Ο 20χρονος πιανίστας Γιαν Λισιέτσκι «συγκλονίζει» με τις εκτελέσεις του (Βίντεο)
Το 4ο Κονσέρτο για Πιάνο του Μπετόβεν παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο με τρόπο μαγικό στην Φιλαδέλφεια.
Η ορχήστρα εκτέλεσε υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Γιανίκ Νεζέ Σεγκέν. Αλλά το όνομα του… πραγματικού «μάγου» της ορχήστρας είναι του πολωνοκαναδού πιανίστα Γιαν Λισιέτσκι, που είναι μόλις είκοσι ετών.
«Είναι ένα τόσο περίεργο, αλλά και ζεστό ξεκίνημα. Το ίδιο πράγμα παίζεται από την ορχήστρα, αλλά με έναν ακόμα πιο ζεστό τρόπο σε σχέση με αυτά που μπορώ να κάνω μόνος μου εγώ στο πιάνο. Νομίζω ότι είναι πολύ φιλόξενο το κονσέρτο με αυτόν τον τρόπο. Σε καλωσορίζει στο περιβάλλον του. Είναι ένα κομμάτι που θα σε ταξιδέψει. Ξεκινά από ένα όμορφο μέρος και πηγαίνει σε ορισμένα πολύ σκοτεινά σημεία, αλλά ολοκληρώνεται επίσης χαρούμενα», τονίζει ο Λισιέτσκι.
Ο 20χρονος πιανίστας προσθέτει: «Η μουσική πρέπει να αντιμετωπίζει τον κόσμο με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Βομβαρδιζόμαστε με τόσες πληροφορίες, με ειδήσεις, με πράγματα που πρέπει να κάνουμε, που το να πας σε έναν συναυλιακό χώρο θα πρέπει να είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα ιερό, ένα ιερό όπου βρίσκεσαι για να υποστείς την κάθαρση από όλα αυτά τα πράγματα. Είσαι εκεί για να έχεις μια στιγμή περισυλλογής και, τελικά, να φύγεις από την αίθουσα και να αισθάνεσαι διαφορετικά, να αισθάνεσαι κάτι νέο».
«Αγαπώ την περιπέτεια και μου αρέσει να απολαμβάνω ότι συμβαίνει με τον δικό μου τρόπο.
Όταν βρίσκομαι σε μια νέα πόλη, το αγαπημένο μου πράγμα είναι απλά να περπατώ χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς να θέλω να πάω κάπου συγκεκριμένα», εξηγεί ο Γιαν Λισιέτσκι, που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Το “Σούμαν”, το τρίτο άλμπουμ του Γιαν Λισιέτσκι με την Deutsche Grammophon, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016 και ηχογραφήθηκε με την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Σικελίας, υπό την διεύθυνση του Αντόνιο Παπάνο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr