάγεται πως «το χρήμα θα φορολογείται όσες φορές αλλάζει χέρια».


6. Η πρωτοβουλία αυτή λειτουργεί αντίρροπα προς την πρόθεση για αύξηση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, θα ενισχύσει την παραοικονομία αφού θα επιβαρύνει επιπλέον τις τραπεζικές συναλλαγές σε καθημερινή βάση, σε μια οικονομία με εξαιρετικά υψηλό κόστος συναλλαγών λόγω και των capital controls.
7. Δεν παύει να αποτελεί στην ουσία «φόρο υπέρ τρίτων» παρά τη σχετική προτροπή των δανειστών αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης περί κατάργησής τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr