Καθ' οδόν προς το Αιγαίο ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ με γερμανική διοίκηση
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί "χωρίς καθυστέρηση" στο Αιγαίο για "να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων" από τους διακινητές μεταναστών.
Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, "δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη... να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.
Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και παράνομης μετανάστευσης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, επικύρωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, έπειτα από σχετικό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο», συνέχισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας. O γγ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι τις περιπολίες θα αναλάβει η ναυτική νατοϊκή δύναμη SNMG2, η οποία ήδη περιπολεί στην περιοχή, υπό γερμανική διοίκηση. Όπως είπε, η SNMG2 θα αναλάβει τη διεξαγωγή αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα θα έχει «απευθείας σύνδεση» με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαχείρισης συνόρων, Frontex.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε, επίσης, ότι η SNMG2 θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να την ενισχύσουν. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο δεν έχει να κάνει με επαναπροώθηση πλοίων με πρόσφυγες, αλλά στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων και τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, κάτι το οποίο θα γίνει «σε συνεργασία με τις εθνικές ακτοφυλακές και την ΕΕ».
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.
Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν. "Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα", δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη ποσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.
Το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση "αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος". Αντικείμενο είναι να υπάρξει "μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές", όπου ανθούν οι δραστηριότητες των διακινητών προσφύγων και μεταναστατών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή. "Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην "επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο", η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, "ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση".
Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ "έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης", εξήγησε ο Αστον Κάρτερ. "Αυτοί θα εξετασθούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα υποβληθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που δίνει το πράσινο φως για κάθε στρατιωιτκή επιχείρηση", διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.
Χαιρετίζει η Κομισιόν
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σήμερα από τις Βρυξέλλες. Όπως είπε o κ. Σχοινάς, η Επιτροπή ελπίζει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους. "Ta 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις τουρκικές ακτές από τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι παράδεισος για τους διακινητές και τους δουλεμπόρους", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που θα αποφασίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο.
Εξάλλου, o M. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Frontex έχει συγκεκριμένη αποστολή συνεργασίας με τη ναυτική νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο. Όπως είπε, οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας θα καθοριστούν από αυτούς που έχουν αναλάβει την επιχείρηση και όχι από την Επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για μια “πολύ πρώιμη” μορφή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα έχει πιο διευρυμένη και ευέλικτη εντολή από αυτή που έχει σήμερα ο Frontex.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr