Oι 10 πιο πλούσιες & ισχυρές γυναίκες της ιστορίας: Από την Αικατερίνη ως την Μπετανκούρ της L' Oreal
Αν και οι γυναίκες δεν έχουν μεγάλη παρουσία στις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, μέχρι και σήμερα, υπήρξαν κάποιες που κατάφεραν να αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες.
Στη λίστα με τις 10 πλουσιότερες από αυτές, ιστορικά, περιλαμβάνονται από κληρονόμους που διαχειρίστηκαν σωστά και μεγάλωσαν την περιουσία που πήραν στα χέρια τους, μέχρι πανούργες αυτοκράτειρες.
10. Σαρλίν ντε Καρβάλιο- Χάινεκεν
Γεννήθηκε: 1954
Χώρα: Ολλανδία
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,017%
Η περιουσία της έφτασε στα 12,7 δισ. δολάρια φέτος. Είναι το μοναδικό παιδί του Φρέντι Χάινεκεν, ο οποίος διετέλεσε CEO στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στον κόσμο από το 1971 έως το 1989. Κληρονόμησε το 25% της Heineken International όταν ο πατέρας ρτης πέθανε το 2002.
9. Αν Κοξ Τσέιμπερς
Γεννήθηκε: 1919
Χώρα: ΗΠΑ
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,021%
Διετέλεσε πρέσβειρα στο Βέλγιο, αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι γνωστή είναι πως πρόκειται για μεγιστάνα των ΜΜΕ. Η περιουσία της προέρχεται από το μερίδιό της στην Cox Enterprises του πατέρα της, που κατέχει εφημερίδες. Τα μεγαλύτερα κέρδη όμως προέρχονται από τις τηλεπικοινωνίες, καθώς κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο, στα 96 της χρόνια, αποσύρθηκε από τα καθήκοντά της στο συμβούλιο της εταιρείας και μοίρασε την περιουσία της- της τάξεως των 15,3 δισ. δολαρίων- στους τρεις κληρονόμους της.
8. Σούζαν Κλάτεν
Γεννήθηκε: 1962
Χώρα: Γερμανία
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,024%
Είναι η πλουσιότερη γυναίκα στη Γερμανία και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των 17,4 δισ. δολαρίων που κατέχει προέρχεται από την BMW. Κληρονόμησε το 12,6% της εταιρείας από τον πατέρα της, Χέρμπερτ Κουάντ. Εχει επενδύσει σε πολλές επιχειρήσεις, από φαρμακευτικές εταιρείες- κατέχει το 100% της Altana AG με ετήσιες πωλήσεις περίπου 2 δισ. δολάρια- έως την αιολική ενέργεια. Με την μητέρα της και τον αδερφό της μπήκαν στο στόχαστρο το 2013, επειδή έκαναν δωρεά σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων στο κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ. Η γενναιοδωρία της οικογένειας συνέπεσε με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ενάντια στα όρια για τις εκπομπές αερίων.
7. Γιανγκ Χουιγιάν
Γεννήθηκε: 1981
Χώρα: Κίνα
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,025%
Ηταν από εκείνους που επλήγησαν βαρύτερα από την οικονομική κρίση το 2007. Ξεκίνησε με περιουσία 16,2 δισ. δολαρίων που κληρονόμησε από τον πατέρα της, ιδρυτή της Country Garden. Μετά από την κρίση «έπεσε» στα 5,2 δισ. δολάρια. Εμπλέκεται στην επιχείρηση της οικογένειας από τα εφηβικά της χρόνια, όταν μετείχε σε συνεδριάσεις του ΔΣ δίπλα στον πατέρα της. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος.
6. Λίλιαν Μπετανκούρ
Γεννήθηκε: 1922
Χώρα: Γαλλία
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,055%
Η περιουσία της κληρονόμου της L'Oreal κορυφώθηκε το 2015, φτάνοντας στα 40,7 δισ. δολάρια. Είναι η βασική μέτοχος της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας της το 1907. Υπό τον έλεγχό της, η L'Oreal εξαγόρασε άλλες εταιρείες, όπως η Lancome, το 1964, ή το άρωμα «Polo» του Ralph Lauren το 1985. Πλέον δεν εμπλέκεται στην καθημερινή διαχείριση της εταιρείας καθώς πάσχει από άνοια. Το 2012 την αντικατέστησε στο διοικητικό συμβούλιο ο εγγονός της.
5. Ισαβέλλα της Καστίλης
Εζησε: 1451-1504
Χώρα: Ισπανία
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 1%
Ηταν ήδη η πλουσιότερη μονάρχης του κόσμου, πριν αποκτήσει τον έλεγχο όλης της Ισπανίας χάρη στον γάμο της με τον ξάδελφό της, Φερδινάνδο της Αραγονίας. Οταν πέθανε, είχε ετήσιο εισόδημα περίπου 1,45 εκατομμύριο δουκάτα, το χρυσό νόμισμα της Ισπανίας. Η Ισαβέλλα και ο Φερδινάνδος ένωσαν την Ισπανία, ανακτώντας την Ιβηρική χερσόνησο και με την εξάπλωση σε περιοχές του Νέου Κόσμου. Βασίλευσε την εποχή της «έκρηξης» της κλωστοϋφαντουργίας της Ισπανίας, ενώ προσωπικά κατείχε μερικά από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα και ταπισερί σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή.
4. Κλεοπάτρα
Εζησε: 69-30 π.Χ.
Χώρα: Αίγυπτος
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: περίπου 2,6%
Τη θυμούνται τόσο για τον πλούτο της, όσο και για την ικανότητά της στην πολιτική χειραγώγηση. Ως βασίλισσα της Αιγύπτου είχε στον έλεγχό της τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της Αιγύπτου εκείνη την εποχή, όπως σιταριού, πάπυρου και αλοιφών, που της χάριζαν ετήσιο εισόδημα 12.000-15.000 αιγυπτιακών ταλάντων. Η καθαρή αξία της εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 95,8 δισ. δολάρια. Ομως, δεν μπορούσε πάντα να καλύψει την πολυτελή ζωή της, καθώς δανειζόταν μεγάλα ποσά από ξένους δανειστές, για να χρηματοδοτήσει τους πολέμους της.
3. Μεγάλη Αικατερίνη
Εζησε: 1729-1796
Χώρα: Ρωσία
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 5,4%
Ισως να μην την αποκαλούν «Μεγάλη» μόνο για την εξουσία της, αλλά και για την περιουσία της, η οποία σήμερα θα αντιστοιχούσε σε περίπου 2,5 τρισ. δολάρια. Ως αυτοκράτειρα της Ρωσίας είχε τον έλεγχο περίπου του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ της εποχής.
2. Χατσεπσούτ
Εζησε: 1507-1458 π.Χ.
Χώρα: Αίγυπτος
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: περίπου 20%
Η πρώτη γυναίκα Φαραώ της Αιγύπτου υπήρξε η πλουσιότερη ηγέτης της χώρας, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Την εποχή εκείνη είχε τον έλεγχο των χρυσωρυχείων με παραγωγή αξίας 2 δισ. δολαρίων με σημερινούς όρους.
1. Αυτοκράτειρα Γου
Εζησε: 624-705
Χώρα: Κίνα
Κορύφωση πλούτου/ παγκόσμιο ΑΕΠ: 22,7%
Παλλακίδα δύο αυτοκρατόρων, πατέρα και γιου. Οταν ο γιος, Γκαοζόνγκ ανέβηκε στην εξουσία, εκείνη δεν δίστασε να σκοτώσει την ίδια την κόρη της, μόλις μίας εβδομάδας, και να «φορτώσει» το έγκλημα στην «βασική» σύζυγο του αυτοκράτορα, προκειμένου να κερδίσει την αγάπη του. Οταν ο Γκαοζόνγκ πέθανε, η Γου ανάγκασε τους ίδιους τους γιους της να παραιτηθούν και αναδείχθηκε διαχειρίστρια, θέση αντίστοιχη του αυτοκράτορα. Υπό την 15ετή κυριαρχία της η αυτοκρατορία επέκτεινε τα εδάφη της στην κεντρική Ασία και έγινε μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκείνη την εποχή. Χάρη στο εμπόριο τσαγιού και μεταξιού με τις δυτικές χώρες, άνθισε ο εθνικός πλούτος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr