Το "κακό" παιδί τι θέλει να πει στους γονείς με τη συμπεριφορά του αυτή;
Όπως ξέρουμε από έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας, είναι απαραίτητη η ενεργή προσοχή και συμμετοχή των γονέων και της ευρύτερης οικογένειας στην ανάπτυξη των παιδιών και ειδικά στην κρίσιμη και τρυφερή ηλικία από τη γέννηση μέχρι και τα 5 -7 χρόνια επισημαίνει ο Θεόφιλος Φούκης, ψυχολόγος.
Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία το παιδί αποκρυσταλλώνει τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του μέσω της ανταπόκρισης των γονέων, τόσο στις υλικές, όσο και στις συναισθηματικές ανάγκες του, δηλαδή να πάρει συναισθήματα που είναι ζωτικά και απαραίτητα για την ολοκλήρωσή του, όπως προσοχή, φροντίδα, ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και αποδοχή.
Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις ραγδαίες αλλαγές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και η πίεση που ασκείται στο χώρο της εργασίας, μας αποσπά πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια, ώστε πολλές φορές να αισθανόμαστε εξάντληση κι έλλειψη χρόνου για την ενασχόλησή μας με τα παιδιά μας. Για το παιδί ωστόσο, η προσοχή των γονέων του, είναι ζωτικής σημασίας και την αποζητά με κάθε τρόπο. Μπορεί να φτάσει στο σημείο και να την προκαλεί ακόμα, μέσα από την αταξία.
Το παιδί, κατανοώντας ότι πολλές φορές ο γονέας στρέφει την προσοχή πάνω του μετά από μια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του, τείνει να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να προκαλέσει την προσοχή και την αίσθηση της αποδοχής από τον γονέα, είναι μέσω της συμπεριφοράς αυτής. Με αυτόν τον τρόπο, παγιώνει τον ρόλο που οι γονείς πολλές φορές του αποδίδουν ως «άτακτου» ή «κακού παιδιού».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr