Έφτιαξα την κήλη μου χωρίς μεγάλες τομές και ουλές, πήγα σπίτι μετά από λίγες ώρες και επέστρεψα στη δουλειά την επόμενη μέρα!

Η κήλη απαντάται στο 7% των ασθενών που βλέπουμε στο χειρουργικό τμήμα και κυρίως σε άνδρες (8 στις 9 περιπτώσεις) άνω των 75 (200/10,000). Σε νέους 16-24 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 11/10,0000. Επίσης παρουσιάζεται σε 1-3% των μικρών παιδιών.  
 

H κήλη είναι ουσιαστικά μια τρύπα στο μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς και η επακόλουθη προβολή των ενδοκοιλιακών οργάνων μέσω αυτής, κάτω από το δέρμα. Οι κήλες περιλαμβάνουν πάντοτε τμήμα του σάκου που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς (περιτόναιο), αλλά μπορεί να συμπαρασύρουν τα σπλάγχνα, συνήθως το ενδοκοιλιακό λίπος, ή και τμήμα λεπτού ή παχέος εντέρου.

Ομάδες αυξημένης συχνότητας είναι οι ασθενείς με ιστορικό παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας, χρόνιου βήχα ή συχνής και απότομης άρσης βάρους.

Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως διόγκωση στην κατώτερη κοιλιά (βουβωνική χώρα) που μπορεί να συνοδεύεται από αιφνίδιο πόνο.  Η κήλη προκαλεί πόνο σε αυτή την περιοχή ή στους όρχεις, ή άλλοτε τράβηγμα ή δυσκολία στην όρθια στάση και τη βάδιση. Η διόγκωση μπορεί να μην είναι εμφανής όταν το περιεχόμενό της κήλης βρίσκεται εντός της κοιλιάς (η κήλη είναι ανεταγμένη). Ο δυνατός βήχας, η απότομη αλλαγή θέσεως και η άρση βάρους μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση σπρώχνοντας ξανά την κήλη προς τα έξω . 

Η συγγενής κήλη παρατηρείται στα νεογνά και χρειάζεται χειρουργική διόρθωση από παιδοχειρουργό. Οι κήλες σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες (επίκτητες) συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά μετά από απότομη άρση βάρους – ο ασθενής περιγράφει επεισόδιο στο οποίο αντιλήφθηκε «ότι σαν να σκίστηκε ο μυς εκεί». Στην αρχή η κήλη επιστρέφει στην κοιλιά (ανατάσσεται) εύκολα από τον ασθενή. Όσο αμελείται όμως συνήθως μεγαλώνει και σκληραίνει (αναπτύσσονται στερεές ταινίες που την καθηλώνουν – συμφύσεις), με αποτέλεσμα να ανατάσσεται πιο δύσκολα. Όταν δεν ανατάσσεται πλέον τότε μιλούμε για μη ανατασσομένη κήλη, ενώ εάν ο μυς στραγγαλίσει τα σπλάγχνα που βγαίνουν εκεί μιλάμε για περισφιγμένη κήλη (περίσφιξη). Η περίσφιξη αυξάνει την πιθανότητα μόνιμης βλάβης στο όργανο που έχει μπει στην κήλη. Τμήμα εντέρου μπορεί να νεκρωθεί εάν μείνει περισφιγμένο για λίγες ώρες, οδηγώντας σε επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς κατάσταση. 
 
Η κήλη αποτελεί συχνότατο πρόβλημα που παραδοσιακά αντιμετωπιζόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, δηλαδή με μεγάλες τομές στο δέρμα και τους μύες της κοιλιάς. Αντίθετα σήμερα, στη λαπαροσκοπική χειρουργική που αποτελεί την πλέον εξελιγμένη θεραπεία, χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές τομές και ο ασθενής αποφεύγει την ταλαιπωρία της μακροχρόνιας νοσηλείας και των περιεγχειρητικών  επιπλοκών. Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι ιατροί στην Ελλάδα γνωρίζουν τη λαπαροσκοπική τεχνική αποκατάστασης της κήλης που μέχρι σήμερα θεωρούνταν επέμβαση για λίγους, εύπορους ασθενείς.

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε κήλη (ασυνήθιστη διόγκωση στο κοιλιακό τοίχωμα), ο ιατρός Δρ.Χειρίδης θα συστήσει χειρουργική αποκατάσταση με λαπαροσκοπική επέμβαση, αφενός για την αποφυγή επιπλοκών (περίσφιξη) και αφετέρου διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης του προβλήματος της κήλης εκτός από το χειρουργείο (πχ φαρμακευτικός). Η χρήση πιεστικής ζώνης κοιλίας (κηλεπιδέσμου) όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του εντέρου που προπίπτει ή στη δημιουργία συμφύσεων (σκληρός, αντιδραστικός ιστός που δυσκολεύει αργότερα την επέμβαση). Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αποκατάσταση πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό ιατρών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η Ρομποτική Αποκατάσταση Κήλης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πιθανώς προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών.

Οι αθλητές και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές αποτελούν μία ειδική κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν κακώσεις στην περιοχή από τη σκληρή προπόνηση οι οποίες οδηγούν σε χρόνιο πόνο (κήλη αθλητών - χρόνιο βουβωνικό άλγος- σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Η κήλη των αθλητών παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μετά από την τοποθέτηση πλέγματος στην περιοχή ενώ σε πολλές περιπτώσεις αθλητών ανευρίσκεται πραγματική κήλη με χάσμα στους κοιλιακούς μυς. 

Κατά τη Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Αποκατάσταση Κήλης, ο χειρουργός αφού αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ιδιαίτερο χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ και έξω από την κοιλιά (εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση) και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας, θα εντοπίσει την κήλη και θα την ανατάξει (θα επαναφέρει το λίπος και το έντερο που προπίπτουν πίσω στην κοιλιά). Έπειτα θα παρασκευάσει τα στοιχεία του σπερματικού τόνου (του σωλήνα που μεταφέρει στον άντρα τα αγγεία του όρχεος, τον κρεμαστήρα μυ και τον σπερματικό πόρο και στη γυναίκα τον στρογγύλο σύνδεσμο της μήτρας) και αφού τα αναγνωρίσει και τα διαφυλάξει θα προβεί στην τοποθέτηση του πλέγματος.

Στη φάση αυτή ο χειρουργός Σ.Χειρίδης χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί χωρίς απώλεια αίματος. Το πλέγμα είναι φτιαγμένο από υλικό που δημιουργεί έντονη ινώδη αντίδραση με αποτέλεσμα η περιοχή να ενδυναμώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πλέγμα διπλώνεται με κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να χωρέσει μέσα από την τομή του 1cm. Για την καθήλωσή του χρησιμοποιούνται συνήθως απορροφήσιμα κλιπ ή ειδική βιολογική κόλλα, ενώ ο Δρ.Χειρίδης χρησιμοποίησε πρώτος στην Ελλάδα αυτοκόλλητο πλέγμα με την τεχνική αυτή, το οποίο καθηλώνεται χωρίς χρήση καθηλωτικού υλικού. Μετά  την επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης του πλέγματος και της αιμόστασης, αφαιρούνται όλα τα εργαλεία και στη συνέχεια ο αέρας από τον χώρο εργασίας.Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

Ο ασθενής είναι σε θέση να πιεί και να φάει από το βράδυ κιόλας της επέμβασης. Την επόμενη ημέρα συνήθως λαμβάνει εξιτήριο με οδηγίες να αποφύγει τη γυμναστική και την άρση βάρους για ένα μήνα και να προσέξει τη δίαιτά του για τις πρώτες λίγες μέρες μετά την επέμβαση αποφεύγοντας τα όσπρια και τα αναψυκτικά. Τα άριστα αποτελέσματα της ομάδας του Δρ.Σ.Χειρίδη δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση κήλης είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμα και την επομένη της επέμβασης. Τα νέα, οικονομικά πακέτα που προσφέρει η ομάδα του Δρ.Σ.Χειρίδη, δινουν τη δυνατότητα και σε όλους τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ να οφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης με χαμηλές χρεώσεις.

«Έφτιαξα τη βουβωνοκήλη μου χωρίς μεγάλες τομές και ουλές, πήγα σπίτι μετά από λίγες ώρες και επέστρεψα στις ασχολίες μουτ την επόμενη μέρα!», δήλωσε περιχαρής ο τελευταίος μας ασθενής, ιατρός - δερματολόγος 68 ετών που χειρουργήθηκε στο κέντρο μας με δεξιά και αριστερή κήλη. Χάρη στην τεχνική μας και οι δύο κήλες διορθώθηκαν με τις ίδιες τρεις οπές των 5 χιλιοστών και έλαβε εξιτήριο την επόμενη ημέρα χωρίς την παραμικρή ενόχληση. 

Πληροφορίες για τον ιατρό :
Σ.Κ.Χειρίδης MD,MSc,FACS
Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκόπος
www.savashiridis.com
www.facebook.com/SCHGeneralSurgeryCenter

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr