Παυλόπουλος: Σοβαρός & εμβληματικός θεσμός το ΔΝΤ - Δεν γνωρίζει ωστόσο τη λειτουργία της Ευρώπης και του ευρώ
Υπέρ της απόκτησης ανάλογης τεχνοκρατικής υποδομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Λίγο πριν μεταβεί στην Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη ο ESM να αναπτύξει άμεσα τις ανάλογες δομές προκειμένου να μην χρειάζεται το ΔΝΤ για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο γ´ πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση και εξήγησε εκ νέου ότι δεν γίνεται λόγος για "κούρεμα", αλλά για ρύθμιση σύμφωνα με τους όρους του ESM. Μετά την αξιολόγηση, ανέφερε, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές, αν διαπιστωθούν από κοινού σημεία και μέτρα ιδιαίτερα υφεσιακής προοπτικής.
Για την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επισήμανε ότι ““δεν ήρθα εδώ τείνοντας χέρι επαιτείας”, ενώ σε ό,τι αφορά τον δικό του ρόλο, διευκρίνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια της χώρας, αγωνιζόμενος μαζί με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της.
“Βάζω πλάτη για τον τόπο, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου, και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζομαι με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου”, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βερολίνο.
"Όχι" σε κοινές περιπολίες με Τουρκία
Η Frontex είναι ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα, αλλά τα σύνορα της Ελλάδας καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο υπό ελληνική ηγεσία, σε ό,τι αφορά το τι σημαίνει σύνορα και διαχείριση συνόρων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών περιπολιών των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Παυλόπουλος, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Βερολίνο, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνεί να της δοθεί γι’ αυτό στήριξη, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΕ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Άγκυρα και επανέλαβε ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για συνεργασία των λιμενικών αρχών της Τουρκίας με διακινητές ανθρώπων, ενώ η κύρια υποχρέωσή της είναι να εμποδίζει τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες.
Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, αλλά όχι σε βάρος των ανθρώπων και επέστησε την προσοχή στην ανάγκη οργάνωσης ευρωπαϊκής αρχής, η οποία θα αποφασίσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τους Γερμανούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε το ζήτημα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, όπως είπε, δεν αφορά τόσο το νόμισμα, αλλά τον άνθρωπο. «Πραγματικός Ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που μπορεί να αντέξει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά εκείνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δομικό πρόβλημα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι ο ελληνικός λαός διδάσκει ανθρωπισμό απέναντι σε φαινόμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει δικαιωθεί η διεύρυνση της ΕΕ προς τα ανατολικά, σημείωσε: «Εύχομαι να αποδειχθεί ότι δικαιώθηκε, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται το αντίθετο. Η Γερμανία γνωρίζει σήμερα ποιοι είναι οι πραγματικοί της σύμμαχοι στην Ευρώπη». Προσέθεσε δε ότι οποίο κράτος-μέλος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις. Το ίδιο άλλωστε συνέβη πρόσφατα με την Ελλάδα, επισήμανε.
Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας αλλά κι εσείς τις δικές σας
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αναγνώρισε την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους και την Frontex, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.
«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμφωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "ζήτημα υπόστασης" της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της Ε.Ε. δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. "Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη", είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως "όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες" και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.
Η Τουρκία, η οποία "ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών", συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.
Σε ό,τι αφορά στην απειλή της τρομοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι "είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή" και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο. "Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την Frontex, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση: "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε., αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την Frontex. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η Frontex βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων".
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Ανγκελα Μρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε: "Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr